Ingen fara med allsvenska ekonomin
Den totala förlusten för det allsvenska kollektivet uppgick enligt en kartläggning av SVT till 53 miljoner kronor. Är allsvenskan inne i en ekonomisk kris?
Har spenderat vinster
Det kan verka så, i alla fall om man tittar på klubbarna som en homogen grupp. Men det bör man inte göra. Alla klubbar har olika förutsättningar och det finns olika anledningar till att det har blivit röda siffror i resultaträkningen.
I flera fall handlar det om att klubbarna har spenderat vinster som man gjorde tidigare år. Till skillnad från bolag i den stora världen utanför fotbollen så delar fotbollsklubbar generellt inte ut vinsterna till sina ägare. Istället spenderas de i hopp om att nå framtida sportsliga framgångar. Bra exempel på det från 2013 är Elfsborg, IFK Göteborg och AIK.
I andra fall handlar det om enskilda finansiärer som skjuter till pengar för utvalda projekt. För inte kan man väl påstå att Djurgården befinner sig i finansiella trångmål samtidigt som klubben köper reklamtid i TV4 för att profilera sin flytt till en ny arena?
Helsingborgs storhetsvansinne
Historien är full av exempel där fotbollsklubbar okontrollerat har spenderat för mycket pengar på spelare med syfte att nå sportsliga framgångar. Under 2013 uppdagades dock bara ett sådant exempel i allsvenskan. Det projektet hade pågått under ett par år.
Det rör sig om Helsingborg som fick lite av storhetsvansinne efter sina stora spelaraffärer som man lyckades göra under 2011. Å andra sidan lyckades Helsingborg att både vinna ett par titlar och kvalificera sig till gruppspelet i Europa League. Så till skillnad från många andra klubbar i överinvesterarkollektivet har Helsingborg faktiskt åstadkommit en hel del framgångar. Alla pengar var således inte helt bortslängda.
Men förlusterna upprör och oroar de enskilda lagens anhängare. Det är naturligt. Förluster innebär större osäkerhet. Oavsett om det sker i resultaträkningen eller på fotbollsplanen.
Finns det skäl till oro?
Men de upprör också en del journalister som ofta utger sig ha en objektiv syn på konkurrensen i allsvenskan. Bör man oroa sig från ett allsvenskt ligaperspektiv?
Det tycker i alla fall inte Lars-Christer Olsson, ordförande i Svensk Elitfotboll. Och det gör han helt rätt i. Frågan är om han är tillräckligt lycklig? Uteblivna vinster för klubbarna visar att de med till buds alla stående medel satsar på att förbättra sina sportsliga resultat. Och vad hade hänt om de allsvenska klubbarna hade spenderat 53 miljoner kronor mindre? Flera allsvenska profiler hade troligen spelat i klubbar i andra ligor, i länder som t.ex. Norge, Danmark eller Polen.
Men det är också den ständiga konkurrensen och kapprustningen mellan lagen som driver intresset för allsvenskan. Till skillnad från den siffra som står på nedersta raden i resultaträkningen. Och intresset inför årets säsong ser ut att vara större än på flera år.
Naturligtvis kan inte allsvenskan leva vidare om dess klubbar till slut går i konkurs och försvinner. Så bör man ändå oroa sig åtminstone lite grann?
Bara två har misslyckats
Vi kan nog alla vara lugna. Sedan 1994 har vi kunnat läsa spaltmeter med artiklar om fotbollsklubbars finansiella bekymmer. Stora som små. Men när den allsvenska säsongen kickar igång under den kommande helgen så är 8 av de 14 klubbar som spelade i allsvenskan för 20 år sedan med. Fyra lag återfinns i Superettan. Bara två lag spelar lite längre ner i seriesystemet, Trelleborg och Frölunda. De gör det av en enda anledning. De lyckades inte attrahera tillräckligt mycket intresse. För så länge intresset finns så överlever fotbollsklubbar och klarar sig förhållandevis väl.
För 20 år sedan fanns det på Stockholmsbörsen en lista med de 16 mest omsatta bolagen. I år finns sex av dessa kvar på börsen. Resten är borta, har slagits ihop med andra bolag eller har blivit uppköpta.
Så de svarta krisrubrikerna till trots, fotbollen är en extremt stabil industri. Mer stabil än de flesta andra.
Mest lästa just nu
Tala om dominoeffekt. Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.
Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Efter Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..
Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes av Brynäs-klacken i Tegera Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Ingela Mathsson, kassör i IF Hansa, Hoburg sålde en prenumeration på digitala lotten Joyna till maken Thomas. Det blev en dubbelvinst.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Jacob (inte verifierad)
ons, 2014-03-26 11:35
1. Kanske läge att granska SHL?
Kanske läge att granska SHL? Hur många klubbar klarar sig utan bidrag med skattemedel där?