Det räcker, nu ska vi protestera!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Hur många medaljer tar Sverige i vinter-OS? Ärligt talat; jag bryr mig inte, det känns futtigt att ens fundera på.
Mörkret sänker sig i dubbel bemärkelse över OS och Sochi. IOK möter omvärldens fördömanden. Foto: Lesya Polyakova, AP Photo/TT Nyheter


Internationella Olympiska Kommittén (IOK), president Putin och organisationen för spelen i Sotji, tidernas dyraste med en budget på 300 miljarder, har redan förstört glädjen och tillfogat en sjätte ring, en grå och dyster vid sidan av de fem, sprakande, klassiska sammanflätade fem som symboliserar OS. Inom den gömmer sig den obehagliga sanningen att diktatorer och hårda regimer till varje pris gör allt för att förföra världen.

Det får vara nog nu.

Delar ut OS utan att bry sig

Jag vill inte se eller höra om ett enda OS till där IOK delar ut ett olympiskt arrangörsuppdrag utan att bry sig om att folk sliter ihjäl sig, blir blåsta på sina löner, torteras, får svälta, flytta mot sin vilja bara för att ett land (eller region) skall kunna prestera vad som krävs.

Det måste till en olympisk revolt.

IOK måste ta kommandot över världens största idrottsevenemang. Det går inte att bara öppna portarna till det mest mediaexponerade evenemanget på jorden och låta tyranner och iskalla profitörer få bruka det som de vill.

Vi måste protestera

Världen måste protestera unisont. Organisationer, specialförbund, olympiska kommittéer världen över, aktiva, funktionärer, TV-bolag, sponsorer; alla måste gå samman och kräva av IOK att ta kontrollen, att se till att utfallet (i pengar och infrastruktur) kommer alla till del, att inga liv får offras för att de redan besuttna skall få ännu mera.

Det som pågår nu är så långt ifrån den ädla olympiska tanken som tänkas kan.

Sverige har två representanter i IOK. Gunilla Lindberg (invald 1996) med många tunga uppdrag, bl a i styrelsen, den s k exekutivkommittén, hon har varit "övervakare" av de olympiska kandidaturerna och arrangemangen ett flertal gånger, samt nyinvalde, f d höjdhopparen Stefan Holm. Holm ersatte Pernilla Wiberg bland de femton på de aktivas bänk, hans kandidatur är begränsad till åtta år. Lindberg och Holm delar ansvaret för det olympiska sveket med alla de andra; IOK består av femton aktiva eller nyligen aktiva, femton från de internationella specialförbunden, femton från de nationella olympiska kommittéerna och 70 individuellt valda. De kan inte gör mera, inte mindre än någon annan.

Vad vi kan kräva av alla ledamöter är ett mod att höja rösten, komma med förslag, lyssna av opinionen, röra om i grytan, sticka ut och inte bekvämt sälla sig till den olympiska kör som gärna sjunger med en stämma.

I Sotji har 10 000-tals arbetare inte fått ut sina löner, många har utsatts för hot och våld. Billiga arbetskraft har importerats.

IOK måste vem som bestämmer

IOK måste ta kommandot över arrangemangen. Ställa kravet innan man delar ut arrangörskapet - eller helst göra det till lag - att sätta in eget folk i de styrande organen, i kommittéer på alla plan, och att styra arbetet, garantera human hantering av pengar, miljö och arbetskraft. Ett OS skall inte gynna regimer, korrupta mellanhänder, maffia och enskilda makthavare utan folket.

Det krävs ett nytänkande. De olympiska spelen har vuxit från en amatörernas lek till en tummelplats för storkapital, regimer och regioner med andra bevekelsegrunder än idrottsliga och humanitära. Det handlar om turism, politisk acceptens, ekonomisk vinning men också - det gäller även fotbolls-VM - multinationella företag som, för att satsa pengar och vinna marknader, gärna vill att världsarrangemang läggs i potentiellt växande ekonomier eller länder med intressanta naturresurser; utan att tar ansvar för hur arrangemangen genomförs.

Detta ansvar måste IOK ta. Därför att de kan. Därför att de har det alldeles unika privilegiet att öppna världens mest attraktiva arena att operera på. IOK får inte nöja sig med att dela ut olympiska spelen, kommittén måste ta ansvar för hur de genomförs.

Detta uppdrag har de grundligt svikit.

