Den ofattbara sommaren

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det känns naturligt, en torftig landslagsperiod som den här, att plocka fram de glada minnesbilderna. Tjugo år sedan. Bronset i USA.
Tomas Brolin jublar och gratuleras av fr. v: Martin Dahlin, Joachim Björklund och Patrik Andersson efter sitt frisparksmål till 1-0 i kvartsfinalen mot Rumänien på Stanford Stadium i Stanford, USA, den 10 juli 1994. Foto: Jack Mikrut / TT

 

En ofattbar fotbollssommar då vi korsade den amerikanska kontinenten och skapade vårt eget fotbollsäventyr; det blev bara större, mera dramatiskt och svårfattligt ju längre det höll på.

När vi var klara stod ett lyckligt svenskt fotbollslandslag med den kloke, mjukvarme ledaren Tommy Svensson i spetsen med sina bronsmedaljer och när vi printade ut det världslag som vi, journalisterna från hela världen, tagit ut såg det ut så här: Preud´Homme, Belgien - Jorginho, Brasilien, Santos, Brasllien, Maldini, Italien - Brolin, Sverige, Dunga, Brasilien, Hagi, Rumänien, Balakov, Bulgarien - Baggio, Italien, Romario, Brasilien, Stoitjkov, Bulgarien. Och bland reserverna den svenske målvaktsclownen Thomas Ravelli.

Vidden av bragden

I den mörka passningsskugga där svensk landslagsfotboll idag försöker gömma sin torftighet, är det näst intill omöjligt att än idag förstå vidden av den svenska bragden.

Det var härligt att återuppliva bilderna och se de gamla hjältarna i dagens ljus på en återträff ( i SvT) hemma hos Jonas Thern i Småland.

Och att höra den kloke Tomas Brolin i TV-soffan, där han också avgav sin mörka profetia; detta kommer inte att hända igen, inte så länge jag lever i alla fall.

Jag tror dessvärre att han är en lika god, om än pessimistisk, siare som han den gången var en framtidsman som tog svensk fotboll till en ny dimension med sitt fria, sammanbindande, kreativa och listiga spel som länk mellan de skoningslösa destruktörerna Thern och Schwarz och anfallets harpunerare Dahlin och Kennet Andersson.

Föredömligt i alla avseenden

Det var ett VM som vimlade av stjärnor, den gången i USA. Bebeto, Hagi, Bergkamp, Baggio, Maradona, Rai, Roger Milla, Sep Guardiola, Luis Enrique, Lothar Matthäus, Stoitjkov, Romario, Klinsmann, Batistuta och många fler.

Men Tommy Svensson trodde så mycket på sitt VM-bygge (med halva truppen hämtad från Allsvenskan, sju från IFK Göteborg, ytterligare fyra som spelat där), att han hade beställt hemresebiljetterna först till dagen efter finalen och dessutom intalat spelarna, redan i april, att de skulle förbereda sina familjer på att VM-sommaren skulle bli så lång. 

Tommy Svenssons mentala preparering av spelarna, hans öppna attityd till oss journalister (och därmed allmänheten därhemma) är för mig, efter mer än fyrtio år med landslaget, ett föredöme. Rak och öppen kommunikation, spelarna (allihop) tillgängliga en timma om dagen under hela vistelsen i USA; därmed också ett öppnat kärleksförhållande med alla därhemma som grillade, dansade, sjöng och badade i fontäner under en sanslöst, varm och skön sommar. Vi sa flera gånger därborta i Los Angeles, Detroit och San Fransisco; man skulle bra gärna ha vela vara hemma också.

Denne fantastiske Brolin

Spelarna från utlandet hade gjort sig ett namn här hemma och till och med vunnit Allsvenskan innan de for ut och tog plats i bra lag i starka ligor. Det hade ett mästerskap två år tidigare här hemma (EM) bakom sig, där fanns starka ledarfigurer; Patrik Andersson trots sin ungdom, Jonas Thern, både verbalt och i spelet, Stefan Schwarz genom sin oblyga auktoritet. Martin Dahlin var kaxig och mätte sig gärna med de bästa, Klas Ingeson och Håkan Mild, två kärnkraftverk som inte ens ett miljöparti hade kunnat stänga ner.

Och så den spektakuläre Thomas Ravelli, av vissa nästan utdömd före VM, som klättrade högre på önskningens stege är där fanns pinnar.

Och än en gång; denne fantastiske Tomas Brolin. Inte nog med hans spelsinne, hans outtröttliga springande, hans idérikedom; han var den främste påeldaren när huvuden började hänga och jag glömmer aldrig hans ögon, hans otåliga svada (han kunde nästan inte stå stilla när han pratade) när han efter semifinalförlusten mot Brasilien och inför bronsmatchen mot Bulgarien sa till mig: "Om jag så skall springa ihjäl mig, så skall jag ha med mig en medalj hem. Det finns ingenting annat."

Han hade rest till månen om det hade behövts för att hämta den.

Glädjefyllt, spexande, generöst lag

Stommen av spelare utbildade, med avlagd examen, i Sveriges två främsta klubbar, Malmö FF och IFK Göteborg, coachade med klokhet (av två fotbollsideologiska fiender, Tommy Svensson och Tord Grip), ett glädjefyllt, spexande, generöst lag i allt vad de gjorde. Publiken älskade det svenska laget, FIFA gav Sverige högsta betyg av alla när det gällde öppenhet och mediesamarbete.

När jag nu sitter här och skriver om en av mina allra roligaste reportageresor känns det som jag talade om ett annat folk, en helt annan tid, ett helt annat land. Har detta hänt? Var jag med?

När jag nu ser den armé Hamrén blanda och kupera sin lek av oklädda kort blir jag ännu mera fundersam. Hur kunde det gå så här?

Åke Stolt

Peter Kastensson (inte verifierad)

ons, 2014-06-04 14:29

1. Ofattbar sommar

Suck... det var tider det! Man får en en glädjefylld tår i ögat. Skön läsning, Åke!

totten (inte verifierad)

lör, 2014-06-07 14:45

2. Bra Åke! Som vanligt sansad

Bra Åke! Som vanligt sansad och bra artikel. Ja, varför är det som det är idag runt landslaget, jo det är en ansvarig ledare som tror sig skydda spelarna för intervjuer från media. Argumentet är att spelarna vill vara i fred. Men samma spelare går ofta till centrum i den stad de spelar i hemma i Sverige. Min fundering, får de var i fred där på kaféer osv. Nej, se över organisationen kring landslaget och bytt ut landslagschefen så kommer det bli betydligt bättre.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.