Ny gästkrönikör: Niklas Birgetz

Idrottens Affärers senaste gästkrönikör är Niklas Birgetz, vd i Sponsrings & Eventföreningen. Niklas kommer att skriva initierat om den bransch som växer snabbast i marknadsföringsmixen.
Niklas Birgetz kan sponsring- och eventbranschen och det är därför han blir Idrotten Affärers nye krönikör.

 

Niklas Birgetz har förekommit sporadiskt med krönikor i Idrottens Affärer längre tillbaka i tiden. Nu går han in med full kraft och utlovar sex fullmatade krönikor under 2015.

Sponsring ökar snabbast

- Sponsring är nu näst störst i marknadsföringsmixen, större än TV-reklam och dagspress, och strax efter internet inklusive mobilt. Räknar vi ihop sponsring och event är det störst med drygt tio miljarder i omsättning. Snabbast av allt växer sponsring. Det finns massor av spännande att berätta och det ser jag fram emot att göra under året, säger Niklas Birgetz, lika upprymd som ett barn på julafton.

Bland annat kan IA:s läsare förvänta sig en initierad rapport från den årliga, världsledande sponsrings- och eventkongressen IEG i Chicago, som i år arrangeras 15-18 mars. Årets upplaga är den 32:a i ordningen. 

- Jag har faktiskt haft äran att hålla föredrag på kongressen vid tre tillfällen – varav två gånger om Skandias Idéer för livet och en gång om varför Sverige lyckas så väl inom sponsring och event – ett föredrag jag höll ihop med vår nuvarande ordförande Ricky Strandberg. Vi berättade om Sveriges framgångar genom att lyfta fram vinnarna i Gyllene Hjulet.

Sponsrings- och CSR-chef

Niklas Birgetz har erfarenhet från både köpar- och säljarsidan i sponsrings- och eventbranschen. Juristutbildad kom han via tjänsten som t f lektor vid Stockholms universitet och jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå till Skandia 1999. 

Där började han som bolagsjurist, men plockades snart över till marknadssidan av en marknadschef som upptäckte Birgetz kreativa förmåga. 

Han avancerade snabbt till sponsringschef. Under en period var han även chef för Skandias stora satsning på CSR, Corporate Social Responsibility: Idéer för livet. Skandia sponsrade en rad stor projekt och idrottsförbund, såsom nattvandring samt Svenska Golfförbundet.

Gyllene Hjulet höjdpunkten

2011 sade Niklas Birgetz upp sig för att börja jobba som vd för Sponsrings & Eventföreningen, en intresseorganisation som företräder branschen i olika frågor och förser de drygt 300 medlemsföretagen med nyttig information och kunskap, såsom frukostseminarier och juridisk rådgivning. 

Årets höjdpunkt är Gyllene Hjulet, branschens upplevelsedag, där man hyllar de bästa sponsrings- och eventprojekten under året. 

Årets gala är den 18:e i ordningen och äger rum den 26 mars på restaurang K-märkt i Garnisonen, Stockholm. Sex nya kategorier gör att det från och med i år är totalt 13 kategorier i tävlingen. 

Arbetsmyra med resfeber

Niklas Birgetz är en flitig arbetsmyra. När han kopplar av gör han det med familjen, fru och två aktiva barn, nio och elva år. Vi som följer Niklas på Facebook ser att familjen älskar att resa. Drömresan gick till Sydafrika för ett år sedan, där familjen bland annat var på safari. 

När vädret är rätt plockar Niklas gärna fram sina golfklubbar och går en runda på Sollentuna GK, granne med familjen Birgetz. Han spelar dock ogärna match mot hustrun.

Hon brukar nämligen vinna…

Thomas Björn

Vita Hästen gör sin bästa säsong på länge i Hockeyallsvenskan. Men de ekonomiska villkoren är hotfulla och förtar delar av glädjen..

 "Det är tuffa siffror", säger klubbchefen Dan Björkman.

Klubben måste ha in 5 miljoner kronor innan sista april för att klara elitlicensen, det är den bistra verkligheten.

66-årige Lasse Diding, välkänd i Varberg som mångmiljonär, kommunist , fastighetsägare och tidigare hotelldirektör får rubriker eftersom han vill köpa namnet på stans bästa fotbollsarena, gamla traditionella Folkbergsvallen  och  döpa om den till Leninstadion

Diding  har redan en Leninstaty som han vill ställa vid fotbollsarenan i Varberg – lagom till den allsvenska arenan.

14 lopp på sex banor. Därav ett i Köpenhamn, men inget i Göteborg. Så ser nya STCC ut. Den nya ledningen har nu komponerat säsongen och visst är det spektakulärt med en tävling i den danska huvudstaden.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elias Pettersson genombrott i NHL är välkänt. Att hans stjärnglans stärks stadigt kommer det nu ytterligare bevis på. Han har skrivit ett personligt kontrakt med Vitamin Well där han ska bli en av varumärkets ambassadörer. Han  blir företagets första ambassadör inom ishockey.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, har säkrat både en förlängning och ett nytt avtal med  Internationella skidskytteförbundet. Ett kontrakt som gäller fram till 2026, med en möjlighet för IBU och EBU att förlänga ytterligare fyra år. Det innebär att det blir fortsatt mycket skidskytte i SVT.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.