Hamrén har kanske något, men inte allt

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
I nästan vilken annan fotbollsnation som helst står det oskrivna inskrivet; en förbundskaptens främsta (enda) uppgift är att ta ett landslag till VM-slutspel. Misslyckas han skall han bytas ut.
Nej, något VM blir det inte. Jo, framför TV:n. Nu är det närmast EM 2016 som fotbollslandslaget ska ta sikte mot. Foto: Pontus Lundahl, TT Nyhter

 

I Sverige har vi - på gott och ont - en lite mera nyanserad syn på saken.

Och en svår ekvation gömd i problemet; Erik Hamrén lät sig växa samman så starkt med Zlatan Ibrahimovic och hans medverkan att många tycks tro att de är siamesiska tvillingar. Lyfts den ene så följer den andre med.

Någon ändring måste ske

Hamrén har som vi alla sina fel och brister. Jag tycker det har varit för mycket yta och för lite innehåll. Både i den han sagt och gjort. För mycket hit och dit med startelvorna, felsatsningar i backlinjen från början. Källström ologiskt petad. Osäkerhet med Anders Svensson. Ledarfloskler. Stingslighet och taggarna utåt som har indikerat en obekvämlighet och osäkerhet i de där kostymerna som han gjort ett så stort nummer av.

Så bör han gå nu - på eget initiativ eller förbundets - när Sverige misslyckades i det viktigaste uppdraget?

Ja, kanske. Men i varje fall kompletteras med en man som vet hur man utnyttjar svensk kapacitet, som inte överskattar sitt lag och har klokare tankar kring hur man hotar motståndare utan att öppna gigantiska skjutdörrar till det egna försvaret.

Ett nytt dubbelkommando på bryggan.

Helt andra förutsättningar

Det skall sägas med en gång - för jämförelsen är ju oundviklig; Lasse Lagerbäck (och Tommy Söderberg) hade ett bättre material till sitt förfogande, spelare med starka positioner i sina klubblag.

När den förra framgångsgenerationen (VM 2002 men framförallt EM 2004) gick till verket var det med starka offensiva spelare som Ibrahimovic, Allbäck, Henke Larsson, en uppblommande Elmander, en lysande Fredrik Ljungberg, Teddy Lucics kvicka fötter, Johan Mjällbys kärnkraftsenergi, Anders Svensson i sina bästa år, nya, spännande spelare som Kim Källström och Chippen Wilhelmsson, med Olof Mellberg som general i backlinjen. Det är klassen bättre än det Hamrén haft att tillgå.

Varför?

Utan grund rasar alla byggen

Ja, ett skäl är att svenska klubbadresser underskattas och en nyvunnen utländsk klubbadress överskattas. Och att agenterna är mera energiska och spelarna oftare benägna att ta steget utomlands innan de är kapabla att också ta plats i klubbar med dignitet som utvecklar dem.

Men Hamrén har också gjort sina felval. Sebastian Larssons utvecklingskurva har vänt neråt. Den talangfulle Alexander Kacaniklic var för lätt och vek när det började bränna till. Jag är övertygad om att det f d MFF-paret Jimmy Durmaz och Jiloan Hamad hade varit ett bättre alternativ. Rasmus Elm har fått alldeles för många chanser utan att övertyga och backlinjens centrala delar varit för trög och likformad. Jakten efter kvickare fötter är ett måste.

Erik Hamrén startade i en tro på Sverige som en nation av spelare som skulle kunna utmana Europa på de bästa nationernas villkor. Han kom fel in i sitt bygge. Utsidan igen. Ytan. Glansen. Han ville bygga väggarna innan grunden fanns där. Sådana byggen rasar ofta.

Inget fel på arbetsmoralen

Med allt det i beaktande gjorde Sverige - även om risken för att bara bli trea i gruppen länge var lika stor, minst, som den slutliga chansen att gå hela vägen - höll det här landslaget hoppet levande med bara en dryg kvart kvar av hela den långa resan.

Arbetsmoralen var det inget fel på.

Så Hamrén har kanske något - men inte allt. Och jag tror inte att Marcus Allbäck varit det idealiska komplementet sett till all den hantverkarkompetens som behövs för att bygga ett hållbart hus. Han tillsattes  mera som en brygga mellan förbundskaptenen och spelarna, han klev ju direkt från spelarrollen in i ledarstaben.

Som fågelskrämmor

De svenska landslag genom åren som haft framgång i internationella mästerskap har sällan kunnat mäta sig med de bästa i teknik, kvickhet, spelbegåvning och tempo men haft spetskompetens nog att hota framåt - utan att för den skull rusta ner försvaret. Mot Portugal rasade allt. Backarna stod utspridda som enskilda fågelskrämmor på ett jordgubbsland när Ronaldo kom flygande, oförmögna att skrämmas eller förhindra att han roffade åt sig hela skörden.

I den avvägningen, i den kombinationen att utnyttja anfallshoten utan att riskera överfallen bakåt, har Hamréns landslag inte nått ända fram. För dåligt försvarsspel och, i många matcher, alltför stor oförmåga att ge understöd till den stora stjärnan Zlatan Ibrahimovic. Att Sverige ändå höll ut så länge beror nästan uteslutande på att Hamrén ändå haft turen att ha tillgång till Sveriges bäste spelare genom tiderna.

Att Cristiano Ronaldo är världens bäste spelare just nu, den oslagbart främste kontringsspelaren i världen, är förstås ett ofrånkomligt faktum.

Thern, Mjällby eller kanske Daniel Andersson

Men att nöja sig med det konstaterandet leder knappast det här landslagets utveckling framåt.

Snarare bevisar det, att det är nya tankar, nya (gamla) idéer som måste tillföras landslagsledningen.

Så; komplettera Hamrén med en försvarsgeneral eller tillsatt ett nytt heltäckande dubbelkommando.

Jonas Thern och Johan Mjällby (eller Daniel Andersson) är ett par jag skulle kunna tänka mig.

Åke Stolt

Författare och föreläsare, f d sportchef och krönikör på Sydsvenska Dagbladet.

Patrick (inte verifierad)

ons, 2013-11-20 15:04

1. En krönika av gammal god

En krönika av gammal god klass (och inte så mycket gnäll), nu snackar vi Sydsvenskan början av 90-talet... klockrent och bra, Åke!

Anders (inte verifierad)

tis, 2013-11-26 11:25

2. Sätter ord på mina tankar

Härligt att fler tycker som jag, du sätter ord på mina tankar framför allt vad gäller yta och brist på innehåll. När det gäller framtida ledare för landslaget så tror jag att Jonas Thern är ett lysande alternativ eller Hasse Backe som i mina ögon framstår som en stabliare person än Erik Hamrén.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.