Främste lagspelaren vill bli sin egen

I eget konsultbolag, tvåsjutvå AB, inleder Jonas Bergqvist, 58 år, sin tredje karriär. Efter 20 år som elitspelare i ishockey, med bland annat ett OS-guld och tre VM-guld, samt en 20-årig karriär inom företags och bankvärlden är Jonas sedan 1 juli sin egen.

I tidigare vilande bolaget tvåsjutvå, som anspelar på Jonas 272 -A-kamper med Tre Kronor, ska tröjnummer 18 vägleda framtidens affärsmän och företagsledare. Han har lämnat sin tidigare befattning inom Swedbank som rörelseområdeschef, med ansvar för 29 kontor och över 400 anställda i väst-Sverige.

_Efter 40 år hetluften behöver jag andas ut,  och komma in i ett lugnare tempo. I min nya roll kan jag planera min dag efter egen kalender. Det känns bra inför framtiden, sammanfattar Jonas från hemmet i Halmstad.

Tvåsjutvå ska inrikta sig på individ – och grupputveckling, föredrag, mentorskap samt erbjuda tjänster som senior adviser i bolag, under kortare eller längre perioder. Bolaget bildades redan i början av 2000-talet,  men andra uppdrag kom i vägen för en av svensk ishockeys mest profilstarka spelare.

Alltid eftersökt

Jonas Bergqvists cv. vittnar om en inställning med höga mål, och att Jonas varit eftersökt av näringsliv och bankväsende.  Han hockeyfostrades i Rögle, men kom helt att förknippas med Leksands IF. Han blev mas efter en danskväll där hans mor bjöds upp av en Leksands-ledare.

Utbildning i marknadsföring och arbete i Leksands sparbank tog Jonas vidare till tunga ledaruppdrag i föreningen i hans hjärta under sju år.  2006 lämnade Jonas Dala-metropolen – men Leksand är ännu ohotad etta på hans laglista.

_Jag tycker det är enastående att en kommun med cirka 15 000 invånare kan ha ett lag i högsta serien. Visst har det varit dalar, men Leksand har alltid funnits där, säger Jonas.

Kontakten med ishockeyn i dag har Jonas som styrelseledamot i Svenska Ishockeyförbundet.  Ett förbund som är i gungning efter flera märkligheter, milt uttryckt, det senaste året.

_Allt stormar måste få ett slut, och jag har goda förhoppningar om att den nye generalsekreteraren (Johan Stark) ska lyckas. Mitt förtroende för ordföranden Anders Larsson är fortsatt starkt, poängterar Jonas.

Han arbetar i dag främst med kommersiella frågor i samarbete med marknadschef Christer Plars. När posten som generalsekreterare blev ledig efter avgående Tommy Boustedt, nämndes Jonas Bergqvist som het kandidat..

Nejj till att bli generalsekreterare

¬ -Smickrande, men jag var inte aktuell. Jag hade  klargjort att ett operativt ledarsvar var vid vägs  ände för min del.

_ Men som ledamot hoppas jag nu kunna ett större ansvar. Som egenföretagare styr jag över tiden bättre än tidigare, framhåller Jonas Bergqvist.

Han poängterar att svensk ishockey står vid dörren inför flera mästerskap, både ungdom, damer och herrar, samt ett 100 års firande 2022.

 Covid 19 hänger som en mörk skugga över all idrott och precis som fotbollens företrädare efterlyser Jonas Bergqvist en bättre dialog med Folkhälsomyndigheten.

-Jag har svårt att se logiken i flera åtgärder från myndigheten sida. Jag saknar stringens, avslutar Jonas Bergqvist.

Landskampsrekordet innehas idag av Jörgen Jönsson, Färjestad, 285 A-kamper, 272 var tidigare rekordnotering.

 Endast tre spelare i hockeyns adelskalender har tre VM-guld, utöver Jonas Bergqvist,1987, 1991, 1998 även Mats Sundin 1991,1992, 1998  och Sven Tumba, 1953, 1957 1962.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Inga publikintäkter, men spelarna ska ändå ha betalt, liksom övrig personal. Sedan tillkommer övriga omkostnader.Då pekar ekonomin åt endast ett håll. Nu medger Malmö FF: ordförande, Anders Pålsson, att klubben har en förlustprognos på ungefär 50 miljoner i resultatet för 2020.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.