Gör Lagerbäck till fotbollsrektor!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Sverige borde ha ett fotbollsuniversitet. En försvarshögskola. Rektorn skulle heta Lars Lagerbäck.
Lars Lagerbäck inser betydelsen av ett starkt försvar. Just det som svensk fotboll är i största behov tuav. Foto: Janerik Henriksson, TT

 

Fråga mig inte hur det skulle organiseras, men det är alldeles uppenbart, att om Sverige skall kunna ta en oomstridd förstaplats i Skandinavien - klubblag som landslag - och på allvar kunna vara med ute i Europa med samma självklara kaxighet som Carl Bildt trippar runt på de röda mattorna och får alla att tro att det är han som har lösningen på alla jordens problem, då måste någonting göras.

Ett hårt ansatt Sverige

Inga jämförelser alls mellan Bildt och Lars Lagerbäck. Inga andra än att båda en gång var rätt överens om att det behövs att stabilt försvar för att klara ett hårt ansatt Sverige. Bildt har väl sedan sin tid som statsminister både varit med om att skrota försvaret och nu möjligen drabbats av eftertankens kranka blekhet. Lagerbäck däremot har hela tiden stått stadigt i straffområdet och predikat det han tror på; ett starkt försvar är grunden till svenska framgångar.

Från den positionen och i den övertygelsen tog han Sverige till slutspel i fem mästerskap. Det är världsrekord för förbundskaptener. Det skall sägas att Lagerbäck hade ett svenskt landslag som under VM 2002 (Japan/Sydkorea) och EM 2004 (Portugal) var ett av de bästa vi någonsin haft, helt i nivå med årgångarna 1974 och 1994; världsklass med andra ord. Zlatan, Ljungberg, Henke, Mellberg. Samtidigt.

Malmö FF klarade sig undan med blotta förskräckelsen nere i Salzburg tack vare en sällan skådad bjudning av ett "groggvirke" vid namn Red Bull som just skulle dra av korken och börja fira 2-0-segern - rejält i underkant - när en back och målvakten slog ihop i en skål och glömde bollen som Emil Forsberg kunde rulla in i tomt mål.

MFF blev avslöjat

Ett gjort mål, två insläppta på bortaplan i Champions League är ett bra resultat. En hemmamatch måste dock vinnas, minst ett mål måste göras under förutsättning att motståndarna inte gör något.

I Malmö tycks till och med medierna tro att publiken kan vinna matchen åt MFF - om det hängde på den skulle Malmö aldrig förlora, för Sveriges finaste och mest hängivna fotbollspublik finns här - men det är alltjämt ett rejält kliv att ta för ett komma över den höga tröskeln in till Champions Leagues lukrativa gruppspel.

Och det är nu det här försvarsresonemanget dyker upp. Universitetet. Rektorn.

På nationell nivå har MFF sett solitt ut rätt länge. T o m försvarsspelare som Pontus Jansson (utlandet nu) och Filip Helander har förts in i landslagsdiskussionen. Malmös försvar har sett så bra ut därför att laget varit Sveriges mest offensiva, bollsäkra och passningsskickliga lag, med spelet oftast förlagt till motståndarnas planhalva och med de stora och lite sävliga försvararna närmast oattackerade.

6-2 hade speglat matchen

I det europeiska spelet kommer de smärtsamma avslöjandena; försvarsspelet är katastrofalt. Fyra insläppta mål i Prag. Salzburg kunde gjort sex mål med lite tur och större beslutsamhet. MFF kunde gjort två. Rosenberg hade två givna chanser. 6-2 kunde det blivit, det hade t o m speglat matchen rätt väl.

Om Sveriges bästa lag stundtals blir så obehagligt avklätt av ett relativt harmlöst "groggvirke" i det i fotbollssammanhang föga framgångsrika Österrike; ja, då borde det vara en varningsklocka både för landslagschefer och klubbdirektörer. 

I den klockan klämtade Viasat-kommentatorn Lagerbäck lite försiktigt efter matchen i Salzburg, när andra gick i spinn över det hoppfulla resultatet.

Det behövs bättre närkampsspel, snabbare spelare, bättre organisationen och beslutsamt, hetare aggressivitet i svensk fotboll.

Talanger finns, teknik har vi fått, det skjuts bättre än någonsin, underhållningsvärdet är inte dåligt, men; för ett högre underhållningsvärde har "vi" sålt försvarsspelet.

En hälsning till Hamrén

"Någonting att tänka på för svensk fotboll överlag", sa Lagerbäck. Det var inte minst en tydlig hälsning till hans efterträdare, den förbryllande Erik Hamrén, som inte på fem år lyckats få till ett vettigt försvarsspel i landslaget.

Lagerbäck, om någon, vet.

Han, bättre än alla andra, har förstått, och skördat framgång tack vare detta, att det farligaste som finns är att förblindas av den grannlåt man kan prestera, de offensiva ambitioner man har och glömma försvarsspelets grunder.

Taktik, tuffhet, löpstyrka, organisation, samarbete. Det finns egenskaper som kan ge den lille slagläge mot den store. Vi såg det ett antal gånger i VM.

MFF ett varnande exempel

När Allsvenskan nu, med hjälp av nytända återvändare, det etniskt blandade Sverige och en och annan lyckosam fotbollsinvandrare har lyft attraktionsvärdet på Allsvenskan, så är det dags att klippa av tuppkammen på en och annan överoptimistisk förbundskapten och tränare och inse hur framgångarna skall skapas. 

Svenskt brukshantverk sirat med lite grannlåt i skyltfönstret.

Lagerbäck vet. Lagerbäck kan. Varför skall han åka i skytteltrafik till Island och käka rå fisk, när han behövs såväl i svensk fotbolls försvarshögskola.

Malmö lever och leker vidare i Europa. Men mest har laget gjort nytta som varnande exempel.

"Med det försvaret håller vi bara ut en vecka", som ÖB sa i ett betydligt större sammanhang.

Svenska klubbar måste ha hjälp. Av ett förbund som skapar mänskligare spelprogram och, kanske, av en beprövad fältherre som Lagerbäck som vet hur skyttegravar grävs.

Åke Stolt

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.