PR-mannen i TV-huset

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Den svenska cupfinalen i fotboll lockade över 20 000, en fantastisk publiksiffra om man jämför med cupens historiska vandring i Bortglömdhetens land. En icke obetydlig orsak till publiksuccén kan härledas till det faktum att Svenska Fotbollförbundet hade en alldeles egen PR-man placerad i TV-huset; expertkommentatorn Daniel Nannskog.
Daniel Nannskog passerade en gräns, men det är också lite typiskt när ett TV-bolag äger rättigheterna och anser sig ha kravet att marknadsföra sängningen, skriver Åke Stolt. Foto: Scanpix

 

I Fotbollskväll och i nyhetssoffor bubblade han löddrande entusiastiskt om att "nu skall vi ha fotbollsfest, nu måste vi fylla arenan, kom igen nu alla som skriker ut att ni är djurgårdare, kom på match!" Och jag undrar: vilka jävla "vi"?

Måste inte ändå ett TV-bolag, ett mediaföretag som skall stå för objektivitet och avhålla sig från "otillbörligt gynnande", hålla en anständig rågång till det man skall bevaka och granska?

Men nu hade SvT för en gång skull fått en liten torr bulle från fotbollens rika kakfat och nu skulle den jäsa till ansenliga proportioner.

SvT, som borde ha lite högre svansföring än krämarna i reklamkanalerna (det finns ju för övrigt reklam i SvT också vad den saken beträffar), blir som alla andra till sig i trasorna, glömmer sitt uppdrag och blir ett med arrangörerna.

"Vår match?" Då är allt tillåtet

"Det är vår match, nu måste vi se till att det blir en bra produktion." Men det är för tusan arrangörerna som skall sälja sina varor. Det är konkurrens, pengar och stora reklamvärden i omlopp på den här marknaden också.

Kom att tänka på en annan sak; inför Eurovision Song Contest i Malmö kunde man se reportern Fredrik Ekelund intervjua utländska deltagare och ogenerat meddela att både han och andra journalister fick ta emot fina gåvor av deltagarna.

Hallå, Eva Hamilton; har SvT tappat all journalistisk integritet, all etik och moral?

Bokstäverna TT plockades bort

Ja, vart är journalistiken på väg?

Svenska Dagbladet skrotade som bekant sin sportredaktionen och det vi nu ser är en eländig nedmontering av den en gång ansedda och kunniga avdelningen. I försöken än att ändå hålla skenet uppe kan man nu läsa ett antal texter på sportsidorna, signerade med namn som om det vore reportrar tillhörande tidningen.

I själva verket är det texter från Tidningarnas Telegrambyrå men där bokstäverna TT plockats bort. Ett ohederligt förvanskningsnummer för att rädda vad som räddas kan av den förlorade hedern.

De stöter sig inte med Zlatan

Vet snart inte var man skall hitta en ambitiös, granskande, kritisk, avslöjande sportjournalistik.

I DN håller krönikören Johan Esk fanan högt. Han har lagt sig i främsta ledet av analytiker och granskare.

Aftonbladet har landets bästa sportavdelningen. Erik Niva och Simon Bank är både kunniga och välformulerade även om Niva kanske kan uppfattas vara i nödigaste laget. Dock; man ser räddhågan även hos de bästa.

Försiktighet så att man inte stöter sig med dem (Zlatan) till exempel som man är så beroende av när man nu äntligen kommit på speaking terms med honom.

Vad sysslar Mats Olsson med?

Expressen blir jag inte alls klok på. Eller rättare sagt; tidningen som en gång var Sveriges bästa har länge kunnat hålla fanan högt tack vare krönikören Mats Olsson och hans personliga, alldeles egna stil. Nu vet jag inte vad som hänt.

Mats har uppenbarligen flytt den svenska idrotten och hans veckokrönikor består nu mest av amerikanska baseballkepsar och inmundigade kycklingvingar på någon New York-krog.

Är vi verkligen s å intresserade av USA?

Då Sveriges bästa, men...

