Fantasifostret i Malmö

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Blygsamhet är inte det första ord man associerar med Malmö. Här byggs det tunnlar till Danmark, hus upp till himlen, Europas största varuhus och här heter huvudstaden Köpenhamn om vi nu alls behöver någon.
MAI-galan i maj 2003 – med en Christian Olsson när han var som bäst och då han vann trestegstävlingen med ett hopp på 17,36 meter inför välfyllda läktare. Men en MAI-gala 2013 förfaller avlägsen. Foto: Drago Prvulovic, Scanpix


Det är lite max-kaxat zlatinerat i den här stan och det har den senaste tiden accentuerats av ett triumvirat från friidrottens värld - Bengt Bendéus, Rajne Söderberg och Daniel Wessfeldt - som säger sig sitta på ett kontrakt som garanterar att Usain Bolt skall springa 100 meter på en gala i Malmö den 19 augusti nästa år. Två dagar före DN Galans datum.

Räcker inte ens med honom

En man gör ingen gala. Inte ens Usain Bolt.

Jag tror inte ett dugg på det här.

Det finns ingen gala, det finns inga pengar, det finns knappt några banor på en sedan 2009 övergiven Malmö stadion.

Gillar att jävlas med Stockholm

En förkärlek för att jävlas med Stockholm har alltid funnits här. Dock inte av komplex för huvudstaden utan mera som en markering lite nordvästut, mot Göteborg, vilken stad det är som tar för sig fräckast av strålkastarljuset. Det har lyckats rätt bra även om detta ljus också avslöjar lite mörkare skrymslen då och då.

Det malmöitiska triumviratet, alla med förflutet i MAI, är otvetydigt starka friidrottspersoner. Bendéus höll i de gamla MAI-galorna tills de urvattnades till ingenting, Rajne Söderberg är känd som dynamisk bas för DN Galan men bortplockad av grumliga anledningar. Daniel Wessfeldt är framgångsrik manager med Monaco som hemvist, en man som rör sig obehindrat i den allra finaste friidrottsvärlden.

Deras ambition att arrangera en gala i Malmö två dagar före DN Galan kan liknas vid ett fantasifoster.

Väljer förstås Diamond League

Självklart kommer den världselit som står till buds att välja Diamond League-tävlingen i Stockholm.

Det blir ingenting över åt Malmö. Om nu inte någonting drastiskt händer med Stockholms-organisationen - där verkar finnas en del grumligheten att klara ut - men då är väl den troliga utgången att Sverige missar Diamond League helt och hållet.

Ensam bland en samling medelmåttor är t o m den fenomenale Usain Bolt totalt ointressant.

Överlägsna världsstjärnor mot statister har vi sett förr. Både Carl Lewis och Michael Johnson har varit i Malmö som bländande solitärer. För att bara bli betittade. Löpning som uppvisning är totalt ointressant.

Varför tar de strid?

Det som förvånar mig allra mest är att de tre starka, malmöitiska profilerna tar denna uppenbara strid med Stockholm och DN Galan - om de samtidigt säger sig värna svensk friidrott.

Sverige kommer aldrig att kunna härbärgera två stora friidrottsgalor. Det finns alla skäl i världen att slå vakt om och stärka DN-galan (eller vad den i framtiden kan komma att heta om den alls överlever)  som Sveriges Diamond League-gala. Någon annan blir knappast aktuell.

Bendéus (gammal kulstötare i MAI på 70-talet) vill kanske som numera utomlands boende göra en insats för sin gamla klubb och försöka rädda den gamla Stadion (byggd till fotbolls-VM 1958) från rivning. Rajne Söderberg kan nog ha sina skäl att "ta revansch" på dem som opererade bort honom ur DN Galans maktcirkel men managern Daniel Wessfeldts roll är mera diffus.

Ingen gratis hyra, inga ekonomiska bidrag

Han måste väl med sitt stall av aktiva vara i allra högsta grad intresserad av att Sverige har en Diamond League-gala som lever och frodas. Eller tror de alla tre, i efterskalven från dramatiken runt DN-galan, att Malmö rent av kan ta över hela härligheten?

Politikerna i Malmö är inte intresserade av den s k Bolt-galan. Ingen gratis hyra, inga ekonomiska bidrag. Klokt.

I Malmö har vi sett gigantiska seglingsprojekt som lurade miljoner av politikerna fastän de själva trodde på vinst.

I Malmö finns ännu ett fantasifoster vid namn World Village of Women Sport som med ett till synes spektakulärt syfte vill komma åt central mark (Hästhagens idrottsplats) för kontor och bostäder. Här har politikerna sin egen prestige att hantera innan de vänder om och säger nej. Hoppas de vågar.

I Malmö har vi så många köpcentrum att det skulle krävas en miljonstad för att tillhandahålla köpkraft.

Sverige kan inte ha två stora friidrottsgalor

Det är något farligt, berusande i det här kontinentala gränslandet som får folk att flyga till himlen utan att knäppa säkerhetsbältena i det plan de ännu inte har satt sig i.

