Vaihela tillbaka som hallgeneral

Åtta nya bandyhallar inom sju år – från 13 till 20. Det blir verklighet om Svenska Bandyförbundet, med plan- och miljökommitténs ordförande Seppo Vaihela i spetsen, får som man vill. 

Seppo Vaihela, Svenska Bandyförbundets miljö- och plankommitté, leder arbetet med att etablera fler bandyhallar i Sverige. Dagens 13 hallar – varav minst en i Göteborg respektive Stockholm - ska bli 20 stycken senast år 2025 enligt Bandyförbundets etableringsstrategi.

 

 

I Bandyförbundets strategi för 2025 är målet åtta nya hallar ”varav minst två i Stockholm och Göteborg”. Seppo Vaihela är ordförande i förbundets plan- och miljökommitté och som sådan drivande i att målen går i uppfyllelse. 

Varför det är just åtta och varför är det så viktigt att minst två av dem kommer till i Stockholm och Göteborg, kommenterar Vaihela på följande sätt:

- Åtta nya hallar är en rimlig siffra utifrån den takt nuvarande anläggningar byggts. Vi ser även via de projekt som är igång att åtta är en realistisk bedömning. Både Göteborg och Stockholm har en omfattande bandyverksamhet och är städer som växer. På dessa orter finns ett stort behov av mer säker istid.

Starka projekt

Var de övriga sex hallarna bör byggas är inte klarlagt, enligt Seppo Vaihela.

- Egentligen inte, men det pågår några starka projekt, bland annat i Bollnäs, Karlstad, Motala, Kungälv och Skövde. Förhoppningen är att det även ska bli hallar i några av de större städerna som ”växer” och har en positiv utveckling.

Vaihela tillbaka

Seppo Vaihela var en tongivande spelare i Bandysverige under 14 år på 70-, 80- och 90-talet, i IFK Kungälv, Ale-Surte BK – och landslaget. Efter spelarkarriären var han ordförande i IFK Kungälv, Svenska Bandyförbundet och även vice president i internationella bandyförbundet. 

Bandybollen är dock inte den enda bollen i hans liv. Motståndarna till IK Kongahälla och Ytterby IS fotbollslag i division II och III vet att det var tufft att gå in i närkamp med Seppo Vaihela, som fortsatte som fotbollsledare när han slutade som spelare. Ett år i IFK Göteborgs styrelse (2006) följdes av fem år som klubbdirektör (2007-2011).

Stolt ungdomsledare

Ändå är det inte den makalösa meritlistan han är mest nöjd med.

- Det jag är mest nöjd med är att jag haft förmånen att vara ungdomsledare för flickor och pojkar i både bandy och fotboll, och därmed gjort det möjligt för barn och ungdomar att ha en meningsfull sysselsättning, säger Seppo Vaihela som medger att resan till dagens 13 hallar har varit krokig.

- Inget hallprojekt är det andra likt. Mycket handlar om att hitta de rätta argumenten beroende på vilka förutsättningar som råder för den aktuella orten. Det är lätt att fastna i hur själva byggnaden ska se ut istället för att fokusera på funktionen. Det är innehållet som är det viktiga, det vill säga vilka värden hallen betyder för orten och att den är anpassad för de föreningar som ska vara verksamma i och runt anläggningen. Från plankommitténs sida bidrar vi med att driva på, samt kunskap och erfarenhet från tidigare projekt.

Flera fördelar med bandyhall

Fördelarna med en bandyhall är flera, enligt ordföranden i Bandyförbundets plan- och miljökommitté. 

- En bandyhall aktiverar unga att röra på sig, stärker kommunens attraktionskraft och förbättrar miljön. Allmänhetens åkning och skolan får helt andra förutsättningar att använda anläggningen. Skolan kan driva bandy på högstadier eller gymnasium. Anläggningen kan såklart även användas till aktiviteter under icke-is-säsong såsom mässor, konserter och andra mötesplatser.

Fler hallar kan vara en överlevnadsfråga för bandyn, enligt Seppo Vaihela. 

- Vi kan redan se att verksamheten ökar markant där det har byggts hallar, bland annat har flickverksamheten haft en fantastisk utveckling. Effekten blir även ökad kvalitet på träningstillfällen. Vi slipper ställa in träningar alternativt att träna på undermåligt underlag. Dessutom blir det helt andra förutsättningar för föräldrar som tittar på träningar och matcher.

Thomas Björn

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.