Det annnorlunda klippet i Aneby

För ishallar och fotbollsarenor är sponsornamn mer regel än undantag. Men en sponsor som går in och blir titelsponsor för ett spårområde med skid- och terrängspår, är definitivt inte lika vanligt.

I Aneby är detta dock verklighet. Bordsjö Skogar AB har tecknat ett tioårsavtal med SOK Aneby, skid- och orienteringsklubben. Nu heter spårområdet Bordsjöspåren.

Lars Knutsson, vd för Bordsjö Skogar AB, och Eva-Lena Frick, Vasaloppets vd, invigde konstsnöspåret och är redo för bandklippning. Mellan dem klubbledaren och dagens konfrencier Ola Gustafsson. Klubbens ungdomar väntar ivrigt på att få staka iväg.

Nyligen var det stor invigning av konstsnöslingan och hela spårområdet. Vasaloppets vd Eva-Lena Frick invigde tillsammans med Lars Knutsson, vd för Bordsjö Skogar AB, samt Fredric Bonde, representerande ägarfamiljen för företaget.

tioårsavtal värt en halv miljon

För att få vara titelsponsor för spårområdet har Bordsjö Skogar tecknat ett tioårsavtal värt över en halv miljon kronor, vilket långsiktigt säkrar föreningens intäkter.

Aneby är den minsta kommunen i Jönköpings län med 6.800 invånare. Här har SOK Aneby på i stort sett egen bekostnad anlagt ett konstsnöspår där klubben kan bedriva barn- och ungdomsverksamhet i första hand, men självklart också erbjuda skidåkning för alla övriga. Föreningen satsar ett eget kapital på cirka 1,7 miljoner kronor för att förverkliga detta.

”Utan en mycket stor hjälp från samarbetspartners hade detta inte varit möjligt”, säger föreningens ordförande Hans Hjelm. ”Dessutom har vi ett antal eldsjälar som jobbar ideellt med att förverkliga idéerna. Nu har vi en konstsnöslinga på cirka en kilometer, men med det här avtalet med Bordsjö Skogar AB känner vi oss trygga i att fortsätta bygga ut till dubbla längden inför nästa vinter.”

Totalt fler än 50 företag

SOK Aneby har flerårsavtal tecknat med drygt 50-talet företag som samarbetspartners. Föreningen, som bedriver en bred ungdoms- och motionsverksamhet, har för 2019 avtal tecknat för drygt 250.000 kronor, stora pengar för en förhållandevis liten skid- och orienteringsklubb. 

Bordsjö Skogar AB är produktionsbolag för Bordsjö fideikommiss och i bolaget ingår även Hörningsholms slott på Mörkö i Sörmland. Bolaget omsätter cirka 60 miljoner kronor och har fördubblat sin omsättning senaste tioårsperioden. Skogsnäringen tillsammans med kött- och äggproduktion är tillsammans med en omfattande fastighetsförvaltning kärnverksamheten. I tider då ägarskiften och förändringar i stora företag tillhör vardagen kan ett tioårsavtal ses som osäkert för en förening, men beträffande Bordsjö finns en trygghet. Fideikommisset har varit i släkten Bondes ägo sedan 1360, i mer än 650 år, och är ett av landets absolut äldsta släktgods. Det ägs och drivs idag av Carl Bonde.

”Vår verksamhet finns helt och hållet på landsbygden och för oss är det oerhört viktigt att landsbygden lever och kan utvecklas. I det perspektivet ser vi den här satsningen tillsammans med SOK Aneby som ett utmärkt sätt att bidraga till att skapa fritidsförutsättningar för boende i en landsbygdskommun där vårt företag verkar,” säger Fredric Bonde.

Utrustning till nykomlingar

SOK Aneby har ett unikt läge för sin klubbstuga och spåranläggning alldeles i utkanten av Aneby tätort och med grundskolan, F-9-skola, som närmaste granne. Eleverna behöver bara kliva över skolgårdsstängslet för att stå på konstsnöslingan.

Genom bidrag från Vasastiftelsen och Smålandsidrotten har föreningen också kunnat köpa in kompletta klassuppsättningar med skidor, stavar och pjäxor.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.