Krönikor

Elitklubbarna har tappat kontrollen

Krönika: SHL-lagen har tappat kontroll över löneutvecklingen i ligan, och det beklämmande är att ekonomiansvariga/klubbdirektörer skyller på varandra och tycks sakna vilja att stoppa pågående lönekarusell. 

 I stället talas om strukturfel på ligan, en stressfunktion, och att nuvarande serie – och kvalmodell är roten till ishockeyn skenande spelarlöner, skriver Kjell Nilsson.

Modo är Oskarshamns motsats

Krönika: Mörka november är ljusa november för SHL-lagens ekonomiansvariga.

 Trots stor oro i omvärlden, hög inflation och stigande matpriser är hockeypubliken trogen sitt lag. Ja, publiksnittet efter 20 omgångar, 5 981 åskådare per match, är till och med 17 personer fler än förra säsongens rekordsiffror efter 52 omgångar, 5 964, skriver Kjell Nilsson.

Kungsan i hockeydress när NHL kom på besök

Ishockey som rikemanssport, och ett skådespel för samhällets mest bemedlade.

 När NHL och Global Series landar på Avicci Arena når biljettpriserna  nya rekordnivåer eller  4 450  kronor för en sittplats långsida. Är det till gagn för svensk ishockey, eller utgör arrangörens prissättning hinder för nyrekrytering till sporten.

Petra vägrar ge besked om kommande val

Krönika: Petra Sörling har hittills manövrerat skickligt mellan sina tre olika stolar, ITTF, SOK och IOK. Hon har i stället hävdat att det kan vara en fördel att sitta på olika stolar. För  denna 53-åriga kvinna från Trelleborg, är antalet stolar inget problem.  

Riksidrottsförbundets Karl-Erik Nilsson  valde däremot att lämna RF-taburetten i svallvågor av kritik efter ett UEFA-möte i Rysslands-frågan., skriver Kjell Nilsson

Rätt att sparka "Garpen" i Djurgården

Krönika: Rätt eller fel av Djurgården att sparka tränaren, Tre Kronors tidigare förbundskapten, Johan Garpenlöv?

Svaret är – rätt. Efter 0-2 hemma mot Nybro i fredags, och endast 15 poäng och 12:e plats i Hockeyallsvenskan efter 13 omgångar var tålamodet förbrukat för ”Garpen” och hans assistent, tidigare storbacken Marcus Ragnarsson, skriver Kjell Nilsson.

Karl Erik slirar och skapar frågetecken

Krönika: Företräder nyvalde RF-ordföranden, Karl-Erik Nilsson, den svenska idrottsrörelsen med 73 medlemsförbund,  eller fotbollens UEFA, europaorganisationen?

 Han är vice ordförande i UEFA, ett uppdrag som har följt med hans tidigare roll i Svenska Fotbollförbundet, en post han lämnade vid SvFF:s årsmöte i juni i år.

Frågan måste ställas efter brittiska SKY:s uppgifter att Karl-Erik vid en UEFA-sittning röstat för att släppa in Ryssland i nästa års flick-EM Sverige i maj skriver Kjell Nilsson

Kommunal dopning vanligt i mindre städer

Krönika: Ekonomisk dopning har vi hört talas om – men kommunal dopning? 

Patrik Sylvegård, vd. i SHL-laget Malmö Redhawks tvekar inte. Han hävdar bestämt att det pågår en kommunal dopning i SHL, och att ligan är på väg att bli de mindre städernas stora sport. 

Han reagerar över att skattepengar är en del av finansieringen av SHL-löner på 200 000-300 000 kronor i månaden per spelare.

-Min fråga är om kommuner ska backa upp elitidrott på det sättet, säger Patrik Sylvegård, skriver KjellNilsson.

14 hockeyklubbar omsätter 1 miljard

Krönika: Ishockeyns stora miljardrullning, säsongen 2023-2024, rycker allt närmare med första omgången, av 52, torsdagen 14 september. De 14 SHL-lagen omsätter tillsammans över en miljard kronor med Färjestad, som odiskutabel etta med 230 miljoner i nettoomsättning förra säsongen.

IK Oskarshamn och Timrå är  SHL:s minsta ekonomier och når strax under 100 miljoner i omsättning. Under förra säsongen noterades nytt publikrekord för svensk elitishockey, med totalt 2 170 826 unika åskådare i grundserien, skriver Kjell Nilsson.

