Påskens golfshow direkt från Augusta

Den sena våren gör att många svenska golfbanor inte är spelbara för påsklediga spelare. Men under påsken är de flesta entusiasterna ändå framför TV:n

 På torsdagseftermiddagen, svensk tid, står som vanligt legendarerna Jack Nicklaus, Gary Player och Tom Watson på första tee och bjuder på en ceremoniell start. Här är en guide till vad som väntar i påskhelgen för alla golfvänner.

Torsdag till söndag avgörs årets första major – US Masters på Augusta National. Och Kanal 9 och Discovery+ sänder med start från 17.00 varje dag. Det innebär dryga sex timmar dagligen, totalt runt 24 timmar. Fore! 

Spektakulära hål har givetvis även Augusta. Tänk dig stunden före ditt inspel på den här ön med green.

Tiger Woods får som alltid ett stort följe. Han vann sensationellt sin femte seger i majorn 2019, något som fick enormt genomslag. Plågad och besvärad av skadorna efter den svåra bilkraschen är det en prestation om han klarar kvalgränsen efter två rundor.

Woods vill alla följa, förstås

Jag vet inte hur många fler (besök) jag har i mig. Det är en så speciell plats. Det betyder så mycket för mig att komma hit, spela på den här banan och bara uppskatta alla minnen jag härifrån, säger Woods.

En annan fråga är hur utbrytarna som valt att spela på LIV-touren tas emot av publiken. Bland de aktuella namnen finns stjärnor och tidigare vinnare som Phil Mickelson, Bubba Watson, Charl Schwartzel, Sergio Garcia, Patrick Reed och Dustin Johnson.

LIV-spelarna fick i december rätt att spela årets första major.

Nordirländaren Rory McIlroy har tidigare gått hårt åt utbrytarna, men tonar ned kritiken.

Jag tycker att den här tävlingen är större än allt det där. Masters, alla fyra majors, står över allt det där bruset och det är så det borde vara den här veckan, säger han.

En enda svensk kvalificerad

Länge fanns runt en handfull svenskar redo att slå ut på första tee, men svensk herrgolf är inte vad den en gång varit. Alex Norén är ensamt blågult inslag på Augusta National.

Hetaste favoriterna

Vem får dra på sig den gröna kavajen på söndag? Det är som alltid många som har kapaciteten att slå riktigt låga scorer. Världsettan Scottie Scheffler vann förra året och ses som en klar segerkandidat. Rory McIlroy och John Rahm är andra favoriter. Cameron Smith, British Open-vinnaren i somras, kan inte räknas bort. Med flera.

Bollar att hålla koll på under torsdagens första runda

14.36: Fred Couples, Russel Henley, Alex Norén

16.18: Tiger Woods, Xander Schauffele, Viktor Hovland

16.42: Jon Rahm, Justin Thomas, Cameron Young

19.24: Matthew Fitzpatrick, Collin Morikawa, Will Zalatoris

19.36: Sam Bennett (amatör), Max Homa, Scottie Scheffler

19.48: Sam Burns, Tom Kim, Rory McIlroy

20.00: Tony Finau, Jordan Spieth, Tommy Fleetwood.

Så följer du tävlingen på tv

Kanal 9 och Discovery+ sänder med start från 17.00 torsdag till söndag. Discovery+ har även specialsändningar som följer vissa bollar och hål.

Fakta

Källor: TT, AP, AFP, Aftonbladet.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.