Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Gör nu något vettigt!"

Björn Eriksson gillar att vara teatralistisk och när han presenterade huliganutredningen såg han sin chans. Foto: Johan Engman, Scanpix

 

Det är rubriken på Björn Ericssons utredning om det s.k. idrottsvåldet. Den ger utan diskussion underlag för ett stort antal krönikor här på IA då den är på nästan 500 sidor.

Dessutom berör den i stort sett allt som har med elitidrott att göra utom själva spelandet. Om det är Björn Ericssons egna preferenser som gäller är det förståeligt att spelkvalitet inte finns med.

"Gör ingenting, förstår ingenting"

Vi börjar med att försöka sammanfatta alla sidorna i någon form av slutsats.

Det utredningen kommer fram till är i kort form, och i min något cyniska sammanfattning (jag försöker översätta byråkratiska skrivningar till vanlig svenska), som följer:

1. Beatrice Ask och justitiedepartementet gör ingenting, förstår ingenting, vill ingenting och agerar korkat genom dels oförmågan att leverera de lagändringar som fanns med i delbetänkandet och dels med sin utredning om begränsade kostnader för polisbevakning. Här är delar av texten riktigt roliga att läsa, motstridigheterna mellan vad en myndighet slår fast och en annan anser är byråkrathumor av engelsk modell där underdrifterna är målande. Sedan delar jag slutsatserna och anser att det är skrämmande om vi skall leva med bristande rättssäkerhet vad gäller poliskostnader och utan de verktyg alla är eniga vi behöver för att frågan prioriteras ned.

Samarbetet har en bit kvar

2. Poliskostnader för idrottsevent är ingen bra idé.

3. Polisen får i bästa fall G och skulle ha fått IG för sitt agerande på området om det inte var motstridigt ”det framtida samarbetsklimatet” att såga dem fullständigt.

4. Samarbetsklimatet mellan Stockholmsklubbar och polisen har stor förbättringspotential.

5. Bristande rättssäkerhet som uppstår när man ger polisen för många roller är ett stort problem.

Patetiskt språkbruk

6. Ishockeyn ligger före fotbollen på de flesta områdena. 

7. Ovårdat språkbruk på läktarna och specifikt på vanliga läktare är ett samhällsproblem. Det är patetiskt när vuxna män sitter och skriker könsord, homofobiska och rasistiska uttryck på idrottsmatcher. Det här legitimerar klackarna hela vägen mot våldet.

8. SKL och RF har misslyckats med att skapa en fungerande samordning runt arenabyggnader och arenakrav.

9.Firmor och kriminell påverkan på idrotten är ett jättehot mot folkrörelselegitimiteten såväl som de som hotas. Det finns tydliga tecken på att de kontrollerar föreningar.

Åter, vi väntar på RF

10.Alkohol och knark är inte bra. Det förstnämnda är dock ok på arenan om det är rika och mäktiga som krökar i VIP-områden.

11. RF bör ta ta ett större ansvar på fler områden.

Sammantaget är det en välskriven utredning vars slutsatser är väl underbyggda, därmed inte sagt att jag delar vad som står där, men om Björn och Stefan ger Polisen ett svagt G och Bea Ask ett tydligt IG (med anmärkning för skolk) bör de själva vara förtjänta av ett starkt VG.

Grundtesen är att idrotten kan och bör få ett större ansvar, att polisen skall hålla till utanför arenan (vilket underförstått betyder att de lika ofta har skapat oro som förhindrat bråk) och att det finns ett antal hotbilder som måste hållas levande och ageras mot.

Snack och ingen verkstad...

Sen återstår att se vad som blir snack och vad som blir verkstad. Här har kulturdepartementet gjort en större utredning som till 70 procent är juridik. Om samverkan mellan kultur och justitie är så dålig som framstegen hittills visar så är det illa. Statsmakternas rätt att be idrotten ta ansvar faller rätt ordentligt om inte staten, i det här fallet justitiedepartementet, tar sitt.

Men, det är en bra utredning, den har en logisk och sund syn på var ansvarsgränserna bör gå, den definierar hoten på ett bra sätt och den ger mycket konkreta förslag på hur vi kan förbättra läget.

Sen är det väl symptomatiskt att när idrotten så tydligt vill ta ett större ansvar så får vi informationen om att nu både Tv4 och Svt lägger mycket energi på att finna fel inom idrotten.

Det går trender i allt och nu är det tydligen modernt att utmåla idrotten som ondskans anfader.

Dan Persson

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.