Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
300 miljoner i förlust räcker inte
Enligt Stockholms stad kommer förlusterna för Tele2 Arena att bara bli 300 miljoner för fem år. Detta dock för staden som ägare av fastigheten, inte för operatören AEG. Det tror jag inte en sekund på.
Det logiska är att förlusten blir högre, min gissning (allt som förutsäger framtid skall betraktas som gissning, även Stockholms Stads förhoppningar, tror ni mig inte, kolla vad er fondförvaltare sa för fem år sedan) ligger på 100-120 miljoner per år för Tele2 Arena, dvs ca 200 miljoner i förlust för Globen Fastigheterna.
Det är inte konstigt om det blir så och Stockholms skattebetalare drabbas inte heller. Mer om det nedan.
Förluster som väntat
Förlusten ökar för att konkurrensen med Friends sänker hyresnivån som arrangören behöver betala. Det är ett faktum som inte går att göra något åt.
Förlusten ökar också för att konkurrensen med Friends gör att ingen av aktörerna får tillräckligt med event då mängden människor i upptagningsområdet inte räcker för fler.
Nu skall Tele2 Arena ha signat upp 72 event för 2014 enligt vice vd:n för Stockholms Stadshus AB (koncernmoder för Stockholms stads fastigheter). Här vet vi att Hammarby och Djurgården, inklusive cup- och träningsmatcher, är knappt 40 event. Kvar är då 32 event till vilket låter mycket.
Då hade talat om det
Det som idag finns på hemsidan är tre event. Hade det funnits ca 15 till under första halvåret borde de ha funnits på hemsidan, i synnerhet nu när man kör eget biljettsystem.
Förlusterna för Stockholm Globe arena fastigheter AB har legat på ca 70 miljoner per år. Nu försvinner förlusten för Söderstadion på kanske 10 miljoner och så tillkommer Tele2 Arena på dryga 100 miljoner, summa 160-200 miljoner i årlig förlust.
Moderbolaget Stockholm Stadshus AB som ägs av staden gör i genomsnitt en årlig vinst på 3 miljarder. Moderbolaget kommer att tjäna mer på utvecklingen av Slakthusområdet än vad förlusterna för arenabolaget kostar.
Ingen ko på isen...
Stockholm Stadshus har 81 miljarder i tillgångar och en soliditet på 60 procent. Det senare är för ett fastighetsbolag en mycket hög siffra som påvisar en försiktighetsprincip som skattebetalarna bör uppskatta.
Har du tillgångar på 81 miljarder och förluster på 200 miljoner är det för att jämföra med oss vanliga människor som att du har 3 miljoner i tillgångar netto (efter skulder) och en verksamhet som kostar dig 7000 spänn om året. Det är ingen ko på isen med andra ord.
Det är nästan så att det är bokföringstekniska överväganden som bestämmer de redovisade förlusterna i det här fallet (utan några som helst oegentligheter eller ens glidningar).
Åter, en arena hade räckt
Men syftet med investeringen i Tele2 Arena är inte att tjäna pengar på en arenafastighet, utan att skapa ett mer attraktivt Stockholm som ger goda skatteintäkter.
Om nu vän av ordning upplever att ovanstående är motstridigt mina tidigare inlägg så vill jag bara påminna om vad jag påstått;
1. Det hade räckt med en arena.
2. Är man fattig utan intäkter (i jämförelse med övriga aktörer) som fotbollsförbundet är det dumt att äga arena.
3. Arenor är förlustgivande för fastighetsägaren (som ovan) men lönsam för alla andra och totalt sett lönsam.
Mest lästa just nu
Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.
Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.
Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf!
561 677 personer är medemmar i golfförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.