Lillebror tände mesta kvinnolöparen

Ingalill Utter från Åkersberga har sprungit flest TCS Lidingölopp av kvinnorna, 38 stycken. Hon blev inspirerad av lillebror Reidar Ljungström. Han var på Fallskärmsjägarskolan i Karlsborg och var tvungen att springa. Ingalill var en av många åskådare på Grönsta Gärde 1976 för att heja på brorsan. Då tändes hennes intresse.
Foto: Henrik Montgomery / TT

Året efter gjorde hon debut i världens största terränglopp som ingår i En Svensk Klassiker. Klassen var K 16 (kilometer) som 1981 ändrades till K 15. Sedan dess har den pensionerade lärararen, matte och kemi, sprungit alla år utom 2012 och 2013. Den 30 oktober fyller hon 73 år.

– 2012 var jag skadad, 2013 var det något med barnbarnen, säger hon.

– Det som fick mig att komma igång var att jag tänkte då jag såg Reidar och alla andra springa att det är ju vanliga människor. Då kan jag också, tänkte jag.

Ingalill Utter. Bilden är tagen på en annan tävling, där Ingalill hjälpte till att kolla kontroller. Foto: Privat.

Fram till dess hade hon inte tränat över huvud taget. Det gör hon med besked nu. Strax mer om det.

– Det dröjde till 1997 innan jag vågade på mig 3-milen, säger Ingalill.

Hennes tid på 3-milen var 2.37,02 vilket betydde en hedrande 68:e plats. Det har blivit nio 3-milare till. Den senaste 2016. Tid: 2.57,32. De tre senaste år han hon placeringarna 2-3-3 i Klass 70 på 15 kilometer. I de tre loppen har hon varje gång sprungit strax under timmen.

Tränar mångsidigt

– Vad är tjusningen med Lidingöloppet (hon springer inga andra lopp)?

– Jag måste ha ett mål med min träning. Efter loppen är jag så nöjd att jag klarat det.

Träning var det. Ingalill ligger inte på latsidan. Se här: Hon springer en mil två gånger i veckan plus stavgång i slalombacke, simning (crawl), rullskidor, cykling på racercykel, styrketräning på gym, längdåkning, om det finns någon snö.

– Veckan räcker inte till, säger hon med ett skratt. Men jag vilar en eller två dagar i veckan. Ja, jag tänker fortsätta springa Lidingöloppet.

I år var Ingalill en av 37 500 som sprang TCS Lidingöloppet. Junior-och seniorklassen räknas inte in i den siffran. I fjol deltog 40 800 i de olika loppen. 17 500 deltog i 30 kilometer MK. 20 000 deltagare betyder lapp på luckan.

Men arrangemanget är en god affär. Omsättningen 2016 var 18 miljoner kronor. Resultat efter finansnetto: 2,1 miljoner kronor. Summa tillgångar: 19,9 miljoner kronor.

Högt betyg

– En orsak till minskningen är att det arrangeras fler lopp i landet än tidigare. Vårt mål är att få fler att anmäla sig. Vi ska utveckla eventet. I år hade vi 2 500 deltagare från 180 nationer. Det ska vi försöka fördubbla, säger Thomas Hoszek, loppets generalsekreterare.

En liten tröst är förstås det höga betyg deltagarna gett loppet. På en 5-gradig skala var 4,45 nöjda med arrangemanget. 6 000 har lämnat sina svar. Målsättningen är att få in 10 000 svar.

– 4,45 i betyg är det tredje bästa genom tiderna, säger en nöjd Thomas Hoszek.

Nöjd också med de 532 000 kronor som loppet samlade in till Cancerfonden och svensk cancerforskning.

 

Göran Söderlund

Fakta

Tre män har fullföljt alla 53 loppen på 30 kilometer: Roger Antonsson, född 1939, Solvikingarna, Sune Eriksson, född 1944, Vagnhärads IK, Lars Nordin, född 1944, Swedbank. Vi lyfter på kepsen.

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.