Göteborgs-Posten hade under 80-talet och en bra bit in på 90-talet den bästa sportredaktionen i Sverige.

 Inte minst när den leddes av Per Yng, han som nu måste städa ut heja-klacks-ledarna och PR-männen i sin egen redaktionen i TV-huset. Nu verkar det också vara en tidning i sönderfall även om jag fortfarande uppskattar den kunnige Ulf Stenbergs kolumner.

Sydsvenskan borde jag kanske inte ha några synpunkter på eftersom jag varit sportchef där (1989-2006) - även om jag efter sex år utanför huset väl har suttit av min karantän - så jag nöjer mig med att konstatera att tidningen ofta så tunn att det låter som ett brev när den dimper ner genom brevlådan.

Bästa texterna finns utanför

Nej, ni får gå utanför de stora städerna om ni vill läsa de bästa sporttexterna. Läs Janne Hansson i Borås Tidning. Han fick gå efter en schism på Göteborgs-Posten 2001 - annars hade han haft ännu mera tyngd och genomslagskraft idag - men går på i stor stil i Borås med en klädsam distans till storklubben Elfsborg.

Men glöm heller inte Stisse Åberg på Gefle Dagblad eller Marjan Swab på Helsingborgs Dagblad.

Det är tufft för tidningarna. Det är lätt att gå den lätta vägen, hålla sig väl med alla och avstå från den granskning som miljardindustrin Idrotten måste utsättas för.

Men de som inget vågar, de som inte sätter ut hakan, de som inte har modet att komma på kant med dem som de närmast är satta att bevaka, blir meningslösa och ointressanta.

Det har blivit för mycket av vänliga kåserier, för lite av bett och kritik. Trist.

Åke Stolt

Författare och föreläsare, f d sportchef och krönikör på Sydsvenska Dagbladet.

Olle Reimers (inte verifierad)

lör, 2013-06-01 11:30

1. Åke Stolt

Jag har läst Svenskan i 65 år. Det finns några huvudavdelningar som utgör basen: ledare, ekonomi, kultur och sport. Nyheter var viktigare förr men nu får man dessa genom andra medier. Huvudavdelningarna har ungefär samma tyngd. Det man vill ha i var och en av dessa avdelningar är insiktsfulla kommentarer och observationer. Genom att eliminera den delen i en av huvudavdelningarna förminskar man tidningens värde med minst 25%; kanske mer. Jag är mycket besviken på Svenskan!

Anders Lindblad (inte verifierad)

mån, 2013-06-03 16:48

2. Du har både läst och inte läst

Åke, du är ju en mästare, men du har missat att jag skrivit 60 krönikor/reportage sedan 1 april. Alltså är det inte enbart TT. Dessutom har både Jonas Arnesen och en del andra medverekat (som inte heller är TT). Många av mina krönikor har skrivits till sena upplagan som jag tror du inte sett, men de finns annars på nätet, vilket också har många läsare. Det är krönikor om fotbollsvåldet, Tre Kronor, tränarbytet i Djurgården, friidrott med mera, med mera. Däremot verkar du ha läst Petter Nilssons krönika om SVT och Daniel Nannskog. Han skrev i ämnet för snart två veckor sedan och jag kan känna igen formuleringarna till och med. Så såååå dålig kan ju inte SvD vara?... Ha det gott. Hälsningar Anders

Bengt Skagerström (inte verifierad)

ons, 2013-06-05 19:45

3. Den nya sportjournalistiken

Efter dryga 50 år i sportjournalistbranschen man man ju hunnit vara delaktig och sett utvecklingen under många år. Du har alltid haft synpunkter, ibland positiva, ibland negativa, vilket speglat utvecklingens gång. Att kritiskt granska var ju vårt rättesnöre, men av det har man sett allt mindre på senare år, vare sig det gäller storstadstidningar eller lokaltidningar. Jag delar de flesta synpunkterna i din krönika och tycker att objektiviteten och ambitionen generellt har sjunkigt på senare år.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.