Svemo skissar på en hemlig plan

Många av landets speedwayklubbar har en illa skött ekonomi, mest beroende på höga förarlöner. Bertil Bergström från Svemos styrelse anser att nu måste det bli en generell skärpning. Därför skissar Svemo på en hemlig åtgärdsplan.

De klarar sig, en efter en. Senaste exemplet är Västervik vars skulder föreföll oöverkomliga, men nu har en räddningsplan gett bättre förutsättningar.

Därmed tycks även Västervik få behålla sin elitserielicens, precis som många andra föreningar.

"Här har ni notan"

Men Bertil Bergström i Svemo kan inte stilltigande följa vad som händer och ideligen upprepas. Han är kritisk mot speedwayklubbarna och hur deras ekonomier sköts.

- Det är dags för herrarna i respektive elitserieklubb och börja fundera på hur mans ska sköta sin ekonomi, säger Bergström till Radiosporten.

- Man har sportchefer och lagledare som går ut och värvar ett lag och sen så går man med notan till styrelsen och säger att nu har jag värvat ett bra lag, nu måste ni vara nöjda och här har ni notan. Då får i vissa fall inte styrelsen ihop till den där notan.

Förarlöner raserar ekonomin

Det är förarnas löner som förstör. Klubbarna hetsas mot varandra i strävan att få slagkraftiga lag,

Bergström kritiserar också förarna:

- Jag får ju underhandsinformation om hur man gör med priserna och det är ju astronomiska summor. Man tror ju att dom inte är riktigt mornade, säger han ärligt i radiointervjun.

Han inser att konkurrensen driver upp lönerna.

"Blir stämplad som idiot"

- Jag är också för att förarna i världseliten ska ha bra betalt, men förutsättningen nummer ett är att pengarna finns. Men det här har man ju hållit på med länge och jag har varnat för det. Men det är ju ingen som lyssnar. Man blir ju stämplad som en idiot.

I Motala är det en tålamodsprövande väntan till den 28 september då kommunstyrelsen sammanträder och ska ja eller nej till Piraternas begäran om ett lån på 3 miljoner kronor.

Klubben har i dag kortfristiga skulder på drygt 2 miljoner kronor och ett nej från kommunen törs Johan Thuresson, ordförande i Piraterna Speedway AB, knappt föreställa sig.
- Verksamheten kan vara hotad i så fall.

Skissar på en hemlig plan

Västervik, Motala, Hagfors, Göteborg, Eskilstuna, Avesta – det saknas pengar lite varstans. Ideligen kommer de här larmrapporterna. Nu vill man från Svenska motorcykelförbundets högsta ledning agera.

- Skutorna kan inte lappas längre. Ett nytt fartyg ska byggas till säsongen 2012. Just nu är vi väldigt frustrerade över situationen, säger Svemos generalsekreterare Per Westling till DN.

- Vi har redan agerat från förbundet. Det nya TV-avtalet gav oss möjligheter och nu ska allt ses över, från förarkontrakt och uppåt. Vi har skrivit avtal med några konsulter och det vi hoppas kunna genomföra omfattar även internationella förändringar, säger Per Westling.

- Exakt vad vi kommer att göra vill jag inte berätta än men det handlar mer om att jobba med utgifterna som klubbarna har än inkomstsidan, det är lättare. Konsulterna kommer att hålla täta kontakter med klubbarna, fortsätter han.

De senaste uppgifterna tyder på att det kan bli en begränsning av antal lag i elitserien. Ett förslag som diskuteras flitigt är att åtta lag är lämpligt med tanke på både det sportsliga och ekonomiska.

Inga publikintäkter, men spelarna ska ändå ha betalt, liksom övrig personal. Sedan tillkommer övriga omkostnader.Då pekar ekonomin åt endast ett håll. Nu medger Malmö FF: ordförande, Anders Pålsson, att klubben har en förlustprognos på ungefär 50 miljoner i resultatet för 2020.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.