Sporthotellet som blir landets främsta

Sakta vred han huvudet åt ena håller, vände tillbaka. Leendet blev allt större när han betraktade skogen, Storsjön, fjällvidderna långt borta. Ännu längre bort kunde han skönja Åreskutan. Lasse Bäckvall bestämde sig där och då.

Den tidigare flygflottiljen i Östersund vid Storsjöns strand är i dag omvandlad till hotell- och konferensanläggning samt företagscenter Frösö Park, med planer på bostadshus och villor. Inte strandtomter dock - alla invånare ska kunna njuta av vattenbrynet.

Här på Frösön sker en av landets största satsningar någonsin för att etablera ett hotell och en anläggning med en mäng aktiviteter och sporter, låg-och högfrekventa. 400 miljoner kronor är hittills investerade. Minst ytterligare 100 miljoner kronor lär bli aktuellt.

– Ambitionen är hög, det ska bli hotellet med landets högsta sportprofil, säger Marcus Lundberg.

Han är vd på Frösö Park utanför Östersund och minst lika entusiastisk som Lasse Bäckvall. De äger 50 procent var i Frösö Park AB.

Här finns mycket

Hotellet på Frösön har ett francisavtal med Petter Stordalen men det är Frösö Park som driver hotellet. Färdigbyggt får hotellet ca 300 rum med många faciliteter i och utanför byggnaden. 

  • Gratis yoga och träning online för gästerna.
  • Ett av Sveriges största hotellgym.
  • Golf, 18-hålsbanan Östersund-Frösö GK ligger nära. Banan anses som en av landets vackraste med utsikt över Storsjön och Jämtlandsfjällen.
  • En 50-meters bassäng planeras att byggas.
  • Leder finns för att cykla, promenera, jogga och åka skidor.
  • Här finns en idrottshall från regementets tid.
  • Nybyggd hinderbana och utegym.
  • Ny inomhusanläggning för paddeltennis och golf.
  • Dessutom finns Frösö Park Arena, byggd i den tidigare Jas-hangaren på 5 500 kvadratmeter och med plats för 4 000 åskådare.

Här finns också Frösö Park Spa, 1 200 kvadratmeter stort med inne-och utepooler med utsikt över fjällvärden och med vatten från Storsjön. Vidare bland annat bubbelfotbad och rökbastu.

Som ni ser, här kommer att finnas något för alla. Längdskidåkarna Anna Haag och Emil Jönsson knyts till Quality Hotel Frösö Park som samarbetspartners. Paret bor granne med hotellet på Frösön.

Det kom ett tips

 70-årige Lasse Bäckvall har jobbat i drygt 40 år med att köpa och sälja fastigheter.  Han hade tänkt trappa ned och ta det lugnt hemma i Sundsvall när han fick tipset ”du borde åka till Frösön”.

Inget, absolut inget, kunde liknas vid det han möttes av den där vårdagen 2011. Han stod vid Frösöns västra del, det område som varit militärt skyddsområde i många årtionden dit bara behöriga hade tillträde. Närmast såg han en kraftig betongbyggnad benämnd mässen. 

Företaget Vasallen sålde regementen och militära byggnader i landet. Just det här området omfattade 80 hektar och 80 byggnader. Lasse bestämde sig: 

– Det här är mitt livs chans, det här stället ska jag bara ha.

Men innan ett slutligt beslut om köp ville han ändå lyssna med vänner som kunde hotellbranschen. 

”Börja bygg!”

Lasse kontaktade Hilding Holmqvist, 80, stor fastighetsägare och miljardär. När han såg läget på plats sa Hilding, som ägde tio hotell i Norrland:

– Hä ä ju helt otroligt. Börja bygg!

På den gamla flygflottiljen finns i dag en företagsby. Stora lokaler har byggts om till moderna kontor. Här finns till exempel finskägda Opus Capita med 150 anställda. Totalt finns 60 tjänsteföretag som hyresgäster i området. Personaltäta företag är en medveten strategi och målsättning. Det blir -"Nej tack" till industriföretag, lager och logistik, sådan verksamhet som har tung och intensiv trafik.

Thomas Ejderhov

Fakta

Den andra artikeln

i miniserien om Försö Park hittar du här: Fastighetsmagnaten som började om

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.