Krönikor

VM mest utgifter för hockeyförbundet

Krönika: Ishockeyns stora mästerskap är främst en god affär för IIHF, det internationella förbundet, och dess kommersiella samarbetspartner, Infront, nuvarande avtal går ut först 2033.

Idrottens Affärer har tidigare belyst miljonrullningen som enbart hamnar i IIHF/Infronts fickor samt det tjeckiska förbundet som helt kontrollerar biljettförsäljningen, skriver Kjell Nilsson.
Skilda villkor inför Finnkamp i VM

Krönika:  Proffstunga Tre Kronor med 18 yrkesspelare från NHL ställs mot ”hemvävda” Finland i en av torsdagens fyra kvartsfinaler i ishockeyns 87:e mästerskap.

Ett klassiskt rivalmöte, senast lagen möttes i VM kvartsfinal var 2019 i Slovakien, finsk seger 5-4 efter förlängning och sedan blev. "Lejonen” världsmästare efter 3-1 mot Kanada i finalen, Tre Kronor slutade på femte plats, skriver Kjell Nilsson.
Affärsdealen styr hockey-VM

Krönika: Ekonomiska realiteter styr VM-ishockeyns format med  16 lag indelade i två grupper, följt av kvartsfinaler, semifinaler och  final – och bronsmatch

Här är bakgrunden:  Vid det Internationella förbundets, IIHF:s kongress i Rom 2019 förlängdes ett kommersiellt avtal med  Infront Sports & Media, globalt  stor aktör vad gäller marknadsföring, baserat i Zug Schweiz. 
Huvudägare är kinesiska (!)  Wanda Sports Group, skriver Kjell Nilsson
Varför nobbas SHL:s stjärna?

 Underkänt, Sam! Förbundskapten Sam Hallams andra VM-trupp  i ishockey imponerar inte på mig. Sam har låtit sig förblindas av NHL och valt bort bland annat Skellefteå Oscar Lindberg, 31 år, ligans främste forward och 51 poäng, varav 19 mål på 50 matcher i SHL.

Ja, Skellefteå, mästarlaget, nobbas helt av Sam Hallam, när hände det senast att en svensk VM-trupp saknar spelare från ligans mästarlag? Här fanns också målskytten Andreas Johnson, en spelare som gör skillnad och som i SM-finalen spelade sitt livs ishockey, skriver Kjell Nilssn

Hallams nya filosofi i Tre Kronor

Krönika: När Tre Kronor VM-genrepar i Schweiz och Tjeckien intervjuar Tre Kronors presschef, Linus Hugosson, lagets förbundskapten Sam Hallam i streamingtjänsten Viaplays sändning. Gissa om Hugosson ställde besvärande frågor!

Det är självklart att journalistiskt nederlag, ett klavertramp modell större, att Viaplay ber om hjälp av en förbundsanställd för att få förbundskaptenens syn på den nyss avslutade matchen.

Hockey i gult och svart, det blir guld

Krönika: Den sista guldspiken i Skellefteå hamrades i nät av Max Lindholm, 26  med Älta IF i  södra Stockholm som första klubbadress. Hockeyskolad i såväl, Djurgården, Huddinge och AIK – och nu med mästarstatus i norr, 4-1 i matcher mot Rögle och 2-0 på måndagskvällen, skriver Kjell Nilsson.

Bevare oss från experter som han

Krönika: Huvudskador är hockeyns gissel, här finns flera exempel på spelare som tvingats lämna isen i förtid,  med hjärnskador som förändrat deras livssituation för alltid.

 Svensk hockey arbetar efter en nollvision, det är utmärkt, men från ord till handling är det oftast långt.

 Som i Skellefteå Kraft Arena på måndagskvällen när Rögle-forwarden Daniel Zaar sänkte Skellefteå-backen Jonathan Pudas med en våldsam tackling. Axel/armbåge som träffade Pudas i huvudet och kastade in honom i sargen. Han fick direkt bryta matchen och återkom inte i spel, skriver Kjell Nilsson

Har Rögle inlett ett guldrace?

Det blåser en grönvit vind över hockey-Sverige.  På Bjäre-halvön i nordvästra Skåne smattrar flaggor och vimplar draperade i grönvitt. Efter 3-2 på tisdagen och 3-0 i matcher mot mästarlaget  Växjö är den tidigare bandyklubben, Rögle BK, på väg att ”svepa” sin motståndare, samma öde som drabbade Färjestad i SM-kvartsfinalen.

Först till 4 segrar gäller, närmast väntar ännu holmgång i ett kokande Catena Arena i Ängelholm, match fyra. Rögle har tre matchbollar, och aldrig tidigare i svensk serieishockey har ett lag vänt 0-3 i matcher till seger i en serie om sju matcher, på 44 försök!

AIK-fans vill styra elitklubbarna

Krönika: Allsvenska BP har av säkerhetsskäl flyttat sin hemmapremiär mot AIK den 6 april på Grimsta i Stockholms västra förorter till Tele 2 på Södermalm. Men nu straffas  BP av supportergrupper i AIK – med anledning av att BP vid Stockholms Fotbollförbunds årsmöte uttalat sig positivt till ett införande av VAR-bedömning i allsvenskan. Och därmed hamnat på kollisionskurs med  flera allsvenska konkurrenter, bland annat AIK, skriver Kjell Nilsson.

Småländsk duell på långfredagen

Krönika: … och ett helt lag,  ja en hel stad och region ska komma till sjunde himlen! 

