Därför ska Sverige inte söka OS

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Stockholm tror sig klara sig ett OS med 10 miljarder, men det är naturligtvis en glädjekalkyl. Och regeringen säger för övrigt nej.
En av flera Olympic camp i SOK:s regi. Här några av de yngsta i OS-truppen, bl a skicrossåkaren Anna Holmlund. Ungdomar som inte lär få uppleva ett svenskt OS, i alla fall tror inte Åke Stolt det. Foto: Christine Olsson, TT Nyheter


Den svenska OS-retoriken har alltid förbryllat. Sanningar, halvsanningar, lögner och dimridåer. Stockholms sommar-OS-kampanj på 90-talet gick under rubriken "Feel the Light" men fick som bekant, efter omröstningen i Lausanne 1997, bytas ut mot "Leave the Fight." Nu är Stockholm igång igen. Nu skall Mälardrottningen, som normalt går i tyllklänning och sandaler, kläs i pjäxor och vinterpäls, sommarstaden skall bli vinterparadis och det är nästan lika galet som det som sker i Sotji.

Regeringen säger aldrig ja

Stockholm har inte en chans. Och det kommer nog inte ens att gå så långt som till en kraftmätning mot övriga kandidater. Den svenska regeringen kommer aldrig att ge ekonomiska garantier.

Jag har hört entusiaster säga, att ett vinter-OS i Stockholm kan finansieras ändå. Dels tror jag inte på det, dels struntar Internationella Olympiska Kommittén i det. Den accepterar ingen kandidat som inte har sin regering bakom sig med fulla garantier.

I det Sverige, som varken har olja eller diktatoriska möjligheter att driva ett OS-projekt, behövs pengar till bostäder, ett försvar som skall rustas upp, sjukvård, skola, en järnväg som håller på att spåra ur. Det finns ingen svensk regering, oavsett om den har sin tyngdpunkt åt vänster eller höger, som med gott samvete kan garantera ett OS. Sotji kostar 300 miljarder.

Märkligt spel av LO

Låt vara att mellanhänder och korruption slukar mer än hälften så är kostnaderna ändå orimliga. Stockholm tror sig klara sig med 10 miljarder men det är naturligtvis en glädjekalkyl.

LO spelar ett märkligt spel här. Dels genom att fördöma både olympiska kommittén och dess sponsorer för att ingenting göra åt de mänskliga rättigheterna i världen. Det är bra. Men när samma LO dessutom vill stödja den svenska OS-ansökningen börjar man undra vilken fot man står på.

IOK erbjuder en arena för tvivelaktiga regimer och diktatorer att spela på - med alla politiska medel - men avstår själv från att vara med i matchen. Självklart måste IOK kräva - det som LO helt riktigt menar är brist på ansvarstagande - att med ett antal medlemmar sitta med i organisationen för ett OS. se vad som verkligen sker med det arrangemang man lagt ut, se till att inga människor behöver lida, flyttas, jobba under odrägliga förhållanden och samtidigt, som gjordes förr, tydligt ta kommandot över agendan och markera de mänskliga rättigheterna. Man kan inte på 2000-talet jobba efter en charter som skrevs på 1800-talet.
Hur kommer det nu att bli med demonstrationerna mot omänskliga lagar och för mänskliga rättigheter i Sotji?

"Bara ingen hör dig"

Sveriges Olympiska Kommitténs ordförande, Stefan Lindeberg, gör en svindlande tankekullerbytta när han får frågan.

Det blir tillåtet att måla naglarna eller på annat försynt sätt visa vad man står för, men det får inte leda till några reaktioner, någon debatt. Det är ungefär som att säga: "Du får gärna vara homosexuell, men berätta det inte för någon." Eller: "Vi har yttrandefrihet, du får säga vad du vill - bara ingen hör dig."

Det skulle vara så befriande att få höra IOK:s president i samband med invigningen vara lika tydlig som belgaren Henry de Baillet-Latour var i samband med spelen i Garmisch-Partenkirschen 1936 i ett samtal med Adolf Hitler angående borttagande av nazistflaggor och skyltar med "judar och hundar äga ej tillträde. Hitler tyckte inte att den belgiske IOK-presidenten borde lägga sig i hur nazisterna dukade till olympisk fest men Baillet-Latour gjorde klart för führern,  att när de olympiska flaggorna vajade då var det IOK som hade fest, stod för värdskapet och bestämde festarrangemangen. Hitler fick vika sig, flaggorna och skyltarna togs ner.

Idrottsvärlden skakar efter det beskedet

Men en kraftfull demonstration blir det; den svenske idrottsministern Lena Adelsohn-Liljeroth kommer inte till invigningen. Idrottsvärlden skakar. Jag tror inte ens hon är inbjuden till invigningen.

Sverige gjorde en liknande protest i samband med OS i Moskva 1980, då Prins Bertil inte sin vana trogen gick i den svenska truppen utan satt på läktaren. Tror någon att en enda rysk medborgare märke eller informerades om detta. "Ett politisk utspel", säger idrottsministern. Det måste i så fall vara det mesigaste i världshistorien.
- - -
Henrik Stenson är värd all uppmärksamhet, alla priser, men när han själv avslöjade att hans fru röstat på honom tretton (13) gånger under Idrottsgalan säger det ju ändå något om att kampanjröstning aldrig kan uteslutas när det röstas om Jerringpriset. Men så fint att se vilken belevad världsman Henrik Stenson blivit. Man kan både vara bäst och tala i fullständiga och innehållsrika meningar. Det var trevligt att se.

Så starkt av Frida Wallberg att anta utmaningen som prisutdelare efter allt hon gått igenom och hennes rörande tal grep verkligen tag. Ibland handlar livet bara om - livet!

Zlatan i världslaget i världens största sport. Är ändå inte det mäktigast av allt?

Åke Stolt

Författare och föreläsare, f d sportchef och krönikör på Sydsvenska Dagbladet.

Olof (inte verifierad)

ons, 2014-01-15 11:41

1. Ev. OS

Det är intressant att se hur diverse makthavare och skribenter vilka anser sig vara seriösa opinionsbildare säger nej till det mesta utan att seriöst analysera vad man säger nej till. Det är också intressant att se hur representanter för dessa grupper med stort intresse besöker OS i andra länder. Att statsministern i sin regeringsförklaring 2006 lovade att verka för stora evenemang till Sverige verkar också av någon anledning inte vara av intresse.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.