Han kämpar för ett normalt liv

Magnus Kahnberg var Frölunda och landets skyttekung. Säsongen 2003-2004 vann han både skytteligan och assistligan. Han var Scandinavium-publikens kelgris. En av medlemmarna i den fruktade dragkedjan med Joel Lundqvist och Jari Tolsa. Men lördagskvällen den 31 januari 2015 tog karriären slut.

Magnus Kahnberg leds av isen under matchen mellan Brynäs IF och Frölunda HC på Gavlerinken Arena i Gävle

Frölunda mötte Brynäs, där han spelade i två säsonger, 2009 och 2010 innan han återvände till Frölunda 2011, i Gavlerinken i Gävle. Två SM-guld med Frölunda, Guldhjälmen och 682 matcher och 381 poäng blev slutfacit. 

Inte ojust, men jag var trött...

Kahnberg, då 35 år, fick en tackling av Brynäs Lukas Kihlström och slog både huvudet och hakan i isen. Sen dess har han kämpat för att kunna återgå till ett normalt liv.

- Tacklingen var inte ojuste men jag var trött och korkad, inte beredd, har han sagt i tidigare reportage.

Vi hörs på telefon när Magnus sitter på en läktare i Göteborg och kollar 9-årige sonen Nils, som spelar innebandy. Son nummer två, Ted, fyller 7 i november. Hustrun Karin har dragit ett stort lass sedan 2015 vill Magnus poängtera.

"På botten och vänt"

- Jag mår bra. Jag har varit på botten och vänt. Men det återstår mycket tid innan jag kan ta ett jobb på 25 procent, säger 39-åringen med förvånansvärt glad röst.

- Jag är överens med min neurolog och att det är dags att försöka. Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan är med. Tanken är att jag ska göra två timmar om dagen på en arbetsplats. Det drömmer jag om.

Vad vill du göra?

- Jag har drömmar och idéer men det får bli en senare fråga.

- Det var min tredje hjärnskakning i Gävle. Den första kom 2011 när vi mötte Linköping. Jag var medvetslös innan jag slog huvudet i isen efter en axeltackling av Sebastian Karlsson. Det tog tio veckor innan jag kunde spela igen. 

Det var lördagskvällen i Gävle som förändrade hans liv. Första året och även delar av andra året var ett svart hål. Han orkade nästan inget, sov 16 timmar om dygnet, var illamående och fick panikångestattacker. Julen 2015 fick han sådan panikångest att han var tvungen att åka till akuten. Nu efteråt förstår han hur människor känner sig som går in i väggen.

Har börjat ett jobb

Nu har livet delvis vänt för Magnus. Sedan januari i år jobbar han på hunddagis två till tre timmar om dagen i två dagar. Han startade med en dag men eftersom krafterna blivit bättre har han utökat till två dagar med hundpromenaderna. Han går på gym två gånger i veckan. På förmiddagarna, då är det lugnast på gymmet. Han måste hela tiden ha en stressfri och lugn miljö.  

Framförallt jobbar han med nacken eftersom en del av hans skada är av typ whiplash. På måndagar har han hjärngymnastik med olika inslag av övningar sedan november i fjol efter en tysk idé. En timme, sen är han helt slut.

Han har blivit bättre att hantera motgångarna. När Magnus känner att de är på gång är det dags att vila. Bakslagen kommer fortfarande men nu har han lärt sig hantera dem.

- Tacklingar inte min grej

Hjärnskakningarna blir bara fler och fler, inte minst inom ishockeyn. Vad är orsaken, vad kan man göra åt det?

- Det går så fort numera. Det är den stora skillnaden mot när jag började. Hockeyn har blivit kraftfullare. Men ibland ser jag så korkade tacklingar så jag inte tror att det är sant. Mitt råd är att spelarna ska tänka sig för innan de tacklar, i varje fall försöka hinna tänka. Och framför allt, visa respekt för motståndarna.

-Förresten, hur var du själv som tacklare?

-Jag var för snäll. Tacklingar var inte min grej.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.