Till råga på allt på långfredagen, den 29 mars, den kristna traditionens uppmärksamhet av Jesu korsfästelse på Golgata utanför Jerusalem, skriver Kjell Nilsson.
Supportrar tar makten

Krönika: Medlemmar som kör över den egna styrelsen, och valberedningens förslag kastas i soptunnor bara timmar före utlyst årsmöte.

 I såväl fotboll som ishockey pågår en föreningsdemokratisk revolution som i ett längre perspektiv skriver om de traditionella regelverk som styrt svensk idrott sedan Victor Balcks (1844-1928)  dagar.  örgrundsfigur till den moderna svenska idrotten och ledamot i den första olympiska kommittén, IOK, skriver Kjell Nilsson
Aldrig har hockeyn lockat så många

Krönika: Lågkonjunktur, en hög terrorhotnivå och stigande räntor har inte utgjort allvarliga orosmoment för SHL-publiken. 

När grundserien, säsongen 2023-2024, summeras noteras, för andra säsongen  i rad, nytt publikrekord med totalt 2 233 455 unika åskådare, en ökning med 62 269 individer jämfört med föregående säsong.
Publiksnittet per match blev 6 136 åskådare,  att jämföra med 5 964 säsongen 2022-2023. Totalt har spelats 364 matcher varav 116 har varit slutsålda.

, skriver Kjell Nilsson

Publikrekord i Hockeyallsvenskan
KRÖNIKA. Hockeyallsvenskan fortsätter att slå publikrekord.  Efter 52 spelade omgångar blir totalpubliken 1 132 832 unika besökare på landets hockey allsvenska arenor.  Det innebär ett publiksnitt per match på 3 112 åskådare.
Förra säsongens, 2022-2023, rekordsiffror putsades med drygt 100 000 åskådare, från totalt 1 029 134 åskådare. Precis som förra säsongen är Djurgården seriens stora publikmagnet med ett hemmasnitt på Johanneshov med 6 461 åskådare,  till och med högre än förra säsongens hemmasnitt, 6 204, skriver Kjell Nilsson
Kris trots lönebudget på 70 mijoner

Krönika: Modo kördes över och IK Oskarshamn förödmjukades, 11 dagars landslagsuppehåll för Beijer Hockey Games kommer onekligen lägligt för SHL-ishockeyns slagpåsar, och det mycket sannolika paret för kommande ångestkval för att rädda fortsatt SHL-licens.

I Hägglunds Arena i Örnsköldsvik var det festkväll när legendaren Markus Näslund hyllades med att tröjnummer 19 hissades i taket. En ceremoni som följdes på plats av Peter ”Foppa” Forsberg och Niklas Sundström, som redan finns på plats bland arenans takstolar, skriver Kjell Nilsson.
Jörgen lika framgångsrik som tränare

Krönika: Vårens mästarlag, Växjö Lakers, har vunnit sex av sina senaste sju matcher och har seglat ifrån i SHL tabellen med sju poängs försprång ned till Färjestad efter 38 spelade matcher, av totalt 52 omgångar, 75 poäng mot Färjestads 68..

Nu är det först i mars/april Le Mat pokalen delas ut och det är extremt svårt att koras till mästare två säsonger i rad, senaste lag att lyckas med den bedriften är Skellefteå AIK, mästare 2013 och 2014, skriver KjellNilsson

Gamla vanliga tjatet om antalet lag i SHL

Krönika: Ännu ett vårtecken är att de som högt ropar efter förändring företräder lag som  drar fördelar av att seriesystemet stöps om – ännu en gång.

TV 4-experten Niklas Wikegård hann inte tillträda som sportchef på allsvenska Djurgården förrän han trumpetade ut att SHL måste utökas, från nuvarande 14 lag till åtminstone 16 lag, skriver Kjell Nilsson

’’Hur kunde det avtalet bli verkligt?

Krönika: Att hockeyvärlden är speciell är väl känt, inte minst är Kanadas inflytande   dokumenterat åtskilliga gånger genom åren. Pågående junior-VM i Göteborg, 26/12-5/1 2024 är inget undantag. Turneringen ägs till hälften (!) av Hockey Canada som har ett löpande 10 års avtal med IIHF, det internationella förbundet, skriver Kjell Nilsson.

Ångesten tvingade fram beslutet

Krönika: Epoken Abbotts är över i SHL-laget Rögle, tvillingparet Cam, sportchef och Chris, tränare, 40 år,  sparkades på måndagskvällen ut ur Catena Arena, deras hemvist sedan november 2017.   En elfte plats i tabellen, tre raka förluster och fem poäng mindre än förra säsongen fick klubbdirektör Daniel Koch och styrelsen att agera, skriver Kjell Nilsson.

Elitklubbarna tappar kontrollen

Krönika: SHL-lagen har tappat kontroll över löneutvecklingen i ligan, och det beklämmande är att ekonomiansvariga/klubbdirektörer skyller på varandra och tycks sakna vilja att stoppa pågående lönekarusell. 

 I stället talas om strukturfel på ligan, en stressfunktion, och att nuvarande serie – och kvalmodell är roten till ishockeyn skenande spelarlöner, skriver Kjell Nilsson.

Modo är Oskarshamns motsats

Krönika: Mörka november är ljusa november för SHL-lagens ekonomiansvariga.

 Trots stor oro i omvärlden, hög inflation och stigande matpriser är hockeypubliken trogen sitt lag. Ja, publiksnittet efter 20 omgångar, 5 981 åskådare per match, är till och med 17 personer fler än förra säsongens rekordsiffror efter 52 omgångar, 5 964, skriver Kjell Nilsson.

”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 
Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.