Det som hänt i Sotji, och som bl a Uppdrag Granskning, men många före det, har kunnat vederlägga, borde aldrig ha fått ske om IOK hade följt med sin tid, insett vilka värden som står på spel och inte bara diplomatiskt slingrat sig fram mellan politiska intressen och offervilliga storföretag för att också dra hem sina egna miljarder.

Samma i Brasilien och i Qatar

I Brasilien protesterar människor mot sommarens fotbolls-VM under parollen: "En lärare är mera värd än Neymar", därför att pengar läggs på fotbolls-VM när hälsovård, sjukvård, våldsbekämpning, upprustning av kåkstäder, övriga infrastruktur mm skriker efter pengar.

I Qatar, som av någon outgrundlig anledning (pengar förstås, mutor antagligen) fått uppdraget att arrangera fotbolls-VM 2022, har 382 gästarbetande nepaleser omkommit (185 bara under förra året) under odrägliga arbetsförhållanden i byggandet av arenor och andra faciliteter inför mästerskapet.

Det räcker nu.

Åke Stolt

Åke Stolt har på plats bevakat 15 olympiska spel och skrivit två uppmärksammade böcker, "Ingen lek utan eld" (2004) och "Ringar av is" (2010) om de olympiska spelen.(Bonniers förlag)

lasse b (inte verifierad)

ons, 2014-01-29 15:47

1. så väl tänkt ...

bäste Åke ! så väl tänkt och skrivet ! men tyvärr, blir det inte så när marknaden styr idrotten ...

Peter J (inte verifierad)

tors, 2014-01-30 07:45

2. Amen. Väldigt bra tänkt och

Amen. Väldigt bra tänkt och skrivet, Åke.

Jan Wiklund (inte verifierad)

tors, 2014-01-30 08:48

3. OS är ett mega-projekt som alla andra...

... och medgaprojekt styrs av prestige och politisk makt. Det är självklart att det går som det går. Så länge jag har följt med har OS fört med sig folkfördrivningar och negligerande av mänskliga behov. Så var det även i "demokratiska" Barcelona och London. För att anläggningar skulle kunna byggas var man tvungen att offra bostäder - man kan inte få allt. Folk slängdes ur sina hus och det tog åratal innan de normala budgetarna var i kapp. Sotji är bara uppskruvat i kvadrat av något som redan har funnits i minst femti år.

Nejson (inte verifierad)

tors, 2014-01-30 10:17

4. Rätt, Nu räcker det!

Så sant i avslutningsfrasen. "Det räcker nu!" Man skall inte blanda idrott o politik heter det alltid, IOK rabblar det mantrat som rinnande vatten. IOK/SOK/idrotten har dock kraftigt kört i diket med dessa arrangemang, när det skapar klart större problem/lidande och mänsklig förnedring, än skapar "förbrödring och sportslig" gemenskap, framgång och bättre förhållanden för invånarna i landet/regionen/staden. Så, "Det räcker nu!"

Black at heart (inte verifierad)

tors, 2014-01-30 12:49

5. IOK bryr sig visst

varje gång de delar ut en ny OS-kandidatur, bryr de sig om sina egna plånböcker. Vilken kandidatur kan överträffa den andra i form av nya arenor och mutor till OS-delegater? Att vi västerlänningar sedan sitter och draperar våra magar med smulor från chips och spiller på oss av öl eller kaffe. Djupt nersjunkna i tv-soffan hejar vi lite avmätt på de unga svenskar som kämpar under de olympiska ringarna. I sann förståsigpåaranda, hyllar eller sågar vi sedan prestationerna bland vänner och bekanta. Ärligt, vem bryr sig om att ryssarna inte kan hålla sams, misshandlar varandra och skiter i att betala ut löner. Så har det ju varit i årtionden och så lär det ju fortsätta under överskådlig framtid. Det som är riktigt dåligt och där det saknas en debatt, är att OS inte sänds på TV1 eller TV2. Jag menar, Viasat, vart är världen på väg?

Hinc Robur et securitas (inte verifierad)

fre, 2014-01-31 12:04

6. Självmål Åke

Bra artikel. Självklart, Men att Du dessutom är den starka motståndaren mot vinter-OS i Sverige är contra-produktivt. Om inte demokratiska nationer vill åta sig OS och vända skutan mot det idrottsliga och mänskliga så kommer dom att hamna hos dom som inte behöver fråga (eller övertyga) befolkningen. Sverige skulle kunna utgöra skillnad.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.