”Zlatan kan väl erkänna osäkerhet”

Zlatan Ibrahimovic diskuterar med Paris SG:s president, Nasser Al-Khelaifi, att jobba som sportchef i klubben om två år. Samtidigt lär han få veta hemifrån Sverige att han blir ifrågasatt som aldrig förr.
Familjen Ibrahimovic trivs i Paris och kan tänka sig att stanna i Paris även sedan familjefadern har lagt bollskorna på hyllan. PSG:s president, Nasser Al-Khelaifi, har nu erbjudit Zlatan jobbet som sportchef i klubben. Foto: TT

 

Zlatan Ibrahimovic är speciell och behandlas därefter av alla. Det är ett faktum hur motbjudande det än är för förbundet, journalister och andra personer att erkänna det.

Den där blicken...

Att exempelvis kritisera honom eller att ifrågasätta det han gör eller säger i vissa sammanhang gör man inte ostraffat.

Vreden eller i bästa fall den där blicken vill ingen råka ut för och det finns framträdande ledare och spelare som gärna skulle vilja peka på det negativa, men de avstår hellre.

Det här vet alla inom och nära fotbollen. Och de håller tyst och spelar med och så lär det förbli.

Lockas att bli sportchef

Men det bubblar under ytan och det sker samtidigt som uppgifter från franska RLT berättar att Zlatan Ibrahimović diskuterar en anställning hos PSG efter sina två sista år på spelarkontraktet.

Sommaren 2016 efter EM i Frankrike kan han han tacka för sig. För att sedan ta kliven in i direktionsrummet.  PSG:s president Nasser Al-Khelaifi bekräftar att svensken förmodligen stannar kvar i den franska huvudstaden och att han mycket väl kan tänka sig att bli sportchef i klubben.

Om ett par år kan Ibrahimović vara den som presenterar stjärnvärvningar till PSG, skriver RTL.

Inte van vid annat

- Jag pratade med Zlatan om att stanna hos oss. Han skulle bli världens bästa sportchef, säger Al-Khelaifi.

- Han har en stor personlighet och hela världen respekterar honom. Jag uppskattar hans professionalism och det vore väldigt kul om han stannade.

Zlatan Ibrahimovc är inte van vid annat än lovord och beröm.  

"Ett slags lismande"

Men här hemma bryter Henrik Rydström nu tystnaden. Han tycker att Zlatan Ibrahimovic särbehandlas.

- Så är det generellt, hur många vågar konfrontera honom fullt ut? Det gör inte Erik Hamrén heller. Klart att det blir ett slags lismande för Zlatan. I det här så fattar jag varför han har sin attityd, han vet att han blir superkritiserad om det går dåligt för Sverige eller de lag han spelar för. Det är ett sätt för honom att överleva att ha den attityden.

Henrik Rydström medverkar i podden "Lundh" i Fotbollskanalen och där berättar han om arbetet med ungdomar hemma i Kalmar. Han vill bl a att unga människor ska läsa böcker och gillar därför inte den bild som Zlatan ger i sin egen bok. 

Ingen ställer de frågorna

- Har han funderat på vilka konsekvenser hans bok kan få för en ung kille, säger Rydström som är ny som U17-tränare i Kalmar FF.

Han har skapat en bokhörna för spelarna för att vill ge dem andra och nya influenser. Han ser det som ett bra sätt att stödja ungdomarna och få dem att många någon gång har varit osäkra och nervösa.

- Varför är det ingen jävel som ställer de här frågorna till honom? Som om självbiografin som är ett sådant fantastiskt självförhärligande i den andra delen, där han är en alfahanne som går in i varje omklädningsrum och styr upp det, säger Henrik Rydström i podden "Lundh".

- Tvivlen, då? Han är också osäker och nervös. 

Han hade kunnat ge trygghet

Henrik Rydström menar att Zlatan hade kunnat gjort så mycket mer nytta:

- Varför kan han inte bara säga: fan, jag blev superstjärna och tjänade x antal miljoner men det hade varit rätt gött att ha en bra vokabulär så att man faktiskt kan känna sig trygg i situationer. Istället sätter han taggarna utåt.

- Sedan kunde han hjälpt någon 15-årig kille som då tvivlar på om man ska lära sig språket bra och gå i skolan. Det önskar jag, att han hade satsat på skolan. Men han får bara glida vidare som en alfahanne.

"Hamrén vågar inte heller"

Henrik Rydström anser att det vore bra om någon sa ifrån för Zlatan har inte alltid rätt.

- Så är det generellt, hur många vågar konfrontera honom fullt ut? Det gör inte Erik Hamrén heller. Klart att det blir ett slags lismande för Zlatan. I det här så fattar jag varför han har sin attityd, han vet att han blir superkritiserad om det går dåligt för Sverige eller de lag han spelar för. Det är ett sätt för honom att överleva att ha den attityden.

- Utan att ha varit i landslaget får man bilden att det blir en gruppmentalitet med Zlatans ledarskap som blir väldigt hö, hö, hö och så kommer nya spelare in och de vill in i Zlatans famn, säger Rydström och avslutar:

- Jag tror att det är svårt att prestera i den miljön. Men det är ingen som ifrågasätter det. Problemet är att vi har en spelare som är så mycket över förbundskaptenen och han vågar inte bryta det och han lismar för Zlatan.

Vågar jag? (inte verifierad)

tis, 2014-05-20 12:59

1. TAST

Det var nog bland det sämsta jag har läst i hela mitt liv. Att ingen vågar säga emot Zlatan, ja det stämmer nog. Men att blir svårt att prestera i den miljön och att landslagspelarna inte får någon gruppmentalitet är ju bara dumt och skriva. Utan Zlatan i landslaget hade laget sett mycket annorlunda ut än vad de gör med honom. De hade absolut inte varit lika bra utan honom på planen. Att ifrågasätta en av decenniernas bästa anfallare visar hur ointelligents du är. Om du fortfarande tvekar så håll ut något år till... han pensionerar sig närsom. Sedan får vi se vad ni alla säger

Rami (inte verifierad)

tis, 2014-05-20 13:03

2. ”Zlatan kan väl erkänna osäkerhet”

Henrik Rydström skrev artikeln ”Zlatan kan väl erkänna osäkerhet” Svaret till dig Henrik är att Zlatan känner sig inte osäker, det kanske är en naturlig känsla i dina skor, men inte hans. Och det får vi bevisat om och om igen, medans när jag letade efter dig som skrev denna artikeln, så kunde jag inte hitta ditt namn lika enkelt som andra artiklar där man ser direkt bild på journalisten och namn. Forza Ibra
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.