Krönikor

Många överens, en ny skola behövs
Krönika: Lag som förlorar måste ändra sitt spel. Företag som går med förlust måste ändra hur de jobbar
sa prins Daniel på presentationen av regeringens utredning ”Hur kan vi få barn och unga att röra sig mer i vardagen?”  
Bakgrunden är Generation Peps rapport visar att bara två av tio barn är tillräckligt fysiskt aktiva, att ett av tio barn äter tillräckligt mycket frukt och grönt och att talare efter talare kom med deprimerande siffror, skriver Mårten Westberg. 
Ett efterlängtat genombrott

krönika: Supertalangen Andreas Almgren hörde jag talas om 2009. Min adept Napoleon Solomon var det stora hoppet på långdistans och den ett år yngre Andreas skulle frälsa svensk medeldistans, var det tänkt.

Det började bra för båda men sen kom skadorna, - men sedan också rekorden, skriver Mårten Westberg

Vettigt, men inte bland klubbarna

Krönika: I sju år har Riksidrottsförbundets övergripande strategi varit idrott för alla, hela livet; ”från triangel till rektangel”.  Om du inte känner till den så kolla in RF.se Första sidan handlar helt och hållet om från triangel till rektangel.  Strategi 2025, från triangel till rektangel, är ju fantastisk. På riksmötet 2017 ställde sig idrotten upp och lovade att skapa IDROTT FÖR ALLA för att därmed ta upp kampen mot fetman och den fallande folkhälsan, skricer Mårten Westberg.

En känsla av en obesvarad kärlek

Krönika: Påfallande många av mina gamla konkurrenter på löparbanan har haft söner som tävlat i löpning. Det avundas jag dem. För några veckor sen berättade min äldsta son att han springer ett par gånger i veckan. Igen blev jag så där själaglad! Varför blev jag det?, skriver Mårten Wesrtberg.

Idrottslig monokultur är självförstärkande

Krönika: Gökungen är knappast elak. Den vill nog inte sina syskon illa, men den är väldigt hungrig.

När mamma och pappa rörsångare kommer så sträcker gökungen på halsen och når masken innan de mindre syskonen gör det.

 Svensk idrotts bidragssystem är byggt på ett sätt som visar att gökungen är en lagidrott, skriver Mårten Westberg

Uppriktigt, hur var vi själva som unga?

Krönika:  Kommer du ihåg när du var 24 år?  

Blev det någon spontan fest och kanske någon "bortamatch" som innebar att du kom hem först morgonen efter?, skriver Mårten Westberg

Men så fick de sina klick

Krönika: Äntligen kunde Stockholms stadion matcha Bislett. Stämningen på Bauhaus-galan stegrades hela kvällen, men den riktiga festen började när Carolina Klüft uppmanade publiken att lämna sina platser för att samlas runt stavhoppet. 

Det är något speciellt när folk får bryta regler, och dessutom hamnar nära varandra och dessutom har en svensk världsstjärna att fokusera all sin uppmärksamhet på. Det var elektriskt. Här och där sågs folk dansa på läktaren, skriver Mårten Westberg.

Där är Foppa och Sudden okända

Krönika: ”När Tjeckoslovakien delades så växte hockeyvärlden med tio procent” brukar jag reta hockeyvänner med.

Så var det ju. Hockeyn var Sveriges mest överskattade sport. Vi vann VM om vi inte blev utklassade av Sovjetunionen. Hockeyförbundets dåvarande ordförande ansåg att sporten inte kunde växa mer i Sverige. Noll tjejer och någon tiondels promille invandrare var uppenbarligen inget problem, skriver Mårten Westberg

- Ärligt, jag mötte min egen rasism

Krönika: Sju vita idrottsledare satt i en ring. Det fanns åtta stolar. Då kom Tomé, en av kursens två svarta ledare. Tomé pekade på den tomma stolen och alla ropade ”Nej!”

Det var ett ”Bojan Moment”, som taget ur grälet mellan Bojan Djordic och Janne Andersson. Kanske var det delvis tack vare Sveriges mest kända gräl vi alla var så snabba att inse vad vi hade gjort. Jag sa ”du kommer förstå” samtidigt som någon annan reste sig och hämtade en stol ur ett annat rum, skriver Mårten Westberg.

Att ha åsikter om Zlatan, då...

Krönika: Vilket misstag!

När tråden om att Zlatan gör comeback i landslaget kom upp såg jag en massa kommentarer om hur gammal och före detta han är. Dum som jag är svarade jag att Zlatan idag är en mogen spelare som inte måste göra mål för att bidra, och att en mogen spelare ofta hjälper unga lovande spelare utvecklas.

Said, en okänd hjälte i fotboll

”Den som är lejd och inte är herde och inte äger fåren, 

han överger fåren och flyr när han ser vargen komma, och 

vargen river dem och skingrar hjorden.

Han är ju lejd och bryr sig inte om fåren. 

Jag är den gode herden, 

jag känner mina får, och de känner mig”

Kompetensnivå 2 måste gälla

vi i idrotten måste bli bättre på att se varandra. 

Nisses sjuåringar vill få spela fotboll, så målen hamnar förstås på löparbanorna. Där står målen i vägen för friidrottsklubbens träning.

