Handbollstjejen ökar takten för rodden

81 landskamper i handboll, idrottspsykologisk rådgivare och ett brinnande intresse för ledarskap. Nu ökar roddförbundets Catarina Bergström takten för att få fler medlemmar. Till sin hjälp tar hon gymmen och TV4-profilen Rickard Sjöberg.
Catarina Bergström är generalsekreterare i Svenska Roddförbundet, med ett förflutet som landslagsspelare i handboll. Hon försöker föra in beteendevetenskap, de mjuka värdena, för att få skapa tillväxt inom rodden. Foto: Svenska Roddförbundet / Bildmontage: Thomas Selig, IA

 

Göteborgs-tjejen Catarina Bergström ”föddes med en handboll i skogen”. 

- Jag kommer från en idrottsfamilj, men har provat på många olika idrotter. Jag lyckades bäst i handboll och orientering, och allra bäst i handboll, därför blev det så till slut, förklarar Catarina Bergström över en lunchsallad.

Hon debuterade i A-landslaget redan som 17-åring, 1972, enda landslagskvinnan i handboll i GKIK, Göteborgs Kvinnliga Idrottsklubb, det året. 

Flytt till Stockholm

Svenska Handbollförbundet med damernas förbundskapten Åse Brundell i spetsen gjorde en storsatsning till OS i Montreal 1976. Ut åkte ”gamlingarna”, 27-28-åringarna, och in kom spelare i mestadels de övre tonåren.

Snart gick flyttlasset till Stockholm och GIH, Gymnastisk- och Idrottshögskolan, för Catarina Bergström, och spel för Stockholmspolisen.

- Det blev en stor omställning. Jag kom från att vara stjärnan i GKIK till att bara vara en i lagmaskinen Stockholmspolisen, berättar Catarina Bergström som där och då började intressera sig för idrottspsykologi och ledarskap.

Två förebilder

Något hon fortsatte med under åtta år på Bosöns Idrottsfolkhögskola, och sedan 15 år som ansvarig för idrottspsykologi på RF, Riksidrottsförbundet. 

Hon har två förebilder i idrotts-Sverige när det gäller ledarskap: Pia Sundhage och Bengt Johansson.

- Pia för att hon vågar vara personlig i sitt ledarskap, skapar en trygg stämning i gruppen och ger spelarna mandatet att lyckas - att få kliva fram och vara stjärna. Bengan för att han skapar en bra stämning i en grupp med högpresterande killar, vilket är en utmaning i sig, och för sin pedagogik att få spelarna att förstå och dra åt samma håll.

Löste problem

Mot slutet av sin handbollskarriär fick hon chansen att praktisera sina kunskaper i idrottspsykologi på planen, i Stockholmspolisens farmarlag SPIFen.

– Jag var äldst och spelade med unga tjejer som ville alldeles för mycket. Det knöt sig för dem. Då kunde jag coacha på planen under spelets gång och hjälpa till att lösa upp knutarna, vilket var bra både för spelaren och laget. 

2014 sökte Catarina Bergström tjänsten som generalsekreterare i Svenska Roddförbundet. 

Karonen högt upp

– Dels hade jag coachat ett tvillingpar inom rodden, och blev nyfiken på rodd, dels ville jag prova på att vara chef.

Uppdraget var tydligt från förbundsstyrelsen: öka takten inom rodden och få in fler medlemmar i roddföreningar genom att tillämpa beteendevetenskap inom alla roddens nivåer: styrelse, kansli och föreningar samt inom alla grenar, det vill säga traditionell rodd, kustrodd, kyrkbåtsrodd, tiohuggarrodd (tio roddare i stora båtar på havet, främst Västkusten) och inomhusrodd.

– Rodd drivs av tradition som en fysisk idrott med fokus på fysiologi. Lassi Karonen, exempelvis, var en av de med bäst syreupptagningsförmåga i världen när han tävlade. Modernt ledarskap och idrottspsykologi är det få som ägnar sig åt. Det är just detta som kan få rodden att lyfta. Det tar tid att ändra gamla arbetssätt, men vi är på god väg – inte minst med den unga generationen.

Når nya roddare

Catarina Bergström har fått oväntad hjälp att öka medlemsantalet från dagens dryga fyra tusen: gymmen och TV4-profilen Rickard Sjöberg.

– Vi driver ett utvecklingsprojekt där vi placerar ut roddmaskiner för inomhusrodd på ett antal gym. Dels når vi nya målgrupper, dels kan maskinerna vara inkörsporten till att börja träna och tävla i rodd utomhus. 

När det gäller Rickard Sjöberg dök han oväntat upp på roddarenan för inomhusrodd i höstas och deltar i SM som har tre deltävlingar. Den sista äger rum 11 mars i Trollhättan. TV4-profilen har chans på guld i klassen Herrar senior dubbel tillsammans med sin coach, tidigare svenske mästaren, Anders Backéus.

– Det är kul att Rickard Sjöberg börjat träna och tävla i inomhusrodd. Det kan inspirera andra att börja. Extra roligt är det att han önskade att han börjat mycket tidigare. 

 

Thomas Björn

Kustrodd är en av grenarna inom rodden som ökar takten för att få fler medlemmar med hjälp av beteendevetenskap, gymmen och TV4-profilen Rickard Sjöberg. — Foto: Svenska Roddförbundet

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.