Allsvenskans märkliga sanning

Under väldigt många år har det pratats oerhört mycket om de allsvenska klubbarnas behov av att sälja spelare för att finansiera den dagliga verksamheten. Supportrar, journalister och exporter är mer eller mindre eniga: Det är inte alls bra.
Tveksam teori från Deloitte
Revisionsfirman Deloitte har som rekommendation att klubbarna bör se intäkterna från spelarförsäljningar som “grädde på moset”.
Men är det verkligen så enkelt?
Jag har använt mig av data från 27 svenska elitklubbar under tioårsperioden 2004 till 2013. I illustrationen kan vi se förhållandet mellan klubbarnas intäkter exklusive spelarförsäljningar (rörelseintäkter) och storleken på spelarförsäljningarna.
När Gerndt såldes
Båda nyckeltalen är i relation till kollektivets genomsnitt. Det vi kan se är ett tydligt linjärt samband - ju högre relativa rörelseintäkter desto större relativa intäkter från spelarförsäljningar.
Detta samband är vad man bör förvänta sig vara. Gefle tyckte att man gjorde en bra affär när man sålde Alexander Gerndt till Helsingborg för ca 5 miljoner kronor.
För Gefle var han inte mer värd än så eftersom klubben inte omsätter mer än 25 miljoner kronor årligen. För Helsingborg var Gerndt värd betydligt mer.
Bekräftas av affären
Det här bekräftas dels av affären med Gefle plus det personliga kontraktet som gav Gerndt en betydligt högre lön i Helsingborg, och dels genom att det krävdes mer än 20 miljoner kronor för att köpa loss Gerndts kontrakt från Helsingborg.
Helsingborgs rörelseintäkter är cirka tre gånger så stora som Gefle. Värdet av Gerndts produkt i Helsingborg var med andra ord åtminstone tre gånger så stort än produktvärdet var i Gefle.
En annan förklaring till det linjära förhållandet är att klubbar med små rörelseintäkter och därmed små relativa budgetar är att man har mindre utrymme till att skriva längre kontrakt vilket är avgörande för att kunna tjäna pengar på transfermarknaden.
Så skilda sponsorförsäljningar
Men det linjära förhållandet ger också en annan insikt i det svenska konkurrenslandskapet. Malmö FF säljer sponsorpaket för 60 miljoner kronor. Elfsborg för 38 miljoner, IFK Göteborg för 34, AIK 30 och så vidare.
Det är intäkter som bidrar till klubbarnas förmåga att maximera sina budgetar för den sportsliga verksamheten. Precis som alla andra intäktskällor gör.
AIK som har sportsliga toppambitioner behöver med andra ord kompensera sina relativt små sponsorintäkter i relation till andra toppkonkurrenter genom andra intäktskällor.
Precis som Elfsborg behöver göra gentemot Malmö och som mindre klubbar som till exempel Djurgården behöver göra gentemot AIK, och så vidare. Men saken är den att transfermarknaden är tillgänglig också för den största klubben - Malmö FF som själva kan använda sig av den för att bibehålla gapet gentemot de bakomliggande konkurrenterna.
Större risktagande
Detta leder paradoxalt nog till att det finansiella styrkeförhållandet mellan klubbarna snarare ökar genom transfersystemet istället för att minska. Något som medför en drivkraft för de jagande klubbarna att ta större risker och budgetera med framtida transferintäkter.
Hur väl hållbart det är beror i första hand på hur stora förluster man kan bära under enskilda år, det vill säga hur solid balansräkning man har.
Det finns naturligtvis ett sätt för klubbar att använda sig av transfermarknaden på ett framgångsrikt sätt med syfte att minska det finansiella gapet till - i rörelseintäkter mätt- större lag. Det är genom att specialisera sig och bli bättre på spelaraffärer. Porto är ett bra internationellt exempel på detta.
Kanske bör klubbarna bli bättre på att förklara för omvärlden att man har det som en viktig del i sin affärsmodell och att spelarförsäljningar därmed är en del av driftresultatet. Eller så låter man bli och förklara och låter alla andra fortsätta att raljera över stora “driftunderskott”.
Mest lästa just nu
Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.
Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda.
Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.
- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
Ludvig Åberg är tillbaka, och då är också TVtittarna där. I synnerhet när det handlar om en Major på Augusta National, klenoden på touren. The Masters gäller torsdag-söndag med en Ludvig Åberg i stort begär.
Ludvig Åberg är den ende svensken som spelar The Masters. På torsdagen går han ut klockan 19.12, och på fredag slår han ut 15.58.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.