När idrotten tappar demokratin

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Idrotten har varit i stark förändring de senaste decennierna. Företagsliknande strukturer, affärsdrivande verksamheter, bolag hit och dit, demokratin satt på undantag här och var.
Från Fifa till RF - i helgen väntas Björn Eriksson bli vald till riksidrottsförbundets ordförande vid stämman i Helsingborg. Om nu inget oväntat sker... Foto: Björn Lindgren, TT

 

Det var nog tjugofem år sedan (minst) som jag första gången skrev, att tiden närmar sig då den mest kommersiella idrotten och den som har med bredd och djup och demokratisk föreningsverksamhet att göra kanske måste gå skilda vägar.

Kanske bra att det inte blev så. Svensk idrott mår kanske bäst av att hålla ihop.

Även om det kan leda till både ekonomiska och ideologiska kullerbyttor och kollisioner. 

Vill kasta ut 13-åringar

Nu får jag plötsligt hjälp av ett par aktuella exempel:

Skånska Rögle, som tillsammans med Malmö Redhawks kommer tillbaka till elitserien i ishockey till hösten, vill kasta ut de 13-åringar ur klubben som inte håller måttet.

Sportchefen Anders "Masken" Karlsson försvarar den tuffa gallringen med att "Rögle är en elitklubb".

Kommunen hotar med att dra in fyra miljoner i driftsbidrag.

Den kommersiella elitunderhållningsidrotten kontra den ideella. Polariseringen finns där hela tiden.

Går emot kunskap

Om fotbollens och ishockeyns elitklubbar drar sig ur idrottens nätverk och bildar egna ligaorganisationer och låter sig helt styras av kommersiella ägare, kan de göra som de vill. Nischa sig strikt elitistiskt. Strunta i vad t ex helgens Riksidrottsmöte i Helsingborg kan komma att dra upp för riktlinjer för framtiden.

Men många vill både äta kakan och ha den kvar, både gynnas av bolagsbildningar och den ideella föreningens samhällsstöd. Då får man rätta munnen efter matsäcken.

I min värld är Rögles cyniska tankesätt och sportchefens uttalande helt uppåt väggarna.

Befinner man sig under Svenska Hockeyförbundets paraply och därmed är medlem av Riksidrottsförbundet måste elit och bredd samsas. Om 13-åringar inte platsar i den smala elittoppen så måste klubben tillhandahålla ett annat lag för dem att spela i. De skall inte kastas ut.

Dessutom; Rögles egen storstjärna, Kenny Jönsson och t ex fotbollens Glenn Hysén är bara två exempel av många på att idrottens ledare inte har kompetens att avgöra vilka av 13-åringarna som blir bäst i 18-årsåldern.

Då ska klubben straffas

Jönsson slog igenom som 16-åring (tidigt ändå), Glenn Hysén tillhörde inte ens Göteborgs stadslag som junior.

Det finns all anledning både för idrottsrörelsen och för kommuner att straffa klubbar som Rögle när de stänger dörren mitt framför näsan på idrottsintresserade i nedre tonåren vars framtid ingen kan sia om. Dessutom; idrotten måste också hållas öppen för den som vill vara där bara för nöjets skull men kanske vrider ner ambitionerna att satsa på Elitserien.

Det blir en av de viktiga uppgifterna för den nye ordförande i RF (Björn Eriksson) att i tider av elittänkande och kommersialism och ungdomsflykt från idrottsrörelsen se till att där finns plats för alla, att föreningarna tar hand också om dem som blir över. 

Inga överraskande anklagelser

Exempel nummer två - hemska men föga överraskande anklagelser mot medlemmar i fotbollens högsta organisationen, Fifa, för mutor, korruption och ekonomisk brottslighet, bl a i samband med VM kandidaturerna för Ryssland (2018) och Qatar (2022).

Det talas om miljardbelopp under tjugo år. Några har erkänt.

Det var schweiziska polisen som slog till i samband med Fifas kongress i Zürich, vicepresidenten Jeffrey Webb är bland den gripna. FBI utreder, USA:s justitieminister läser lusen av fotbollens högsta organisation. Något liknande har vi inte skådat sedan räfst- och rättartinget i det då mutbara IOK inför Salt Lake City-spelen 2002.

Vad hjälper det?

Det är nu jag kommer att tänka på Riksidrottsförbundet igen, den svenska idrottsorganisationen. Det är inte felfritt i Sverige, helgens riksidrottsmöte skall bl a diskutera och ta beslut om hur man stoppar matchfixning, men Sverige är trots allt en oskuld i sammanhanget, den demokratiska idrottsrörelsen ändå något att hålla sig i och tro på när det blåser.

Fotbollförbundets ordförande Karl Erik Nilsson uttrycker nu sin vrede nerifrån Schweiz, han vill (som många andra) ha en ny ledning för världsfotbollen men vad hjälper det att en svensk förbundsbas ryter när skadan redan är skedd.

Jag minns 1998 i Paris, Fifakongressen dagarna före VM-premiären, en ny president skulle utses efter den korrupte brassen Joao Havelange. Svenske Lennart Johansson utmanade Sepp Blatter, då Fifas generalsekreterare, välutbildad i ekonomiska improvisationer och överträdelser av anständiga gränser av den mäktige brasilianaren. Johansson trodde på segerchans, "valundersökningar" tydde på svensk triumf men plötsligt vände allt och det påstods att pengakuverten spreds bland röstande afrikanska ledamöter. Blatter vann. Men det kan också ha berott på att Johansson, i sitt valtal, lovade genomlysning, öppenhet, rent spel, demokrati och att stå upp för de svaga.

Dylikt ädelmod betalar sig inte i så fala kretsar. En så ädel man var snarare fruktad än älskad.

Ingen tror på Blatter

Nu svär sig Blatter fri men ingen tror väl att höjdare i Fifa låtit sig mutas med jättebelopp utan att Blatter känt till det. Han är bara tillräckligt slipad för att inte ertappas med fingrarna i syltburken.

Det här kan komma att utvecklas till den kanske största skandalen i idrottens historia. Det är illa att idrotten inte själv kunnat städa upp och hålla rent, alltför många håller god min i elakt spel. Lite genant att FBI och schweiziska åklagare nu går till botten med skandalen. Men bra. Nödvändigt. En vicepresident från ett skatteparadis och ett fotbolls-VM i Qatar; nog borde klockorna ringt för länge sedan bland dem som kallar sig demokrater.

Men medan Blatter låter anklagelserna glida av honom som vatten på en gås, medan skandalen växer och krisen fördjupas tar jag mig till Helsingborg, öppnar grinden till Sörgådsstaketet och låtsas att världen är god.

Åke Stolt

Jörgen Fast (inte verifierad)

lör, 2015-05-30 10:12

1. Om 13-åringen som blev

Om 13-åringen som blev bortgallrad. Jag ville bara skicka det här klippet från KvP. Egentligen gör väl Rögle inget fel. Killen råkar bara vara född på fel dag. "Filip fyller 14 senare i år och eftersom han 2016 fyller 15 skulle han, om han fått vara kvar i Rögle, tillhört den kommande säsongens U15-lag."
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.