De vill få vinter-OS till Norrland!

Nu driver damerna på. Såväl Marie-Louise Rönnmark (S), kommunalråd i Umeå, som Elvy Söderström, kommunalråd i Örnsköldsvik, funderar på att söka – vinter-OS!
Nyligen arrangerades SM-veckan i Umeå och just erfarenhet av att genomföra stora evenemang framhåller kommunalrådet Marie-Louise Rönnmark när hon nu också pratar om att söka vinter-OS. Foto: Fredrik Sandberg, TT Nyheter


Jo, det är fakta för dagen. Två kvinnor från socialdemokraterna ser möjligheter och öppningar till att få arrangera olympiska spelen i Norrland 2026.

- Jag tycker vi ska ta upp diskussionen, säger kommunalrådet Marie-Louise Rönnmark (S) i Umeå.

"OS måste bli normalt"

Och dagen efter instämmer Elvy Söderström i Örnsköldsvik i förhoppningarna.

- Varför inte? Det är dags att OS blir lite mer normalt, i alla avseenden, är deras budskap.

- Vi hade ju en diskussion om detta för 10-15 år sedan. Jag har stöttat Åre hela tiden för att de skulle få ett OS 2022 men nu verkar ju Stockholm ha dragit sig ur och då tycker jag att vi ska ta upp diskussionen att det nordliga rummet faktiskt kan organisera ett OS, säger Rönnmark till P4 Västernorrland.

"Ska inte vara så blyga"

I Umeå är många människor samlade just nu för att delta i Kulturhuvudstadsåret.

- SM-veckan var ju lyckad här med bra med publik och bra spår för skidorna. Åre har testat VM i olika alpina idrotter, Östersund kan ha en del av idrotterna och i Örnsköldsvik finns ju kapacitet för is-idrotten, säger hon.

Marie-Louise Rönnmark är väl medveten om att det nu blir reaktioner lite varstans.

- Vi ska inte vara så blyga. Vi har inget att skämmas för. Jag tycker vi ska upp och nicka och testa, går det inte så går det inte, men då har vi i alla fall testat, säger Rönnmark.

"Det här är vi bra på"

Hon har noterat hur debatten har startat om betydelsen av OS och inte minst under vilka former och till vilken kostnad arrangemangen sker.

- Jag tror OS är på väg att växa ur sin egen kostym. OS började som en fredstanke och det är ju fantastiskt om världen kan mötas, men då kan det inte vara så att folk får svälta och ha fruktansvärda förhållanden då det byggs.

Många kommer att vara skeptiska, det inser hon.

- 99 procent säger nog att det inte går men jag tror alltid att saker går tills man testat frågan i botten. Det är ju inget akut nu, vi hinner köra vårt 2014 men vi ska se till att låta frågan vara levande.

Stockholm/Åres planer på ett vinter-OS 2022 är stoppade. Det vet Marie-Louise Rönnmark och likaså Elvy Söderström.

- Men vi är duktiga på vinteridrotter här uppe och vi är bra på att arrangera. OS har sprängt sig och är i behov av en nystart, som Elvy Söderström uttrycker det.

Åke Björkman (inte verifierad)

tis, 2014-02-11 11:01

1. OS

Hoppas ni klarar det. Var väl förberedda. De är Tuffa nu efter vad som hänt senaste försök att få hit OS.

Hockeyförbundets årsmöte sade ja till enmansutredaren Ola Lundbergs förslag om  ny modell för ned – och uppflyttning i SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan. Beslutet ökar klyftorna i hockey-.Sveriges och togs i strid med Hockeyallsvenskan och Hockeyettans totalt 50 klubbar.

Nu attackerar Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll polisens strategi på arenorna.” Den nuvarande situationen är inte hållbar”, skriver Förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson i ett pressmeddelande.

Vad visar egentligen evenemangsforskningen om effekten av stora idrottsevenemang? Under Almedalsveckan presenteras och debatteras färska resultat från studier av alpina-VM och skidskytte-VM i Åre och Östersund.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En reklamkampanj,signerad Asics, innebar  en ordentlig utmaning för en grupp löpare från världens alla hörn som genomförde deras mest fysiskt och psykiskt krävande utmaning när de sprang från London till Paris genom att, enligt ett upplägg med tio maraton på tio dagar. Den 450 kilometer långa färden ingick i en ,som inleddes på Londons Regent Street och avslutades med Paris Marathon, har dokumenterats i en film som finns ute nu.

500 mil på öppet hav. Utlämnade till vädrets makter – och till varandra. Det är delar av innehållet till den senaste TV-satsningen. Då är idrottskändisar bra att anlita till besättningen tycker Discovery och lanserar programmet Öppet hav. En av de ombordvarande är Thomas Wassberg!

Benjamin Nygren, 17 har tackat ja till belgiska Genk. Han kan inte motstå locktonerna – och pengarna. Hans beslut innebär också att IFK Göteborg får 50 miljoner i övergångspengar och säkrar klubbens ekonomi.