Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Förmågan att upprepa misstag!

Anders Larsson i hockeyförbundet slog larm. Foto: TT

 

Utan att ens hamna nära partipolitiken kan vi nu lugnt konstatera att regeringar sedan 2010 hamnat fel. Den bild de hade och agerade på var inte ens nära den bild deras väljare upplevde. 

Konsekvensen blev att vi fick fundamentala kovändningar under hösten, gödde ett högerextremistiskt populistparti, fick in islamister i miljöpartiet och nådde ett ras i förtroendesiffror för i princip alla partier. 

Det folket såg, men inte ledningen (inte jag heller i min bubbla av medelålders medelklass) ledde till de lägsta förtroendesiffrorna för våra politiker någonsin. 

180 graders vändning av sex partier samtidigt i flyktingfrågan i november är något som aldrig tidigare hänt i svensk politik och förhoppningsvis inte händer igen.

Såg en annan verklighet

Den politiska eliten (och jag) lyckades i vår iver att stå upp för grundläggande principer totalt missa att de stora massorna såg en helt annan verklighet och hade en ökande oro baserad på sin verklighet.

För egen del satt jag i medelklassghettot Saltsjö-Boo och spydde galla över alla idioter som stödde SD samtidigt som jag förnekade verklighet som att polisen var dysfunktionell, försvaret icke existerande, bostadspolitiken en katastrof och migrationspolitiken ett misslyckande. 

Jag fick dagligen stöd och bekräftelse på ledarsidor och i politikers uttalanden. Ur det perspektivet ingick jag i samma lämmeltåg som i rask takt närmade sig ett stup.

Den senaste veckans händelser i MP blev på något sätt en bekräftelse som triggade mig att skriva den här krönikan.

Idrottens varningssignaler

Att ha folket bakom sig är en förutsättning för politik. Att ha folket för långt bakom sig är en katastrof. Ett politiskt system som bara har 1 procent av befolkningen som aktiva i ett parti och till 95 procent lever på statsbidrag har lämnat den vardag som människor lever i.

Demokratiutredningen som Olle Wästberg presenterade för några månader sedan och som alla partier i symbios begravde visade på förskräckliga fakta för alla som vill värna demokratin.

Frågan som då uppstår är om idrottsrörelsen som vår största demokratiska folkrörelse är på väg att upprepa politikens misstag?

Det finns många tecken på det:

• Färre aktiva utöver ledare som har barn i laget/gruppen.

• Extremt lågt deltagarantal på föreningars årsmöten.

• Ökande ålder på förtroendevalda.

• Minskat medlemsantal.

• Svårighet att rekrytera till styrelser och kommittéer.

• Ombud på förbundsmöten har i stor utsträckning utsetts av en mycket liten grupp likasinnade.

• Ökande andel anställda som driver verksamheten.

• Förnekelse av problemen.

Hockeybasen slog larm

Den kloke Anders Larsson, ordförande i ishockeyförbundet, ställde frågan ”Är idrotten på väg att upprepa politikernas misstag?” när vi träffades häromveckan. Då började jag inse att även idrottsrörelsen har ökat avståndet mellan gräsrötter och ledning.

Vi har med något enstaka undantag genomgående goda och kloka människor i ledande ställning i föreningar och förbund. De drivs av sin kärlek till föreningen och idrotten och agerar för verksamhetens bästa. 

Men när gruppen som skall välja våra ledande företrädare minskar så riskerar vi samma typ av sektliknande strukturer som vi nu ser i våra politiska partier. Vi är inte där än, men risken bör inte underskattas.

Den stora frågan är vad gör vi åt det? Hur ser lösningen ut?

Jag har självfallet inget bra svar på den komplexa frågan men några tankar finns det.

Medlemsskapet förstört

Att ta fram nya stadgar som skrivs från scratch för hela idrottsrörelsen. 1904 missade man att inkludera både sociala media och smart phones. Vi bör skapa en ny struktur för medlemsbegreppet, införa e-röstning, ersätta motioner med förslag som får stöd på digitala plattformar och kan beslutas löpande. Väsentligt förbättrat IT-stöd till kassörer och övriga i föreningar så vi får de som orkar ta på sig de uppdragen. Ett kontantfritt föreningsliv skulle minska problemen ordentligt och går att genomföra.

Medlemskap har tappat i värde. Idag är jag medlem i SAS Eurobonus, Choice hotels, Hemköp och ett antal andra rent kommersiella aktörer där jag i realitet är kund och får volymbaserade rabatter men de använder vårt begrepp ”medlem”. 

Jag tror vi skall försöka återskapa medlemsbegreppet till sin ursprungliga modell. Att vara medlem är att utan egen vinning arbeta för att få lämna över en förening i bättre skick till nästa generation. Det är skyldigheter som är det primära. De som är medlemmar utifrån den här definitionen är människor som förtjänar respekt från oss alla. De som är medlem enbart för att kunna spela eller för egen vinnings skull bör vi kalla något annat. Vad vet jag inte. 

Det finns med all säkerhet ett stort antal tillkommande åtgärder för att förbättra demokratin, engagemanget, föreningslivet. Det som krävs är att vi alla med de stora förbunden och RF i spetsen kommer fram till att det här skall vara ett prioriterat projekt.

Gör vi inte det så kommer vi att sitta i partiernas situation om X antal år. Det är osannolikt att vi då kan lösa problemet.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.