Idrottsrörelsen har 3,2 miljoner medlemmar organiserade i 71 medlemsförbund, över 220 olika idrotter i drygt 19 000 idrottsföreningar. Verksamheten görs möjlig tack vare alla cirka 800 000 ledare, tränare och förtroendevalda som de allra flesta är engagerade i ideellt för att de brinner för idrott och för att medmänniskor ska må bra, ha roligt och ges möjlighet att delta utifrån sin ambitionsnivå.
Det är verkligt upprörande med så många VM och OS i diktaturer, alltså på fel platser.
Vi kan tycka vad vi vill om Ungerns och Polens utveckling, men Europa och Nordamerika är ändå mycket mer demokratiska och fria från korruption än de flesta länder. Samtidigt har ordföranden i IOK och FIFA nästan alltid varit en europé eller en amerikan.
Det blev ett i alla avseenden lyckligt slut. Och ett ovärderligt blad i fotbollens historiebok.
England vann den bästa fotbollsturnering som spelats, publikrekorden slogs, manliga storstjärnor applåderade och till och med Drottning Elisabeth, som varit lite krasslig, piggnade till och slängde iväg en hyllning.
Inom idrotten liksom i hela samhället händer saker som stör oss, som ibland är moraliskt felaktiga och t o m olagliga. För att personer tryggt ska kunna påtala och larma har visselblåsning inrättats. Så även inom idrotten.
Nu är en skandal under uppsegling i Ärla IF, en trygg och ambitiös förening med bl a en lyckosam friidrott.
Men under ytan tycks också mycket ske. Nu framkommer att visselblåsning utsätter klubben för enorma påfrestningar. Hotet växer om att klubbens friidrott efter 98 år måste läggas ned!
För den stora massan av orienterare är O-Ringen sommarens absoluta höjdpunkt. På söndag är det start, och nu när det är som varmast…Efter anmälningsstoppet 1 juni pekar prognosen mot 18 000 - 20 000 deltagare under en guldkantad orienteringsfest i Uppsala vecka 30.
Även om deltagarrekordet från Falun 1985 lär stå sig, kan arrangörerna räkna med fem välbesökta etapper i Uppsala. Solskensorienterandet har nämligen kommit för att stanna, inte bara på Uppsala C – utan även runt om i hela Orienteringssverige. Om detta reflekterar mångårige O-Ringenbevakaren Klas Bringert.
EM-fotboll i all ära, men en av idrottsårets allra största begivenheter på hemmaplan tar sin början på måndag – och så många människor man unnar närvaro för att ta del av allt som bjuds i och runt Gothia Cup i Göteborg.
Åtskilliga svenskar går miste om upplevelserna. De har inte sett varken den spektakulära invigningen med en jättelik musikshow och en inmarsch på nya Ullevi med flera tusen entusiastiska spelare och ledare från alla världsdelar eller veckans matcher i ett till synes oändligt antal. Och på sidlinjerna finns många invandrare som skapar en skön inramning när deras ursprungsländer är representerade.
Någon gång borde alla få uppleva evenemanget som karaktiseras av försoning och glädje.
Samtliga föreningar i SHL, SDHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan har beviljats elitlicens för spel i respektive serier säsongen 2022-2023. Det är ett bra betyg till ekonomiskt ansvariga i hockey-Sverige.
-Svensk ishockey har samlat tagit sig igenom två år av pandemi på ett imponerande sätt, kommenterar Anders Larsson, ordförande i Svenska Ishockeyförbundet.
Idag börjar VM i friidrott i Eugene, Oregon. I tio dagar kommer Duplantis, Ståhl, Warholm med flera att trollbinda en hel värld i vad som förväntas bli tidernas mest högklassiga världsmästerskap.
När VM för första gången kommer till världens främsta idrottsnation, USA, så är det inte till någon mångmiljonstad som New York, San Fransisco eller Los Angeles. I Eugene bor bara ca 150 000 invånare. Mindre än Uppsala, eller som ett Eskilstuna eller Gävle.
Det råder väl ingen tvekan om att ett viktigt mått på hur idrotten värderas i samhället är hur tydligt och hur mycket politiska beslutsfattare i stat och kommun är beredda att från tid till annan anslå medel, d v s pengar tillidrottsverksamhet och miljöer/anläggningar. Dessutom är det av stor vikt att se och värdera hur de viktiga besluten kan fattas rent organisatoriskt i de frågorna
Årets Almedalsvecka påminde mycket om tidigare upplagor, även om den drabbades av ett tragiskt mord som lämnar en fadd eftersmak av veckan. Liksom tidigare samlades politiker och företrädare av organisationer för att diskutera frågor som berör samhället ur olika perspektiv.
Totalt var veckan betydligt mindre än föregående upplaga 2019. Nu var det färre arrangörer och ett mer komprimerat program. Idrottsfrågorna var emellertid väl representerade, även om flera viktiga frågor inte togs upp.
En studie kring elitklubbars styrelsearbete utifrån ett kommersiellt perspektiv presenteras i den s k Styrelserapporten som ger en unik inblick i svenska elitklubbars kommersiella status och inriktning, utifrån ett styrelse-perspektiv. Styrelsens arbetssätt, synsätt och prioriteringar är särskilt intressanta och relevanta att studera i spåren som följer av pandemin.
I studien som fått namnet Styrelserapporten har vi på Rättighetsbyrån intervjuat tolv elitklubbar i fotboll, ishockey, handboll, bandy, basket och innebandy. Samtliga deltagande klubbar har minst ett representationslag i den högsta serien med sitt dam- eller herrlag.
För några dagar sedan kom beskedet att Ulf Lönnqvist har avlidit i en ålder av 86 år.
Den stora allmänheten känner honom nog mest som den lite anonyme socialdemokraten, en grå eminens som krönte sin politiska karriär med titeln ”bostadsminister och chef för bostadsdepartementet” 1986 – 1991. Han fick avsluta sitt arbete som landshövding i länet han älskade, Blekinge, under tiden 1992 – 2001.
Bevaka innehållet från Idrottens Affärer med RSS.
© Idrottens Affärer 2001-2021. Citera oss gärna men ange källa. Allt material skyddas av upphovsrättslagen (1960:729).