Men osäkerhet runt åskådarsiffrorna

Ett av målen för städerna Helsingborg och Landskrona som arrangerade SM-aveckan sommaren 2018 var att locka besökare. Och enligt den utvärdering veckan som gjort så lyckades man. Över 100 000 personer ska ha besökt SM-veckan. Men Idrottens Affärer kan nu visa att det är en siffra som det råder stor osäkerhet kring.

De stora åskådargrupperna kom aldrig till Helsingborg och Landskrona.

På en avstängd del av Drottninggatan susar rullskidåkare efter rullskidåkare fram. Det är kval i sprinten. Längs staketet som kantar banan är det tomt.

Ljudet från jubel och applåder är öronbedövande när truppgymnastiken har sin finaldag.

Här var det trångt

Och det är trångt, så trångt att alla inte kommer i den fullsatta Arenan.

På framställda stolar sitter ett 30-tal föräldrar och hejar på sina barn när SM i tadio avgörs i en undanskymd lokal vid Arenan. Då och då tittar något främmade ansikte förbi men försvinner snabbt.

De tog ett kvällsdopp

Några varma Helsingborgare spanar nyfiket och undrar vad   som händer när de är på väg till ett tidigt kvällsdopp. Det är i princip de åskådarna som kustroddarna har förutom nära och kära och andra medtävlare.

Bilderna på antalet åskådare vid de olika tävlingarna på SM-veckan varierar. Några få idrotter tog entré till sina tävlingar men i övrigt var det fri entré.

För att få veta mer om hur många som besökte och deltog i SM-veckan och hur besökarna bodde och spenderade sina pengar gav arrangörerna företaget Upplevelseinstitutet uppdraget att göra en utvärdering av SM-veckan.

Det gjordes 2 569 intervjuer med personer som befann sig på och omkring de olika tävlingsarenorna. Enkäten omfattade 419 svar – från 634 i ett ”urval av besökare”.  Dessutom ska det ha skett telefonintervjuer med 850 personer i Landskrona och Helsingborg.

Utifrån det materialet kom man fram till det varit 110 349 besökare, 88 816 i Helsingborg 30 475 i Landskrona. Det skulle var innebära mer än dubbelt så många besökare jämfört med SM-veckan 2016 i Norrköping och 46 999 fler än i Borås 2017. En markant ökning, alltså.

- Vår beräkning av antal på besökare bygger en fråga i våra enkäter där vi undrar om man besökt  SM-veckans tävlingar och kringarrangemang. Frågeställningen är formulerad av Riksidrottsförbundet och den har vi använt under 2018. Hur den formuleringen har varit i tidigare undersökningar kan inte jag svara på, säger Andreas Andersson projektledare på Upplevelseinstitutet.

En tredjedel Helsingborgare på plats ?

Det framhölls att mer än en tredjedel av alla Helsingborgare hade varit på något evenemang under veckan!

Utvärderingens resultat speglas inte av de iakttagelser och upplevelser av intresset som Idrottens Affärer har fått.

Men arrangörerna litar på utvärderingen.

-Jag tycker det är rimliga besökssiffror, säger Camilla Plate som var lokal projektledare på SM-veckan.

-Det är svårt att uppskatta hur många det var. Det var HUI som gjorde utvärderingarna åren innan och de tittade inte på kringarrangemang, säger Per Bergljung som är evenemangsansvarig på Riksidrottsförbundet (RF).

Han tycker också att det är svårt att ifrågasätta det som kommer fram i utvärderingen.

-Det finns bara några få aktörer som gör den här typen av utvärderingar och de använder ungefär samma metoder. Så vi får förlita oss på det som det rapporteras, fortsätter Bjurling.

Tvivel inför siffrorna

Såväl den lokala arrangören som RF litar på de siffror som Upplevelseinstitutets utvärdering anger. Och det är inte ovanligt att man gör det.

-Det är ofta så med den här typerna utvärdering. Är det överpositiva siffror så är arrangörerna nöjda och i ifrågasätter inget, säger Hans Wessblad som bland annat studerar sådana här undersökningar på Linnéuniversitet i Kalmar

Men det kan finnas skäl att titta närmare på snabba undersökningar av utfallet av ett evenemang.

-Sådana här undersökningar och utvärderingar har alltid varit diskuterade och i ifrågasatta. I den här typen av något mindre och därmed billigare undersökningar finns det alltid felmarginaler och resultaten kan slå fel på olika håll, menar Hans Wessblad universitetslektor vid Linnéuniversitet i Kalmar.

Håkan Svensson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.