Han kämpar för ett normalt liv

Magnus Kahnberg var Frölunda och landets skyttekung. Säsongen 2003-2004 vann han både skytteligan och assistligan. Han var Scandinavium-publikens kelgris. En av medlemmarna i den fruktade dragkedjan med Joel Lundqvist och Jari Tolsa. Men lördagskvällen den 31 januari 2015 tog karriären slut.

Magnus Kahnberg leds av isen under matchen mellan Brynäs IF och Frölunda HC på Gavlerinken Arena i Gävle

Frölunda mötte Brynäs, där han spelade i två säsonger, 2009 och 2010 innan han återvände till Frölunda 2011, i Gavlerinken i Gävle. Två SM-guld med Frölunda, Guldhjälmen och 682 matcher och 381 poäng blev slutfacit. 

Inte ojust, men jag var trött...

Kahnberg, då 35 år, fick en tackling av Brynäs Lukas Kihlström och slog både huvudet och hakan i isen. Sen dess har han kämpat för att kunna återgå till ett normalt liv.

- Tacklingen var inte ojuste men jag var trött och korkad, inte beredd, har han sagt i tidigare reportage.

Vi hörs på telefon när Magnus sitter på en läktare i Göteborg och kollar 9-årige sonen Nils, som spelar innebandy. Son nummer två, Ted, fyller 7 i november. Hustrun Karin har dragit ett stort lass sedan 2015 vill Magnus poängtera.

"På botten och vänt"

- Jag mår bra. Jag har varit på botten och vänt. Men det återstår mycket tid innan jag kan ta ett jobb på 25 procent, säger 39-åringen med förvånansvärt glad röst.

- Jag är överens med min neurolog och att det är dags att försöka. Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan är med. Tanken är att jag ska göra två timmar om dagen på en arbetsplats. Det drömmer jag om.

Vad vill du göra?

- Jag har drömmar och idéer men det får bli en senare fråga.

- Det var min tredje hjärnskakning i Gävle. Den första kom 2011 när vi mötte Linköping. Jag var medvetslös innan jag slog huvudet i isen efter en axeltackling av Sebastian Karlsson. Det tog tio veckor innan jag kunde spela igen. 

Det var lördagskvällen i Gävle som förändrade hans liv. Första året och även delar av andra året var ett svart hål. Han orkade nästan inget, sov 16 timmar om dygnet, var illamående och fick panikångestattacker. Julen 2015 fick han sådan panikångest att han var tvungen att åka till akuten. Nu efteråt förstår han hur människor känner sig som går in i väggen.

Har börjat ett jobb

Nu har livet delvis vänt för Magnus. Sedan januari i år jobbar han på hunddagis två till tre timmar om dagen i två dagar. Han startade med en dag men eftersom krafterna blivit bättre har han utökat till två dagar med hundpromenaderna. Han går på gym två gånger i veckan. På förmiddagarna, då är det lugnast på gymmet. Han måste hela tiden ha en stressfri och lugn miljö.  

Framförallt jobbar han med nacken eftersom en del av hans skada är av typ whiplash. På måndagar har han hjärngymnastik med olika inslag av övningar sedan november i fjol efter en tysk idé. En timme, sen är han helt slut.

Han har blivit bättre att hantera motgångarna. När Magnus känner att de är på gång är det dags att vila. Bakslagen kommer fortfarande men nu har han lärt sig hantera dem.

- Tacklingar inte min grej

Hjärnskakningarna blir bara fler och fler, inte minst inom ishockeyn. Vad är orsaken, vad kan man göra åt det?

- Det går så fort numera. Det är den stora skillnaden mot när jag började. Hockeyn har blivit kraftfullare. Men ibland ser jag så korkade tacklingar så jag inte tror att det är sant. Mitt råd är att spelarna ska tänka sig för innan de tacklar, i varje fall försöka hinna tänka. Och framför allt, visa respekt för motståndarna.

-Förresten, hur var du själv som tacklare?

-Jag var för snäll. Tacklingar var inte min grej.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.