Tre tv-kanaler delar på fotboll-EM

TV4, SVT och Canal Digital har säkrat sändningsrättigheterna till fotbolls-EM 2012 i Polen och Ukraina. 16 nationer deltar i turneringen som spelas mellan 9 juni-1 juli 2012.

- Vi ser fram emot att fortsätta samarbetet med SVT och Canal Digital för att kunna erbjuda de stora fotbollsmästerskapen under överskådlig framtid till alla svenska fotbollsälskare, säger Göran Ellung, programdirektör aktualitet TV4-Gruppen.

- Fotbolls-EM är en viktig del i SVT:s totala utbud och vi vet att publiken vill se stora sportevenemang i SVT, säger Eva Hamilton, verkställande direktör SVT.

Matcherna fördelas mellan kanalerna

TV4 sänder 13 matcher exklusivt, inklusive finalen, från turneringen den 9 juni-1 juli. SVT sänder 11 matcher exklusivt, inklusive två av tre Sverige-matcher i gruppspelet om Sverige är kvalificerat. Canal Digital sänder sju matcher exklusivt. Canal Digitals matcher repriseras antingen av TV4 eller SVT.

- Fotbolls-EM 2012 blir en viktig pusselbit i vår ambition att erbjuda våra tittare det starkaste fotbollsutbudet - såväl från de mest stjärnspäckade ligorna som från de stora mästerskapen, säger Hans Pekkari, sportchef TV4-Gruppen.

- Det känns härligt att SVT nu är tillbaka på EM-scenen. Vi har haft som mål att förstärka vårt fotbollsutbud och viktigast har varit att säkra rättigheterna till EM 2012, säger Albert Svanberg, chef SVT Sport.

Det är inte första gången som TV4, SVT och Canal Digital samarbetar om sändningar av stora sportevenemang. Ett liknande samarbete skedde med rättigheterna till VM 2002 i Japan och Sydkorea. Fyra år senare samarbetade Canal Digital med SVT och TV4 om HD-sändningen från VM 2006 och under EM 2008 samarbetade Canal Digital med TV4 om HD-sändningarna.

Sändningar i Hd-format

- Canal Digital kommer med detta att kunna erbjuda hela fotbolls-EM komplett med alla 31 matcherna både i standard- och HD-kvalitet, säger Mats Almgren, vd Canal Digital Sverige.

Öppningsmatchen i EM 2012 spelas den 9 juni i Warszawa och finalen spelas i Kiev den 1 juli.

TV4 direktsänder lottningen för EM-slutspelet som hålls i december 2011.

SVT och TV4 delar sedan tidigare sändningsrättigheterna till fotbolls-VM 2010 och 2014. Nu utvidgas samarbetet kring VM 2010 med Canal Digital, som tack vare en uppgörelse med SVT och TV4 kommer att kunna erbjuda samtliga 64 matcher från turneringen i Sydafrika i HD-format.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.