Krönikor

Varför blir inte fler fotbollslag bättre?

Krönika: I fotbollens värld har vi bevittnat en otrolig utveckling över åren. Spelarnas fysik blir allt bättre. Allt går fortare. Tekniken och bollbehandlingen lämnar – på internationell nivå – inte mycket att önska. Men jämfört med andra genrer, som musik, teknik eller vetenskap, kan man fråga sig varför själva hjärtat i fotbollen inte har utvecklats lika dynamiskt; själva spelet, skriver JohanLundell

Behövs verkligen målen i fotboll...

Krönika: Pffjuyyt. -en bjärt visselsignal från knattelagsdomaren avslutar matchen. Några jublar. Andra är besvikna. Ett barn, ibland till och med flera, g r å t e r! Ingen är väl så okänslig och hård att denne inte ser denna fruktansvärda bild. Barn. Ska. Inte. Behöva. Gråta, skriver Johan Lundell.

AZ Alkmaar, ett unikt och fantastiskt undantag

Krönika: Låt oss backa några månader. Det är final i Champions League efter att Europas stora fotbollsklubbar i många månader försökt erövra trofén, först i gruppspel, sedan i cup-form. Men det är ingen Goliat som vinner, utan en liten David men en innovativ slunga i bältet,skriver Johan Lundell

Idrotten skakar mellan Scylla och Charybdis

Krönika: Attacker, bojkotter, påhopp, avbrutna samarbeten och rasismanklagelser. Det går inte en dag utan att läsa om hur lag och hela idrotter påverkas och skakas av utspel som inte har med själva spelet och rörelserna att göra. Men låt oss i god pedagogiska ordning börja med monstren, skriver Johan Lundell

Oundvikligt - förnyelse behövs ständigt

Krönika: ”Baskethistorien har två viktiga ögonblick. Det ena var när doktor Naismith spikade upp en persikokorg på väggen….” Vi återkommer till de andra. 

Citatet är hämtat från NBA-historikern Bill Himmelman. Berättelsen om gymnastikläraren Naismith är välkänd. Samma år han anställdes vid Springfield Collage som gymnastiklärare, 1891, satte han, för att höja pulsen på en alltför stillasittande klass, upp två persikokorgar på var sin sida av en sal. Den första drabbningen gav flera blåtiror och en medvetslös student. Basketen var född. Snart nog togs botten på korgarna ur så att det inte längre behövdes personer på balkongen för att ta ur bollarna.

Men nu är vi på väg mot den, enligt Himmelman, näst viktigaste händelsen för basketen, skriver Johan Lundell.

Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Göteborg är fyllt till bristningsgränsen av idrottsungdomar, det vet ni vid det här laget.  Så här ser det ut varje år.Detär handbollslag frånPartillecCup som har avslutats, men alla har inte hunnit lämna stan. Och nu kommer dagligen allt flera av  fotbollslagen i Gothia Cup, de som förbereder inledningen på på världens största fotbollsturnering för ungdomar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.