Nelson Mandelas varma hand

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Han tog min hand i sin boxarnäve. Den var mjuk och så där varm som hos ett litet barn som har feber. Så sa han: "Idrotten är en stark kraft".
Maj 2004, Nelson Mandela lyfter VM-trofén i Zürich sedan FIFA beslutat att Sydafrika skulle bli platsen för fotbolls-VM 2010. Han var förtjust i idrott och här bidrog Mandela till att hans land fick arrangemanget. Foto: TT Nyheter


Det var 80-tal och Nelson Mandela satt alltjämt fånge på Robben Island.

Sven Tumbas SEO-golf hade slagit sig ner på Linköpings golfbana, jag hade blivit sportchef på Östgöta-Correspondenten och sommarvikarien som jag anställt hette Steffo Törnqvist.

Han och jag tog hand om golfen.

Det var på moderatbandyns tid, Ulf Adelsohn var partiledare och blygdes inte för att säga att "en neger är en neger" och tyckte att det var dumt att bojkotta Sydafrika.

SA, vad då SA?

När Steffo och jag ögnade igenom startlistan för att se vilka vi borde följa, upptäckte jag plötsligt att tre av deltagarnamnen hade beteckningen SA i nationalitetskolumnen. Inte RSA som nu utan SA.

SA, vad faen är SA, det kan väl ändå inte vara Sydafrika?

Steffo gick igång, jag med, vi kollade bland flaggorna och fann den Sydafrikanska flaggan, vi satte igång att ringa, lyckades identifiera de tre, undersöka med Riksidrottsförbundet, Golfförbundet och Invandrarverket i Norrköping och, ja, mycket riktigt; den oblyge Sven Tumba hade, på trots mot de stränga, svenska bestämmelserna om att bojkotta sydafrikanska idrottsmän likaväl som att förbjuda resor till Sydafrika, smugglat in dem i startlistan.

Tre "insmugna" deltagare

Vi gjorde ett stort nummer av de tre "insmugna" deltagarna från ett land som då drev en ohygglig apartheid-politik och som av internationella förbund var utestängt från idrotten. Sydafrika var svartlistat från deltagande i olympiska spel mellan  1964 fram till come backen i Barcelona 1992. Inga svenska idrottsmän reste till Sydafrika. Några squashspelare trotsade förbudet och stack till Sun City för att ta billiga rankingpoäng men fick löpa gatlopp i pressen.

Golfförbundet hade inga dispenser, Sven Tumba hade nog fått härja rätt så fritt, på RF-kansliet var chefen Arne Ahlström alldeles chockad när vi bad honom kommentera uppgifterna.

Sydafrikanska deltagare i en svensk stortävling var en skam och en skandal.

Men i dåvarande moderatbandyförbundet tyckte man kanske som sin "andlige" ledare. Bojkott var fel.

En revolution

Tänk så fort tiden går ändå. Och vilken revolution också golfen genomgått tack vare att bredare folklager gjort sporten till sin.

Det blev stor uppståndelse när tidningen kom ut, vi hade ett smärre ett scoop, arrangörerna förklarade att "det här var inga bra skriverier för golfen" men den sydafrikanska flaggan hade plockats ner, golfförbundet kallade till presskonferens, den blev mer än komisk eftersom herrarna vid podiet ömsom ställde frågor, ömsom skällde på Steffo och mig för vad vi ställt till med.

Mitt under presskonferensen dök en av de sydafrikanska spelarna upp, herrarna vid podiet lyste upp, hoppades på stöd i sin attack mot de kritiska journalisterna, men sydafrikanen sade, att han kommit för att tacka mannen som intervjuat honom (Steffo) och citerat honom alldeles exakt. Och det han sagt i intervjun var knappast smickrande för honom själv, det vita Sydafrika och svenska golfarrangörerna. Vi jäste lite i vår triumf.

Den 5 september 1997 var jag på plats i Lausanne i Schweiz när 2004 års värd för sommar-OS skulle utses. Det här var stadschefernas dag - Argentinas (Buenos Aires) president Carlos Menem, Sveriges (Stockholm) statsminister Göran Persson, Italien (Rom) sköt fram Luciano Pavarotti i brist på salongsfäiga politiker, Greklands (Atens) talesman har jag glömt - men jag glömmer aldrig Sydafrikas (Kapstaden) president Nelson Mandela.

Han gjorde sig fri

När han hållit sitt tal och förklarat vad en idrottsfest skulle betyda för hans "nya" lands kamp, gick han som de andra en trappa ner och lämnade lokalen genom en speciell utgång.

Jag sprang ner, ställde mig vid räcket och ropade: "Mr Mandela, Mr Mandela, Swedish press, please."

Han gjorde sig fri från sin uppvaktning - säkerhetsvakter förmodar jag - och styrde åt mitt håll. Jag hann ställa några frågor om vad ett OS skulle betyda under uppbyggnaden av det land, där allt varit svart eller vitt och med så skilda villkor, han gav mig några korta svar men mest ville han, att jag skulle veta hur mycket Sveriges stöd betytt, vilken påverkan i det långa loppet idrottens bojkott hade haft. Jag hade på 80-talet träffat ANC:s egen sportminister, Sam Ramsamy, som satt i exil i London och kämpade med att genom idrotten isolera hans eget land fram till den dag Mandela släpptes fri och svart och vitt kunde förenas utan alltför mycket hat. 

"Idrott kan påverka politiken"

Så tog Mandela min hand i sin boxarnäve. Den var mjuk och så där varm som hos ett litet barn som har feber.

"Idrotten är en stark kraft", sa han, "den kan påverka politiken".

Nu hoppades han att idrottens skulle slutföra sitt stöd till Sydafrika genom att ge landet olympiska spel.

Det blev inte så. Aten vann.

Varje gång någon bakåtsträvare säger att vi inte skall blanda ihop idrott och politik skall jag påminna honom om Nelson Mandelas tacksamhet, vad han sade om hur svårt det till slut blev för det stora idrottslandet Sydafrika att leva utanför den internationella gemenskapen.

Men nu, när han är borta, är det mest hans varma hand jag minns.

Åke Stolt

Författare och föreläsare, f d sportchef och krönikör på Sydsvenska Dagbladet.

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.