Lättad Ijeh blev såld

Peter Ijeh upplevde en torsdag han sent ska glömma. På förmiddagen fick han beskedet att han frias från brottsmisstanke. Och på middagen presenterades han som FC Köpenhamns nyförvärv. Efter en rekordsnabb affär fick danskarna betala en låg övergångsssumma.
Ijeh har signerat ett treårskontrakt med den danska toppklubben.
- Jag är glad att allt har löst sig, tycker Ijeh som är lättad över beskedet att han inte längre omges av misstankar om skattebrott.

- Han frias inte på grund av det misstänkta skattebrottet i sig, utan för att jag inte tror att han har haft uppsåt, säger vice chefsåklagare Lars Lithner.
- Han har heller inte haft någon ekonomisk vinning, utan han har fått så mycket som avtalet stipulerat.

IFK Göteborg tappar sin forwardsstjärna men klubben står kvar med misstankarna om grovt skattebrott.
- Klubben ska få ta del av utredningsmaterial under sommaren, säger Lars Lithner.
- Därefter ska vi träffas i augusti.

Ijeh fick uppleva 4-0-segern över Halmstad BK och det blev hans sista match på Gamla Ullevi. Men han spelar med IFK mot Gefle den 6 juli efter en uttrycklig önskan från IFK som samtidigt köper in mittfältsmotorn Thomas Olsson från Malmö FF och Martin Ulander från Aalborg.
- Jag fortsätter att träna med Göteborg fram till matchen mot Gefle, säger Peter Ijeh.
Han har varit oerhört besvärad av anklagelserna om skattebrott, så pass att familjen lämnade Göteborg.

- Det har varit en väldigt jobbig tid. Jag har känt mig pressad och har inte kunnat prestera det jag har önskat, säger Ijeh.
2001 kom Ijeh till Malmö FF från den nigerianska klubben Julius Berger. Där stod han för 15 mål och belönades som ligans värdefullaste spelare.
Under det andra allsvenska året fick han sitt genombrott när han vann skytteligan på 24 mål. Han ersatte en viss Zlatan Ibrahimovic på ett utmärkt sätt.

Men Ijeh förmådde inte leva upp till förväntningarna under 2003 och det var därför som IFK Göteborg fick möjlighet att värva honom.
Hans entré var spektakulär. Med tröja nummer 100 klev han in på Stora teaterns sceni Göteborg till tonerna av sin nyss utgivna skiva och 800 IFK-supportrar jublade över sin nya favorit.

Men frågorna om hur det var möjligt att Blåvitt kunde värva Malmös skyttekung och storleken på Ijehs lön återkom ständigt.
Media fick fram uppgifter som tydde på en månadslön om 150 000 kronor.

- Några sådan fantasilöner handlar det absolut inte om, svarade dåvarande IFK-ordföranden Bengt Halsee
Nu är det just Halse och klubbdirektören Mats Persson samt styrelseledamoten Jan Nilsson som är misstänkta för grovt skattebrott, i samband med övergången. Uppgifter gör gällande att Jan Nilsson gav Ijeh en dryg miljon kronor i gåva, därtill fanns det dubbla kontrakt, och det var med den affärskonstruktionen som övergången blev möjlig.

Peter Ijeh gjorde 10 mål på 24 allsvenska matcher och blev aldrig den skyttekung som många hade hoppats. Detta faktum jämte brottsmisstankarna fick honom att nu vilja lämna Göteborg.
Köpenhamn blir hans nya klubb. Danskarna tror på Peter Ijeh och parterna kom till ett snabbt avslut i förhandlingarna. IFK Göteborg betalade 1,2 miljoner kronor till Malmö FF.
Nu påstås att IFK hade en friköpsklausul om 5,5 miljoner kronor, men danskarna behövde inte betala så mycket.

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

Det ideella engagemanget är ännu närvarande i svensk idrott. 
-Ja, i varje fall vad gäller orientering, utan alla frivilliga krafter vore den här tävlingen dödsdömd.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.