Panikvärvningen skadade anseendet

Krönika: SHL-laget Skellefteå gjorde det enda rätta, och bröt ett nyligen tecknat ett års avtal med 31-årige amerikanen Kenny Agostino, som spelat för KHL-klubben Torpedo Nizhny Novgorod de senaste två säsongerna.

Erik Forsell, general manager och Åsa Andersson, klubbdirektör, fick kalla fötter sedan nya uppgifter om Agostinos bakgrund i KHL blivit kända, och sedan sponsorer och supporterklubben North Power krävt att kontraktet skulle hävas, skriver Kjell Nilsson

Maktbalansen förändras i ishockeyns Europa

Krönika:Internationellt stiger hockeyns värde, samtidigt som det svenska förbundets marknadschef, Christer Plars,  kan ha anledning att känna oro inför framtiden.

-Visst var VM en missräkning, men jag vill betona att våra avtal är långsiktiga och med sikte på VM i Sverige/Danmark 2025, framhåller Christer Plars.

Totalt redovisar det svenska förbundet sponsorintäkter på cirka 70 miljoner för 2023, varav Svenska Spel är såväl förbundets som Tre Kronors huvudsponsor., skriver Kjell Nilsson

Ett landslag utan målskyttar

Krönika: Nej, vi jämför inte med Tre Kronors uttåg mot Vitryssland i Salt Lake City OS 2002,  men Lettlands 3-1-seger i kvartsfinal  hamnar högt på listan över svenska hockeymisslyckanden. Det var Lettland som skrev  historia, för första gången någonsin i VM-semifinal.

Tre Kronor åker hem på fredagen i sällskap med en ny nionde plats,  debuterande förbundskaptenen Sam Hallam, 43 år och hans Växjö-modell höll inte på internationell nivå, skriver Kjell Nilsson

Hallam drabbad av stjärnfall i Tre Kronor

Krönika: Ingen Victor Hedman, Ingen Erik Karlsson, ingen Mika Zibanjead,  ingen Elias Pettersson,  ingen William Karlsson. Listan kan göras lång – spelare som tackat nej till kommande ishockey-VM 12-28 maj i Tammerfors/Riga.

För VM-debuterande förbundskaptenen, Sam Hallam, är stjärnfallet förstås olyckligt. VM-historien är närmast övertydlig – vid Tre Kronors senaste VM-guld, 2018 i Köpenhamn hade 21 av truppens spelare klubbadresser i NHL, skriver Kjell Nilsson

Glädjehysteri i Övik och hela Ångermanland

Krönika: Efter 7 år och 29 dagar i hockeyns andra serie har Örnsköldsvik, knappt 35 000 invånare, vaknat upp med ett SHL-lag.  Hägglunds Arena, beläget vid en vik av Bottenhavet kokade, över av glädje vid 21,45  tiden på Valborgsmässoafton.

Här behövdes inga eldar eller värmande drycker för att uppnå extas. Modo, tidigare Alfredshem och i kanadensisk press döpt till ”the heart of hockey” var tillbaka i SHL, skriver Kjell Nilsson.

NHL pressar förbunden inför VM

NHL-slutspelet pågår för fullt och kampen om den åtråvärda Stanley Cup-pokalen ska avgöras först i midsommartid. San Josés svenske stjärnback, Erik Karlsson, 31 år, och med rötter i småländska Landsbro, är den spelare i NHL som tjänat mest pengar per poäng i ligan den gångna säsongen.

Erik sprängde den magiska 100 poängsvallen, 101 poäng fördelat på 25 mål och 76 assist. Hans kontrakt är värt 120 miljoner per säsong, och det innebär att han under säsongen fyllde på kontot med 1,2 miljoner kronor per poäng.

Krävdes konkurs för att hitta kraften i Växjö

Krönika: Växjö Lakers, ishockeyns mästarlag har inte den största ekonomiska kostymen. 

Mästarna har inte den största arenan, Vida Arena, rymmer vid ishockey, 5 750, åskådare.

