Tobias funderade på självmord

Framgångsrik föreningsutvecklare, lycklig tvåbarnsfar – med diagnosen bipolär. Tobias Stenström på Svenska Amerikansk Fotbollförbundet ser en ljus framtid trots ett mörkt förflutet. Han funderade på självmord.
Foto: Ann Lundqvist


Det märks inte på något sätt för den oinvigde: att Tobias Stenström har diagnosen bipolär sjukdom typ II. Och varför skulle det – det är ju bara i enstaka perioder som sjukdomen gör sig påmind. 

Funderade på självmord

– Alla människor går upp och ner i sinnestillstånd. Det är helt normalt och är ofta kopplat till stress. Min sjukdom gör att nivåerna för högt och lågt sinnestillstånd antar sjukliga proportioner. Den depressiva fasen är det som drabbar mig hårdast, förklarar Tobias Stenström över en kopp kaffe i Idrottens Hus på Söder i Stockholm. 

Det finns många exempel, men kanske är Tobias Stenströms känslor vid den andre sonens födelse det värsta han varit med om.

– Då mådde jag som sämst. Jag upplevde ”bebisbubblan” och all eufori förknippat med den vid min förste sons födsel. När min andre son föddes kunde jag inte lämna hemmet, eller sängen för den delen, på sex veckor. 

– Det berodde på en rad faktorer som påverkade mig och min familj, allt från byråkratisk kamp mot försäkringskassan till barnomsorg - och så klart den arbetsbörda som blev i samband med förlossningen. 

– Jag kände en djup känsla av misslyckande, till den grad att jag inte skulle förtjäna de saker som finns att njuta av i livet.

Det gick så långt att Tobias Stenström funderade på självmord.

Inget bra köp…

– Under den tiden kretsade mina tankar mycket kring vad som skulle utgöra avskedsbrev till min familj och hur jag skulle ta livet av mig. En klar kontrast när det gäller bebistiden och inget jag önskar någon, oavsett om det finns barn med i bilden, eller inte.

”Uppåtfasen” i Tobias Stenströms sjukdom kallas för hypomani. Då går hjärnan på högvarv. 

– Det gör sällan mig något när jag är mitt uppe i det, men det är ofta påfrestande för omgivningen. Jag kan komma på de mest lysande projekt, som att börja renovera köket en lördagskväll och en helt ovetande familj står utan kök på söndagsmorgonen. 

– Spontaninköp är ett annat problem som drabbar folk i den fasen – mig också. Det värsta jag hört talats om är en kvinna som köpte en avelstjur på auktion. Problemet var att hon bodde i en tvåa på fjärde våningen i en Stockholmsförort... 

En mångsysslare

Det har hunnit bli många jobb i Tobias Stenströms 38-åriga liv: hamnarbetare, doktorand i organisk kemi, bartender, produktionsanställd, egenföretagare inom reklam och marknadsföring, ekonomiassistent och föreningsadministratör i Superserie-föreningen Örebro Black Knights. Det flesta jobben innan han fick sin diagnos för sex år sedan. 

Många olika erfarenheter från arbetslivet är dock inte bara negativt, tvärtom.

– Det skapar en stor bredd som jag har nytta av i mitt jobb som föreningsutvecklare inom amerikansk fotboll. Jag har många exempel från mina tidigare arbetsplatser som jag kan använda i mitt samarbete med föreningarna och deras företrädare, säger Tobias Stenström som tar medicin sedan han fick sin diagnos.

– Jag och har ett jättebra stöd från psykiatrin. När jag väl fick diagnosen, fick jag också en större insikt om sjukdomen och hur det påverkar mig. Efter det har min vardag blivit vansinnigt mycket bättre!

Fler utbildningar önskas

Titeln som föreningsutvecklare kan vara lite missvisande, enligt Tobias Stenström:

– Om jag skulle slå ut arbetstiden på antalet medlemsföreningar så skulle det inte bli mycket per förening, kanske en arbetsdag om året inklusive resor. Istället försöker jag ha ett gott samarbete med specialdistriktsförbunden och få fram en vattenfallseffekt gentemot föreningarna. 

– Just nu arbetar vår utbildningsansvarige inom förbundet, Mats Hagsten, med en ny utbildningsmodell. Önskemålet om utbildningar är hög från distrikten, och Mats och jag hoppas att kunna arbeta tillsammans med distrikten för att få ett större utbud av idrottsspecifika utbildningar.

Årsmöte till helgen

Våren är på väg – och med den en ny säsong i amerikansk fotboll i Sverige. Tobias Stenström längtar. 

– Det är med stor glädje som jag ser fram emot den kommande säsongen och de sportsliga framgångssagor som väntar på såväl elit - som barn - och ungdomsnivå. Grunden för att utvecklas inom amerikansk fotboll är samarbete på lokal, regional och nationell nivå. 

– Det finns förstås sakfrågor som vi behöver avhandla där det finns både emotionellt och ekonomiskt kapital investerat. Det bästa sättet att komma vidare är ett samarbete där alla bjuder till – och där kanske inte alla kan vara vinnare alltid.

Helgen som kommer har Svenska Amerikansk Fotbollförbundet årsmöte. Då får den ovala fotbollen ett första kvitto på den samarbetsförmågan.

 

Thomas Björn

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.