”Den viktigaste åtgärden för att uppnå nämndens mål är att öka antalet idrottsanläggningar och andra idrotts- och fritidsytor.”

Här är det risk för ett monumentalt fiasko

Krönika: Fotboll-VM innebar ändå vissa positiva konsekvenser, det står klart så här i efterhand. Sydamerika, Europa, Europa, Afrika - 50 procent Europa i semi var lite mer variation än vanligt. Det är bra för fotbollen att ett land från icke-Europa/Sydamerika var i semi, och att alla världsdelar överlevde gruppspelet med åtminstone ett lag, skriver Mårten Westberg

När andra idrotter ber om hjälp

Krönika: ”Den viktigaste åtgärden för att uppnå nämndens mål är att öka antalet idrottsanläggningar och andra idrotts- och fritidsytor.”

 …står det i första paragrafen av Stockholms idrottsnämnds verksamhetsplan. Eftersom varje specialidrottsförbund jämför antalet anläggningar i Stockholms innerstad med antalet anläggningar per ungdom i Jönköping, Östersund och sitt förbunds önskelista så blir bristen på anläggningar i Stockholm väldigt stor. Byggbolagen håller förstås med. Det måste byggas mer, skriver Mårten Westberg.

Skandalen - ett sätt att förfölja de hängivna

Krönika: ”Jävla horgubbe” skrek den unga tjejen gick i väg med sin kompis.  Alla i tunnelbanan tittade på mig. Självklart såg de inte vad som hade hänt, och jag vet vad jag tror har hänt när en ung tjej skriker något sånt åt en gammal gubbe.

Det här hade hänt: Tunnelbanan stannade med dörrarna precis framför mig. När dörrarna öppnades tog jag ett steg snett bakåt för att släppa förbi de som skulle ut. Då trängde sig den unga tjejen in mellan mig och vagnen. Sen sprang hon in och blockerade tre säten med armarna medan hon ropade till sin kompis att komma. De var två. Jag är en. Det fanns tre tomma säten, skriver Mårten Westberg

Ett steg som inte ens de bästa klarar

Krönika: Har du tänkt på att samma kändisar dyker upp i nästan vartenda TV-program? ”Kändisar leker” eller ”Kändisar seglar” Det är förstås för att vi TV-tittare är lata. Vi tycker det är jobbigt att lära känna nya ansikten. Därför väljer vi ännu ett program där Pernilla Wahlgren ska lära sig att spela blockflöjt, skriver Mårten Westberg

Så borde idrotten bidra i el-krisen

Krönika: ”Winter is coming” och Sverige lider redan av de höga elpriserna. Vissa vill stänga leveranserna till övriga Europa. Det är ungefär lika lojalt som om Norrlänningarna förde en debatt om att strypa elleveranserna till södra Sverige.  

Att vi ställer upp för Tyskland, Polen och Baltikum är lika självklart som att vi förväntar oss att de ställer upp för Ukraina. Som nationalekonomerna påpekar är subventioner då direkt illojalt mot Europa och Ukraina, eftersom de sänker priset på el och därmed ökar vår konsumtion av den, skriver Mårten Westberg

Valet av idrottsminister visar viljan

Krönika: Det var på tiden att idrottens plats i nästa regering kom upp i debatten!  Bland RF:s allt fler specialidrottsförbund pågår seismisk aktivitet när de två stora tektoniska plattorna sakta drar allt längre ifrån varandra. 

Den ena plattan heter förstås fotboll och hockey. Den andra heter små förbund. Viktiga frågor är statliga bidrag, TV-tid, idrottshallar, juridik och vad idrotten egentligen ska leverera, skriver Mårten Westberg

Trängsel, då är det som allra bäst!

Krönika: På en bra fest är det trångt, eller hur? Tänk själv på dina fem roligaste fester. Jag gissar att åtminstone fyra av dem var det trångt. 

I alla stora idrottsevenemang som Stockholm Marathon, Lidingöloppet, Tjejmilen, Vasaloppet, Vansbro och Vättern runt är det också trångt. Helst ska det vara trångt även för publiken, som när maratonlöparna passerar Kungsträdgården. Då är det fest!, skriver Mårten Westberg

Plånboken bestämmer allt slutligen

Krönika: Nackdelen med att vara proffs är att man är till salu. ”Lex Stenson” kan vi kalla principen att man spelar för den som betalar mest. Jonas Jerebko och både fotbollsspelare och ishockeyspelare verkar följa samma princip. skriver Nackdelen med att vara proffs är att man är till salu. ”Lex Stenson” kan vi kalla principen att man spelar för den som betalar mest. Jonas Jerebko och både fotbollsspelare och ishockeyspelare verkar följa samma princip, skriver Mårten Westberg

Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Göteborg är fyllt till bristningsgränsen av idrottsungdomar, det vet ni vid det här laget.  Så här ser det ut varje år.Detär handbollslag frånPartillecCup som har avslutats, men alla har inte hunnit lämna stan. Och nu kommer dagligen allt flera av  fotbollslagen i Gothia Cup, de som förbereder inledningen på på världens största fotbollsturnering för ungdomar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.