OS i TV i ny jätteaffär

OS i TV byter kanal. Från 2018 måste du ha tillgång till Discovery Networks, som äger Kanal 5 och Eurosport, om du vill se OS. Frågan är hur svenska tittare påverkas av affären.
Discovery köper rättigheterna till OS från 2018 och det betyder att MTG backar. Frågan är vad köper får för konsekvenser för svenska OS-tittare? Foto: TT

 

På måndagen presenterades nyheten vid en presskonferens i Lausanne.

MTG utnyttjar inte möjligheterna att att förlänga rättigheterna efter OS i Rio nästa sommar. I stället går Discovery Networks in med full kraft och köper de globala rättigheterna som värderas till 1,3 miljarder euro och gäller alla plattformar, som free-to-air TV, betal-TV, internet och mobiltelefon på alla språk över 50 länder och hela den europeiska kontinenten.

Offensiv sedan två år

Här i Sverige fick Eurosport och Kanal 5 samma ägare för drygt ett år sedan. 

Då hade först Discovery köpt SBS Nordic, en affär som kostade 12 miljarder kronor och inkluderade Kanal 5. I januari i fjol övertog  Discovery 20 procent av Eurosport när franska TF1 sålde. Och sedan kom beskedet att Discovery tog över aktiemajoriteten till ett pris om drygt 8 miljarder kronor.

I Sverige hade då Kanal 5 sedan nära två år satsat målmedvetet på sport, bl a med flera fotbollslandskamper, och tidigt stod det klart att ett mycket större utbytet mellan kanalerna väntade.

Gemensam sportredaktion

Sedan dess har bl a en gemensam sportredaktionen byggts upp med Emir Osmanbegovic som regissör. Osmanbegovic hade då värvats från TV4. Han fick uppdraget att rekrytera medarbetare eftersom utbudet skulle utökas avsevärt.

Nyheter som senare presenterades:

• Matcher från Bundesliga och EM-kvalet visas i båda kanalerna.

• Nya program som EM-studio och Bundesligastudio.

• Och medarbetarna skulle jobba växelvis.

MTG backar

Köpet innebär att MTG backar ur OS. Sotji i fjol och Rio 2016 blir Viasats  korta OS-historia.

In kommer Discovery och det innebär att att SVT inte kan komma tillbaka i en huvudroll. I kamp mot amerikanska investerare har inte SVT en chans.

- Idag är en historisk dag och vi är stolta över att kunna addera de olympiska ringarna till Discovery Communications portfölj av erbjudanden. Att nu kunna lägga till de olympiska spelen, det största live-eventet i världen, är perfekt ur ett redaktionellt och strategiskt perspektiv, säger David Zaslav, Discovery Communications VD och koncernchef i ett pressmeddelande. 

Vad betyder det för Sverige?

Affären omfattar vinterspelen i Pyeongchang, Sydkorea 2018, och OS i Tokyo 2020, liksom de olympiska spelen i 2022 och 2024, där IOK ännu inte har beslutat om värdstäder.

Det är för övrigt första gången som IOK har sålt huvuddelen av de europeiska rättigheterna till ett enda mediaföretag.

I överensstämmelse med IOK garanteras ett omfattande free-to-air-paket. Discovery ska distribuera minst 200 TV-timmar från OS varav 100 ska erbjudas så kallade ”europeisk gratis-to- air TV”.

Kan stödja OS-städer

I Discovery Networks Sweden ingår bland annat Kanal 5, Kanal 9, Kanal 11, Eurosport och Eurosport 2.

IOK-presidenten Thomas Bach: 

- Detta är ett betydande avtal för Discovery och IOK. Avtalet garanterar fullständig täckning av de olympiska spelen i hela Europa, säger han i ett pressmeddelande.

IOK får nu också intäkter så att man kan hållas fast vid den nya linjen att ekonomiskt stödja värdstäder.

Thomas Ejderhov

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.