Men Johaug kan inte släppa Huawei

Simstjärnan Sarah Sjöström avslutar samarbetet med kinesiska telekomjätten Huawei. Precis som artisten Zara Larsson och, franske fotbollsstjärnan Antoine Griezmann, men inte norska skidesset Theese Johaug. Hon fortsätter.

"Båda parter är överens om att inte förlänga avtalet", säger Sarah Sjöström i ett uttalande.

 

Stjärnoras agerande innebär en protest mot Huawei och företagets agerande i övervakningen av den muslimska folkgruppen uigurer.

SarahSjöström vill själv inte ange anledningen till att hennes avtal med Huawei inte förlängs.

"Jag har haft ett bra samarbete med Huawei Sverige. Vi har ett tidsbegränsat avtal som går ut nu vid årsskiftet och båda parter är överens om att inte förlänga avtalet", säger hon och fortsätter:

"Jag kommenterar ingenting gällande politik, det har jag aldrig gjort. I övrigt har jag inga fler kommentarer."

Bra betalt, men...

Det stårklart att stjärnorna haft bra betalt,  ändå tog Sarah Sjöström och hennes agent, Daniel Wessfeldt, beslutet att inte förlänga med  Huawei.

Kontraktet har längevarit kritiserat och samma ifrågasättande riktades mot artisten Zara Larsson tidigare i år.

Svenskorna hade guldkantade avtal, men det hjälpte inte när det bl a framkom uppgifter om hur Huawei underlättar förföljelsen av uiguriska minoriteten i Kina.

Det ville varken Sarah eller Zara förknippas med. Telekomjätten mister de båda svenskorna.

I en rapport avslöjas att den mobiltillverkaren tagit fram en mjukvara för ansiktsigenkänning, en metod som ska hjälpa den kinesiska staten att bevaka och övervaka uigurer.

Det väckte protester i västvärlden och uppmärksammades än mera när Barcelonastjärnan Antoine Griezmann meddelade att han bryter sitt avtal med Huawei.

Kom överens

Tidigare har också Zara Larsson backat ur sitt avtal och mot den bakgrunden tog Sarah och Daniel Wessfeldt ett möte och enades.

- Jag vill betona att vi inte har avbrutit något samarbete. Motivet till att inte förlänga får var och en spekulera kring, säger Daniel Wessfeldt till Sportbladet där det också framkommer:

"Jag kommenterar ingenting gällande politik, det har jag aldrig gjort. I övrigt har jag inga fler kommentarer", påpekade Sarah själv..

Honhar tjänat bra med pengar på sin simkonst. Under 2019 ökade intäkterna i hennes bolag Sarah Sjöström Promotion AB med 38 procent – från 7,9 till 10,8 miljoner kronor. Vinsten landade på 9 miljoner. Vid årsskiftet fanns 17,9 miljoner kronor i bolaget.

Samtidigt kommer uppgifter om att  Therese Johaug fortsätter sitt samarbete med Huawei.

Johaug stannar hos Huawei

-Hon har inga planer på att agera efter de senaste uppgifterna, meddelar hennes manager i en intervju i norska TV2.

– Vi förhåller oss till den faktabaserade officiella informationen från Huawei om företagets roll och hållning i den här frågan och företagets förpliktelser när det kommer till mänskliga rättigheter, skriver Jørn Ernst i ett uttalande till TV2 och fortsätter:

– I vår generella värdering av samarbetet med Huawei så har vi dessutom som grund att norska myndigheter och företag har ett nära och omfattande samarbete med kinesiska företag.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.