 I bokslutet för 2021-2022 års säsong redovisades det egna kapitalet till drygt 40 miljoner kronor, inte alls i närheten av SHL-lagens jättar, som Färjestad med 138 miljoner, skriver Kjell Nilsson

Joels tårfyllda avsked i Scandinavium

Krönika: Ishockeyns regelbok har en svår slutspelsvår. Inför miljoner TV-tittare och utsålda arenor tänjs på gränser som vi aldrig upplevt tidigare. I slaget om ishockeyns mästartrofé, Le Mat pokalen, och i kvalet till SHL, blåser domarskrået  - inte alls.

Det är förvisso ingen nyhet.  Den här årstiden råder hela havet stormar i våra hockeyrinkar, år efter år. Det är strängt taget bara tacklingar mot huvudet , spearing samt någon enstaka hakning som föranleder domaråtgärd, skriver Kjell Nilsson.

Publiksnittet i SHL som förklarar miljonflödet

Krönika: Efter 52 omgångar, två åttondelsfinaler samt fyra kvartsfinaler varav tre avgjorts i magiska ”game seven” är SHL-ishockeyn äntligen framme i semifinaler och vi kan konstatera att en sluttabell aldrig ljuger, skriver Kjel Nilsson.

Tidernas baksmälla i Gävle

I dag vaknar staden Gävle och Brynäs IF, bildat 1912, upp med tidernas baksmälla.

 

 Efter 4-1 i matcher för Malmö Redhawks i ångestkvalet till SHL väntar en  helt ny verklighet för stadens stora reklampelare – för första gången på 63 år kommer Brynäs inte att spela i ishockeyns högsta serie säsongen 2023-2024.

Nu fördelas miljonerna i en välmående liga

Krönika: Efter ett förspel på 52 omgångar är Växjö Lakers i guldsits för ett fjärde mästartecken i ishockey. Statistiken avslöjar att tabellettan har en gyllene möjlighet att få lyfta Le Mats- pokalen när play off striden ska summeras om en dryg månad.

Säsongsnye tränaren, Jörgen Jönsson, hade den svåra rollen att axla Sam Hallams mantel  som efter tio säsonger i föreningen nu ärTre Kronors förbundskapten.  Facit blev serieseger och SHL-organisationens segercheck på 800 000 kronor. Laget har också kvalat in för nästa säsongs Champions Hockey League och garanteras ytterligare 250 000 som ”bidrag” av SHL skriver KjellNilsson

Klubben som alla borde beundra

Med nio mål på de fyra senaste matcherna är Oskarshamns Antti Suomela, 28 år, och uppväxt i finska Espoo SHL:s ishockeyns hetaste spelare. Totalt 59 poäng (33+26) innebär att han på allvar hotar Håkan Loobs målrekord från säsongen 1982-83 med 41 fullträffar.  

Schweiziska tidningen Blick har redan placerat Suomela i Lausanne nästa säsong. Återstår att se om Oskarshamns sportchef, Thomas Fröberg, kan lämna rädda kvar Suomela i svensk ishockey.

Utöver en saftig månadslön, i halv miljon-klassen, kan Fröberg locka med fortsatt samarbete med Patrik Karlkvist som redan är klar för ytterligare tre säsonger till ett avode på 18 miljoner kr, skriver Kjell Nilsson.

Svenska Fotbollsförbundet bygger om och gör det med besked.

Planerna på en ny organisation presenterades på onsdagen och då framkom att förre landslagsmannnen  Kim Källstöm blir Fotbollschef och smålänningen  Henrik Landén stabschef i en ny central roll.. Därtill blir det en sammanslagning av Marknad och Kommunikation.

Du slår för långt, Ludvig! Golfvärldens svenska stjärnskott, Eslövs Ludvig Åberg, 24 år, och rankad 32 i världen, tillhör den kategori spelare som drabbas hårdast av torsdagens besked -   att golfbollen (!) ska modifieras och ges egenskaper som begränsar längden på bollen färd mot hål.


För Ludvig, som tillhör proffstourens mest långslående, innebär beskedet att han tappar 15-20 meter på en drive. För amatörer, och hobbygolfaren, blir skillnaden betydligt mindre

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I i Mjällby AIF finns i dag en stolthet och förväntan som kommer att vägleda klubben framöver.Fullt berättigat eftersom klubben är så stärkt.  AIF har presenterat ett  stort och unikt samarbete med Mellby Gård AB som går in som huvudsponsor till föreningen från och med 2024. Parterna har tecknat ett avtal som sträcker sig fram till och med 2027. Det är klubbens största sponsorkontraktet någonsin.

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen