Är svenskarna helt oskyldiga?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Först var det Internationella Olympiska Kommittén som offentligen tvättade sin byk, uteslöt ett antal medlemmar och gick till botten (?) med mutkulturen som rådde.
Avslöjanden sprids i idrottsvärlden och media spårar upp det ena förbundet efter det andra. Foto: TT

 

Därefter visade det sig finnas mycket mera av vikt för IOK att ta tag i; mutorna, korruptionen, utnyttjandet av människor, odrägliga arbetsvillkor, obetalda löner etc. i samband med OS i Sotji satte fokus på problemet; att IOK utan kontroll, utan utkrävande av ansvar, utan garantier för folket ger bort det olympiska värdskapet till skrupelfria potentater att berika sig av. 

Räcker inte med att byta president

Nu sägs att inga fler olympiska spel skall kunna släppa loss skrupelfria investerare att sko sig på vanligt folks bekostnad, så som skedde i Ryssland. När jag får se det med egna ögon skall jag tro på, att det nu kommer att fungera; att IOK gett OS tillbaka till folket.

I fjol och i övergången till 2016 är det mest Internationella Fotbollsförbundet (FIFA) det handlat om, den såphale Sepp Blatter och hans hejduk Michael Platini och deras märkliga affärer. En skitsak i det större sammanhang som handlar om köp av röster vid presidentval och mutor i samband med fördelning av VM-arrangemang.

Problemen är gigantiskt mycket större än att det räcker med att byta president.

Nu står Internationella Friidrottsförbundet (IAAF) under luppen. Efter dopingorganisationen Wadas avslöjanden av omfattande doping inom rysk friidrott, har nu f d presidenten (1999-2015), senegalesen Lamine Diack, anklagats för att organiserat korruption och för att ha tagit emot miljonbelopp för att dölja positiva dopingresultat inom den ryska friidrotten. Diack var en gång en framstående längdhoppare, fransk mästare 1958 och med ett personrekord på 772. Han prövade även tresteg men snedsteg tycks vara hans absoluta specialitet. Världsklass sannolikt.

Anklagar inte, men...

Det är en fråga som opåkallad dyker upp i min skalle när jag funderar på det som hänt och det som pågår i världens tre största idrottsorganisationer; varför har ingen upptäckt, undersökt, larmat tidigare? Hur kan det komma sig att idrotten, som berömmer sig för sin demokratiska uppbyggnad, i den internationella toppen styrts (styrs) av diktatorer?

Jag tänker inte anklaga Gunilla Lindberg, Arne Ljungqvist och Lennart Johansson för underlåtenhet, för att vara blinda, köpta, indoktrinerade, för att vara medskyldiga

Jag har inte fog för det, jag har inte tillräcklig insyn (ingen har), de är i hög grad hedervärda personer, men jag tillåter mig ändå att ställa frågan; hur är det möjligt att år efter år sitta på armslängds avstånd från den högst ansvarige, men i själva verket vara en högst betydande del av den yttersta makten utan att se eller förstå, märka eller misstänka vad som händer?

De tre jag nämner, duktiga, respekterade, betrodda med hedersuppdrag i sina respektive förbund, har alla varit (är i Gunillas fall) en del av den absoluta makten i sina organisationer.

Tre i huvudrollen

Gunilla Lindberg har länge tillhört den s k exekutivkommittén som styr IOK. Hon var naturligtvis med och tog det kollektiva ansvaret när den olympiska rörelsen skakades i sina grundvalar i samband med den omfattande mutskandalen i Salt Lake City i samband med deras kandidatur 2002. Men också den brist på kontroll, uppföljning och ansvar som blottlades i samband med Sotji-spelen bär hon delansvar för tillsammans de övriga i exekutivkommittén. Hon har inte krupit undan men borde som alla de andra medlemmarna gjort mera för att förebygga och förhindra oegentligheter.

Arne Ljungqvist var också mångårig medlem av IOK (1994-2011, därefter hedersledamot), vice ordförande i World Anti Doping Agency (Wada) 2008-2013 och vice ordförande 1981-1999, därefter 1:e vice ordförande , alltså allra närmast ordförande Lamine Diack, 1999-2007 i Internationella Friidrottsförbundet.

Lennart Johansson var ordförande i Europeiska Fotbollsförbundet, Uefa, 1990-2007 och under samma tid i position nära ordföranden i egenskap av styrelsemedlem och vice ordförande i Fifa.

Svensk aningslöshet?

De har alla gjort ett jättejobb, ingen skugga faller över dem, de har alla befunnit sig på absoluta toppen bland makthavarna i sina förbund, de har alla ärliga blå ögon; men någon gång måste någon i svensk media ändå ställa frågan med anledning av vad som skett och sker i dessa förbund;  hur är det möjligt att vara en del av den yttersta makten men ändå inte upptäcka, ana, förstå vad som sker? 

Är det svensk aningslöshet? Mals man ofrivilligt ner i ett system där man inte märker skillnaden mellan demokrater och skurkar? Blir man, utan att märka det, en sorts demokratisk gisslan när andra vill upprätthålla diktatoriska strukturer. Så där som sker i internationellt umgänge med mycket pengar på spel? I näringslivet t ex. med agenter, mellanhänder och mutor? Saab, Ericsson m fl.

I min värld borde det vara helt omöjligt att en president i ett internationellt förbund kan fatta några som helst egna beslut utan att invänta styrelsens innan han handlar?

Det skall inte gå. Skall inte vara tillåtet.

Har de tvingats ge efter?

Men det har ju uppenbarligen skett och då menar jag - med inga anklagelser alls riktade mot dem jag namngett; är det möjligt att leda en s k demokratisk organisation som en diktator lite vid sidan av, över eller under och utan mandat från sin egen styrelse, ja, då anmäler sig ju ett ännu större problem.

Den idrott som vi i vår del av världen vill kalla demokratisk styrs i sin översta topp av diktatorer, styrelserna har blivit snälla medlöpare utan att kanske förstå det, några säkert involverade, andra omedvetet.

Det är sannolikt så, att detta yttersta ansvar för oegentligheter skall riktas endast mot sådana som Sepp Blatter och Lamine Diack (och, tycker jag nog, också hans efterträdare Sebastian Coe), men om nu de som suttit allra närmast och i alla fall officiellt varit med och delat på makten, ingenting märkt så måste de väl i alla fall medge att de varit involverade i ett falskspel utan att de sett eller förstått.

Har de tvingats ge efter för maktstrukturer som de inte förmått göra något åt?

Kanske borde de ändå ta bladet från munnen och berätta om det som uppenbarligen skett så nära men ändå utom räckhåll för dem. Berätta hur det är möjligt att det kan gå till så. Och vad som behöver göras för att i fortsättningen förhindra att dessa idrottens skendemokratier kan existera. 

Åke Stolt

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.