Stockholm behöver nog inte oroas. DN Galan har ingenting att frukta. I varje fall inte från det presenterade konceptet från Malmö. Det blir ingen gala värd namnet i Malmö. Det är inte alls säkert att Usain Bolt kommer. Och gör han det är det som en diamant i en sophög. Då finns inte råd till mera och självklart kan inte Sverige ha två stora friidrottsgalor med hög kvalitet med två dagars mellanrum. Knappast alls. Det blir inte så heller.

Med fantasifoster är det nämligen så, att de aldrig får någon födelsedag.

Åke Stolt

Författare och föreläsare, f d sportchef och krönikör på Sydsvenska Dagbladet.

lasse b (inte verifierad)

fre, 2013-09-20 06:37

1. som alltid ...

som alltid, väl tänkt och skrivet, av Åke Stolt !

Christer Derger (inte verifierad)

fre, 2013-09-20 08:33

2. Åke Stolt

Åke har helt rätt. Dessutom kommer aldrig Friidrottsförbundet ge sanktion till det tänkta datumet. Det vet herrarna så frågan är varför de driver detta projekt. Privat vendetta?

Kalle (inte verifierad)

fre, 2013-09-20 10:58

3. Sanktion och jäv

Christer - vilket ju är en följd av den jävsituation som råder där DN Galans ordförande sitter i förbundets styrelse. När media rapporterar att ordf i DN Galan uppskattar förbundets stöd och glömmer att rapportera detta faktum blir man lite uppgiven.

Thomas (inte verifierad)

fre, 2013-09-20 20:58

4. Visst kan Sverige ha två

Åke, jag är ledsen men du har fel. Schweiz har två Diamond League-galor utan att haft en internationell stjärna på 15 år. Om Sverige vill fortsätta vara att räkna med på den internationella arenan så krävs passion och kompetens. Utan det så dör också DN Galan.

Åke Stolt (inte verifierad)

fre, 2013-09-20 22:15

5. Visst kan...

Jo, men du skall komma ihåg en sak; Internationella Olympiska Kommittén och Internationella Friidrottsförbundet "bor" i Schweiz. Det avgör just den saken.

Thomas (inte verifierad)

sön, 2013-09-22 13:23

6. Nja..

När det gäller Schweiz så har deras galor lika lite att göra med IOC som DN Galan har att göra med SOK,som finns i samma byggnad som DN Galan men i det andra tornet. Det vill säga att de är helt åtskilda när det gäller organisation, ekonomi och sponsorer. PS. Internationella Friidrottsförbundet bor i Monaco.

Åke Stolt (inte verifierad)

sön, 2013-09-22 13:56

7. Nja

Jovisst har IAAF sitt kontor i Monaco - fanns tidigare i Schweiz - men det är en flirt med IOK som önskat och fått en extragala i Schweiz. Dessutom är ju detta land som bekant intressant av ekonomiska skäl, inte bara för friidrott. Det förklarar nog det mesta. Var man lägger galor har nog mera med pengar än med det aktuella landets friidrottsnivå att göra. Om Sverige kan behålla en gala av Diamond League-klass får vi nog vara glada.

Christer Derger (inte verifierad)

sön, 2013-09-22 18:54

8. starka sponsorer

Schweiz har stort publikintresse men framförallt starka sponsorer. Något de flesta andra galor och särskilt Sverige inte är i närheten av. Kan vi behålla en stor gala i Sverige, alltså DN galan är det bra och mycket viktigt för svensk friidrott

Nils (inte verifierad)

mån, 2013-09-23 19:01

9. IAAF:s kontor har aldrig legat i Schweiz. Det är en lögn.

Från www.iaaf.org: "The Principality of Monaco has been home to the International Association of Athletics Federations (IAAF) since October 1993. After more than 30 years in Sweden (1912-1946) and over 40 years in England (1946-1993), the IAAF moved to Southern Europe following a decision taken at the XXXIX Congress in August 1993 in Stuttgart."

Anders (inte verifierad)

mån, 2013-09-23 19:14

10. En personlig destruktiv kamp mellan Kowalski och Söderberg.

Svensk friidrott behöver mer samarbete kring galafrågorna, annars har vi snart ingen stor internationell elittävling i vårt land. Kampen mellan DN Galan och Malmö Games bottnar i en destruktiv personlig agenda för Jan Kowalski respektive Rajne Söderberg. De hatar varandra och ser inte till friidrottens bästa. Det bästa vore om någon ledare, t.ex. Svenska Fri:s ordförande Tomas Riste, på ett konstruktivt sätt försöker prata med båda parter. Då måste dock Kowalski och Söderberg lämna sina positioner. Frågan är kanske emellertid om Riste är rätt person att medla då hans kunskaper i kommunikation uppenbarligen är mycket svaga med tanke på hur han hanterade frågan om Green-Tregaros naglar under VM i Moskva... Svensk friidrott inklusive galorna behöver hur som helst ett nytt ledarskap som höjer sig över vissa personers personliga agendor!
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.