Men framtiden oroar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Eric Hamrén kan tacka sin lyckliga stjärna att han blev den siste av tre förbundskaptener - Tommy Söderberg/Lars Lagerbäck de två andra - som fick glädjen att toppa sin landslagsbakelse med det krämigaste av det krämiga.
Spelare och ledare i en salig röra - underst, mannen som bad en bön och gjorde två mål. Foto: Jonas Ekströmer, TT

 

Zlatan Ibrahimovic är nu så stor att, han betyder lika mycket för det svenska landslaget som Diego Armando Maradona en gång på 80-talet gjorde för det argentinska; då när Argentina blev världsmästare med ett rätt primitivt landslag men med en spelare på en himmelsk nivå. Jag minns att jag i samband med VM i Mexiko 1986 kallade honom ”En diamant i en sophög”.

Det var kanske att ta i - så himla dåliga var ju inte de andra - men det var mera för att höja upp det bästa jag dittills (hittills?) sett på en fotbollsplan, konstnumren, både hederliga och ohederliga, som gjorde Argentina till världsmästare.

Som en Armanikostym i en Dressmanbutik 

Zlatan Ibrahimovic är det största vi skådat i svensk fotboll. Han är inte världens bäste fotbollsspelare, har aldrig varit, men han har tillhört den absoluta gräddan under mera än tio års tid. Han är som en Armanikostym i en Dressmanbutik. 

Men så är det, tyvärr, när någon blir så ofantligt stor, att de övriga krymper.

Zlatan har aldrig gjort några "fuskmål" som Maradona, bara hederliga, smarta, ibland bara påpassliga och lite turliga men mestadels makalösa Mästerverk. Av alla de slag.

Målen som sänkte (nåja, 2-2) Danmark var båda fotbollskonstverk värdiga att ställas ut på Louvren.

Frisparken till 2-0 är ett mästerstycke, en diamant så välslipad in i minsta detalj, en rymdsond ivägskickad med så millimeterskicklig beräkning i datorn, att den undgick allt farligt rymdskrot och nådde sjunde himlen utan att brinna upp. Ett enormt svårt uppdrag, mästerligt utfört.

Det som styrt hans karriär

Men jag har sett repriserna av det första målet, det intränade hörnmålet där Zlatan och Marcus Berg gör en kort rockad för att förvilla de danska tornen och löparna, Kim Källström sveper in en hård markboll och Zlatan vet exakt vad som skall göras, man ser hur han vrider runt sin högerfot för att styra bort bollen i det hörn där ingen bevakning finns, dit målvakten Schmeichel aldrig skall hinna. Lika mästerligt.

Det är i de stora matcherna, de avgörande momenten som mästarna träder fram. Det är vad vi förväntar och hoppas och ännu, 34 år gammal, har Zlatan den där viljan som styrt hela hans fotbollskarriär – ”jag skall visa dem, nu skall ni få se”.

Och jag tror aldrig jag sett Zlatan så här glad, närmast saligt lycklig när slutsignalen gick. 

Han tog ett djupt andetag och blåste ur sig all uppdämd förväntan som han nu tillfredsställt, han föll ner på knä, satte ihop händerna som till bön, tittade med lyckliga ungpojksögon upp mot himlen och sa "yes", för sig själv. Han såg riktigt religiös ut, som om han ville tacka högre makter - vilka de nu är i hans fall - för att han fått gåvan att fixa detta, att få avsluta sin långa karriär i världsfotbollen med att spela EM i sitt nuvarande hemland. Vi hoppas ju alla i dessa onda tider att det skall bli någonting att se fram emot.

Hårt draget, allting nerkortat till en koncentrerad essens; Zlatan är landslaget. Han är den ende spelaren på hög internationell nivå. Han fixade detta själv. Nästa år slutar han. Det finns all anledning att bekymra sig för fortsättningen.

Behållningen var han som bad en bön

Vår meste landslagsman, Anders Svensson, satt som s k expertkommentator i Femman och han tyckte att Sverige gjort en fantastisk match på Parken. 

Om man nu skall vara expert måste man väl ändå ha två klara ögon och se, att Danmark dominerade spelet på planen (inte oväntat alls), hade de flesta avsluten, dock sällan några farliga. Dem svarade Sverige för. Det svenska laget (läs; Kim Källström, Erik Johansson, Sebastian Larsson) hade flera chanser mot sitt eget mål än mot danskarnas men å andra sidan var det här ett ovanligt idélöst och impotent danskt lag. 

I andra halvleken slog svenskarna bara ifrån sig men som helhet; ett oerhört uppoffrande hårt arbete. Men, som sagt; det kunde blivit tre svenska självmål och ett danskt. Det hade också varit raffinerat. Nej, en stor fotbollsmatch var det inte. Behållningen var Han som till slut bad en bön.

Och nu då...

Sverige i EM? Ja, vi har förhoppningsvis en Zlatan som är lika bra som nu. Men i övrigt?

Det finns all anledning att oroa oss för svensk landslagsfotbolls framtid. Alltför många spelare sticker iväg för tidigt, främst av ekonomiska skäl men också i tron att internationellt spel skall ge dem en genväg in i landslaget. Knappast några blir dominerande i sina lag, de flesta kommer till medelmåttiga klubbar, många klarar inte av att ta en ordinarie plats ens där. Landslaget ännu längre bort, självförtroende och kvalitet urholkas. Bara lite pengar att glädja sig åt.

Utvecklingen kan bli ödesdiger för svensk landslagsfotboll. För att bryta trenden måste klubbarna visa mera självaktning och bita ifrån, agenterna måste kylas ner och spelarna förses med lite tålamod. Två år till av gedigen allsvensk utbildning hade gjort många av flyttfåglarna till landslagsspelare men på de två åren kan deras karriärer istället mosas sönder i medelmåttiga klubbar och känslokalla miljöer.

Hamréns efterträdare kommer att ha en gigantisk grå massa att lysa sig igenom för att hitta ett landslag när Zlatan sitter på Manhattan och bygger vidare på sitt imperium.

Åke Stolt

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.