Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Kronér är ute och cyklar...

Våra TV-vanor förändras starkt och andelen tittare som föredrar dator, padda och mobil kommer bara att öka. Foto: TT

 

TV-profilen Lasse Kronér går ut i SVT opinion och förordar att OS och annan idrott av intresse skall sändas i SVT.

Det är självfallet en åsikt som helt saknar faktagrund. Det är dessutom en åsikt som bygger på idén att man skall ta rättigheter och värden som idrotten i dag äger ifrån dem. Att olika vänsterpolitiker inom V och S föreslår en tv-lista med event som skall sändas i SVT går att förstå. Vänstern är emot äganderätten, dvs grunden till vårt välstånd. 

Kronér borde förstå

Att en programledare i tv har den här åsikten är förvånande. Han om någon borde förstå hur tv fungerar idag.

Vi är ett ökande antal familjer som inte har linjär tv kvar i hemmet. Allt som vi vill se, i praktiken allt som sänds finns via dator, är man ensam så tittar man i dator, är vi två kör vi upp programmet på den stora skärmen. Barnbarnen har inte ens kunskap om s.k. tablå-tv utan utgår ifrån att allt de vill ses skall kunna ses exakt när de vill.

Innan OS 2020 kommer andelen som tittar via dator, padda, mobil ha ökat dramatiskt. Ungdomar som flyttar hemifrån skaffar inte längre tv, inte lokaltidning heller. Det är distributionsformer som är direkt motstridiga digitalisering, dvs någon annan förpackar det man skall se eller läsa. Det är inte attraktivt för oss alla som lärt oss bestämma själv vad vi vill konsumera. 

Digitalisering gör också att geografi försvinner. Lite googlande och ett par klick så är min dator förflyttad till ett annat land där jag hittat en direktsändning av det jag vill se. Helt lagligt självfallet.

Snart ingen TV-kanal

Men det primära skälet till att OS enbart i SVT är en dålig idé handlar om äganderätten. Idrotten som skapar upplevelsen måste äga den fullständiga rätten att kapitalisera på sina rättigheter. Tv-lista innebär en köpare, dvs lägre intäkter. Tv-lista skall jämställas med stöld för det är exakt vad det handlar om.

Idén om OS i SVT kommer alltså 20 år försent utöver att det är stöld. Dagens globaliserade och digitaliserade samhälle är något helt annat.

Det mest troliga scenariot för kommande stora event såväl som ligorna är att rättighetsinnehavaren är den som sänder själv, dvs mellanledet tv-kanal är inte inblandad. Hela idén med tv-lista förutsätter tv-bolag som sänder i marknätet.

Det är inte längre en del av verkligheten. Den här förändringen är redan på väg. De stora klubbarna, ligorna, förbunden planerar för hur de skall sända i egen regi där tv-bolagen förändras till en av många kanaler men där klubben/ligan äger relationen till slutkunden.

Dan Persson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.