Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

”Skattefusket ofta medvetet fusk!”

Skatteverket har granskat ett stort antal idrottsföreningar och funnit att 80 procent av dem på något sätt bryter mot lagen. Lite svårt att argumentera för den fina ideella föreningskulturen när de här siffrorna påvisas.

Min tolkning är att den höga nivån har två helt olika skäl. En betydande del är helt enkelt okunskap ofta i kombination med bristande förstående för den ideella föreningens, i skattehänseende, likformighet med bolag.

Skattefusk = sportsligt fusk

Den andra delen är medvetet fusk av två skäl. För breddföreningar en följd av bristande resurs för det goda syftet att producera mer ungdomsverksamhet vilket kan ses som moraliskt mindre brottsligt, men det goda uppsåtet är inte tillräckligt skäl för att bryta mot svensk lag, nödvärnsrättens kriterier är så att säga inte uppfyllda.

För elitföreningarna är det värre ändå. Här är skattefusket i samma utsträckning också sportsligt fusk och det är förvånande att det inte finns sportslig bestraffning. Klubbar fuskar för att ha råd att förstärka sina lag, dvs att genom lagbrott ökar den idrottsliga prestationsförmågan.

Det är självfallet ohållbart att ha en skattefuskande idrottsrörelse så frågan är vad vi gör åt det.

Listan över åtgärder

Listan ser ut så här:

- Skatteverket måste öka informationen till idrottsrörelsen, initialt skapa förståelsen för att skattelagstiftningen också gäller ideella föreningen.

- Idrottsrörelsen måste öka utbildningsinsatserna på ekonomi och skatteområdet.

- Föreningarnas revisorer måste undersöka skatterna mer.

- Idrotten måste införa idrottsliga sanktioner av typen poängförluster och nedflyttning för lag i seriespel på de tre högsta nivåerna som åker dit på skattebrott och skatteförseelser.

Personligt ansvar för styrelser.

Det här är i stor utsträckning en moralfråga, den värdegrund som breddföreningen skall ge våra barn är inte förenlig med skattefusk och den sportsliga moral som är en del av elitidrotten är inte förenlig med skattefusk.

Det är heller inte så att det krävs någon rocket science för att hantera skatterna korrekt. Det finns inte heller någon anledning för en icke vinstdrivande förening att minimera skatt.

På det kommer ett personligt ansvar där ledamöter i styrelsen vid exempelvis en obeståndssituation kan bli skadeståndsskyldiga.

Lönsamt att satsa

Initialt ser jag nödvändigheten att Skatteverket under en två till treårsperiod i samverkan med RF och specialförbunden genomför ett projekt med information och utbildning. Det är lönsamt för skatteverket och det är bra för samhällsmoralen.

RF och specialidrottsförbunden borde också tydligt införa nya regler som även idrottsligt straffar fuskande föreningar.

På elitnivå torde en dom för skattebedrägeri behöva innebära nedflyttning medan mildare förseelser ges ett poängavdrag om 5-20 poäng.

Idrotten bidrar till vård, sola och omsorg

Idrotten är numera en stor och närande del av vårt samhälle. För breddidrotten är föräldrarna en extremt stor kundgrupp som lägger miljarder per år på våra barns idrottande. En tonåring på halvnivå kostar med turneringar, träningsläger, avgifter, kläder, transport till och från mellan 10 och 30 tusen kronor.

En elitförening som omsätter +100 miljoner och har ett trettiotal anställda spelare med löner på miljonbelopp är en mycket stor skattebetalare.

Det är hög tid för idrotten att sluta se sig som en tärande del av samhället. Vi skall med stolthet påpeka för politikerna att utöver allt det positiva som aktiva idrottande ungdomar medför så är vi en stor leverantör av medel till vård, skola och omsorg. Vi kan inte fuska med skatterna och vara stolta samtidigt.

Dan Persson

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.