Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Rf måste stoppa styrkelyftarna

Styrkelyft: Johanna Silverwall, 57 kg- klassen, från Sundsvalla AK lyfter 112,5 kg i Exel Arena under SM-veckan år 2014 Umeå. Foto: Fredrik Sandberg, TT

Vi har sedan Bosmandomen kom för över 20 år sedan en legal struktur där Idrott som bedrivs som ekonomisk verksamhet skall jämställas med annan ekonomisk verksamhet. Dvs lagar som konkurrenslagstiftningen gäller även för idrotten.

I en tid när våra statliga myndigheter tycker det är helt ok att bryta mot svensk lag och deras politiska styrelser och regering verkar tycka samma är det viktigt att idrotten står emot förfallet. Idrotten är till skillnad mot partierna fortfarande en levande demokratisk folkrörelse och det är grunden för att vi skall vara bättre. 

Har inte monopol på sin idrott

När Transportstyrelsen fattar beslut om det de kallar ”avsteg” från lag blir man kriminell. Ett idrottsförbund som har regler som bryter mot lag blir också kriminell eftersom ingen som sitter i en förbundsstyrelse idag kan vara okunnig om vilka lagar som gäller. 

Marknadsdomstolen dömde 2013 till Svenska Bilsportförbundets nackdel, dvs deras regler som förbjöd medlem att delta i tävlingar anordnade av annan var olagliga. Ett förbund har inte monopol på sin idrott. Så enkelt är det.

SSF (Svenska styrkelyftförbundet) är fyra år efter den prejudicerande domen en aktör som öppet bryter mot lag, dvs bedriver kriminell verksamhet. De hotar med att bestraffa individer med indragen licens, dvs möjligheten att tävla, om man tävlar för annan organisation. Det kan enligt mail jag sett räcka med att man är åskådare för att hot om indragen licens skall uttalas.

De ska utveckla idrotten

På ren svenska skall SSF omgående ändra i sina regelverk och se till att man följer svensk och europeisk lagstiftning på området. Ett förbund får aldrig bli ett monopol. Vill jag som individ vara med i två föreningar som tillhör olika förbund har jag den totala rätten att göra så enligt FN-stadgan om mänskliga rättigheter såväl som svensk lag. 

Vill jag som medlem i en golfklubb tillhörande svenska golfförbundet spela på en kommersiell anläggning så har jag självfallet den rätten. SGF har aldrig någonsin agerat som SSF, utan tvärtom tacksamt stött kommersiella aktörer eftersom man förstått att uppdraget som förbund är att utveckla idrotten, inte förbundet.

SSF har också regler som gör att tävlande bara får använda utrustning från leverantörer som har licens hos förbundet (som betalar förbundet för att få monopol). Det är också ett brott mot konkurrenslagstiftningen som skadar enskilda företag såväl som fördyrar utrustning för de tävlande.

Det är självklart och logiskt att RF omgående drar in alla bidrag till SSF så länge man inte ändrat på sina bestämmelser. RF som har myndighetsansvaret på delegation från staten när det gäller att fördela statens bidrag till förbund kan inte skicka pengar till kriminella.

Klart att jag har bevis

Om nu någon tycker kriminell är ett hårt ord i sammanhanget så blir man kriminell om man medvetet och över lång tid bryter mot lag. Det gör SSF. Jag sitter självfallet på bevis i form av kommunikation som påvisar att jag har full täckning för det jag påstår.

Idrottsförbund har det inte enkelt. Konkurrensen om människors fritid är mördande och antalet som idrottar inom RF anslutna föreningar minskar, medan andelen som idrottar ökar. 

Vi idrottar hos kommersiella aktörer såväl som enskilt och olika nätverk och appar gör att vi idrottar i föreningslika strukturer som dock inte är föreningar utan mer lösliga. Det finns tusentals grupperingar på Facebook som gör att man kan idrotta i grupp, i stort när som helst. 

Uppdraget – att fler idrottar

Själv är jag kund hos Ingarö Golf AB, ett välskött, välmående bolag som levererar bra kvalitet på min satsade fritid. Friskvården sköts minst lika bra av kommersiella aktörer som av ideella. Jag är också medlem i ideella golfklubben Ingarö som är medlem i Golfförbundet, men den verksamheten deltar jag icke i.

Vägen framåt är att utveckla föreningslivet och förbunden så man blir attraktiv nog i kampen om medborgarnas fritid. Protektionism, monopol, förbud och bestraffningar är ingen väg framåt. Det viktiga är att fler idrottar, i vilken form är i det sammanhanget ointressant.

RF och specialförbundet har ett ansvar att alla följer svensk lag. Vi kan inte låta idrotten med våra ideal sjunka så djupt att vi beter oss som myndigheter.

I ett läge när politiker accepterar lagbrott av myndigheter skall idrottens ledare tydligt vara föredömen, dvs beivra och bestraffa lagbrott var helst de förekommer. Jag propagerar för att idrotten skall få bestämma över spelobjekten på en omreglerad spelmarknad för att vi inte skall få kriminalitet i form av matchfixning. Skall idrotten ha rätt till den makten så skall man följa lag på andra områden. Svårare än så är det inte.

RFs chefsjurist bör därför relativt omgående ta kontakt med SSF och vänligen men bestämt föreslå att de bör följa svensk lag i sin verksamhet och att ett förbund aldrig kan ha monopol på sin idrott och att deras förmåga att följa lagen påverkar hur RF betalar ut bidragen nästa år.

Bäst är det självfallet om SSF på eget initiativ omgående ändrar sina regler och tänker om helt och hållet. När RIM (Riksidrottsmötet, idrotten högsta organ) 2019 skall ta beslut om nya regelverk för att få bli medlemmar i RF och kraven för att kvarstanna i RF finns det skäl att fundera om SSF klarar de nya reglerna.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.