De vill få vinter-OS till Norrland!

Nu driver damerna på. Såväl Marie-Louise Rönnmark (S), kommunalråd i Umeå, som Elvy Söderström, kommunalråd i Örnsköldsvik, funderar på att söka – vinter-OS!
Nyligen arrangerades SM-veckan i Umeå och just erfarenhet av att genomföra stora evenemang framhåller kommunalrådet Marie-Louise Rönnmark när hon nu också pratar om att söka vinter-OS. Foto: Fredrik Sandberg, TT Nyheter


Jo, det är fakta för dagen. Två kvinnor från socialdemokraterna ser möjligheter och öppningar till att få arrangera olympiska spelen i Norrland 2026.

- Jag tycker vi ska ta upp diskussionen, säger kommunalrådet Marie-Louise Rönnmark (S) i Umeå.

"OS måste bli normalt"

Och dagen efter instämmer Elvy Söderström i Örnsköldsvik i förhoppningarna.

- Varför inte? Det är dags att OS blir lite mer normalt, i alla avseenden, är deras budskap.

- Vi hade ju en diskussion om detta för 10-15 år sedan. Jag har stöttat Åre hela tiden för att de skulle få ett OS 2022 men nu verkar ju Stockholm ha dragit sig ur och då tycker jag att vi ska ta upp diskussionen att det nordliga rummet faktiskt kan organisera ett OS, säger Rönnmark till P4 Västernorrland.

"Ska inte vara så blyga"

I Umeå är många människor samlade just nu för att delta i Kulturhuvudstadsåret.

- SM-veckan var ju lyckad här med bra med publik och bra spår för skidorna. Åre har testat VM i olika alpina idrotter, Östersund kan ha en del av idrotterna och i Örnsköldsvik finns ju kapacitet för is-idrotten, säger hon.

Marie-Louise Rönnmark är väl medveten om att det nu blir reaktioner lite varstans.

- Vi ska inte vara så blyga. Vi har inget att skämmas för. Jag tycker vi ska upp och nicka och testa, går det inte så går det inte, men då har vi i alla fall testat, säger Rönnmark.

"Det här är vi bra på"

Hon har noterat hur debatten har startat om betydelsen av OS och inte minst under vilka former och till vilken kostnad arrangemangen sker.

- Jag tror OS är på väg att växa ur sin egen kostym. OS började som en fredstanke och det är ju fantastiskt om världen kan mötas, men då kan det inte vara så att folk får svälta och ha fruktansvärda förhållanden då det byggs.

Många kommer att vara skeptiska, det inser hon.

- 99 procent säger nog att det inte går men jag tror alltid att saker går tills man testat frågan i botten. Det är ju inget akut nu, vi hinner köra vårt 2014 men vi ska se till att låta frågan vara levande.

Stockholm/Åres planer på ett vinter-OS 2022 är stoppade. Det vet Marie-Louise Rönnmark och likaså Elvy Söderström.

- Men vi är duktiga på vinteridrotter här uppe och vi är bra på att arrangera. OS har sprängt sig och är i behov av en nystart, som Elvy Söderström uttrycker det.

Åke Björkman (inte verifierad)

tis, 2014-02-11 11:01

1. OS

Hoppas ni klarar det. Var väl förberedda. De är Tuffa nu efter vad som hänt senaste försök att få hit OS.

"Hela den olympiska rörelsen, och speciellt IOK, är rörd över den stora kopplingen som fransmännen har gjort mellan Notre-Dame och OS i Paris 2024."IOO

Thom Bach, ordförande i IOK, reagerade efter branden i Notre-Dame och lät meddela att den olympiska rörelsen erbjuder 500 000 euro – motsvarande cirka 5,5 miljoner kronor – till återuppbyggnaden av katedralen så att den ska stå färdig till OS i Paris 2024.

Den tilltänkta tennissatsningen vid Svaneholms slott vid Skurup kommer allt närmare. Biljettförsäljningen är inledd och åskådarna ska bl a få se Mats Wilander möta John McEnroe. Bakom initiativet står entreprenören Mårten Hedlund och hans företag 3RS.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Frida Karlsson är vinterns längdraket på skidor. När SM avgjordes i Gällivare i helgen skrev hon ett personligt kontrakt med Volkswagen. Ett kontrakt som kan bli guld värt utöver den bil hon får disponera.

- Det kan bli stora pengar, säger Alexander Dahlin, sponsorchef på Volkswagen Sverige.

Han ställde sig framför alla representanter från spelbolagen och deklarerade tydligt:

- Dämpa er. "Annars kommer regeringen att att ta fram nya regler som begränsar marknadsföring", 

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) gjorde sig till talesman för åtskilliga svenskar

SVT:s programdirektör Jan Helin försöker hålla liv i Vinterstudions brasa. – Vår målsättning är att fortsätta sända Vinterstudion. Först minst tre år framåt men sedan har vi som mål att fortsätta efter det, säger han.

I kväll bänkar sig miljontals tv-tittare för att se om Ajax kan skrälla igen i kvartsfinalen i Champions League mot Juventus. Speciellt i blickpunkten är 21-årige Frenkie de Jong, spelaren som framför allt legat bakom Ajax framgångar under säsongen.

Efter 1-1  hemma mot de trefaldiga mästarna Real Madrid gjorde Ajax sensation genom att besegra och slå ut spanjorerna med en 4-1-seger. Ikväll gäller bortaplan igen för Ajax.