Något nytt och spännande väntar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det är inte världens undergång. Det är inte en nation på flykt, det är inte döden för en konstart, det är inte ett förintat landslag. Det är bara en kapten som hoppar i land och en styrman som inte vill åka med längre på resan. Han som höll vakten och han som serverade mönstrar heller inte på nästa rutt.
Albin Ekdal framstår allt mer som en ledare i en ny generation spelare. Foto: TT

 

Det är över. För Zlatan. För Hamrén. För Andreas Isaksson och Kim Källström. Och säkert för några till. Det blev en kysk, fransysk visit och sedan - adjö.

Värre än så är det inte.

Vad menade Hamrén egentigen?

Samma skuta, ny kapten och lite nytt i besättningen och resan går vidare.

EM-äventyret i Frankrike blev ungefär som jag väntat. Jag hade noll förväntningar.

Jag har aldrig riktigt lyckats grunna ut vad Erik Hamrén egentligen menar med sin fotboll. Jag har haft svårt att se mönstren. Ofta förvånats över spelarval och taktik. Ofta irriterats över att han sett så besvärad ut, krängande under västen och krånglande och kringlande i en torftig ordgröt.

Det har varit en luddig tid.

Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta, sa min gamle historielärare.

Spelarna tveksamma

Flera spelare har intygat att det har varit svårt att ta till sig Hamréns instruktioner. Det har varit oklart i konturerna.

Sättet han angrep EM-starten mot Irland, valet av spelare, förstärkte oklarheten. Det var där, i inledningsmatchen, som skutan gick på grund. Sedan gjorde alla på planen allt för att den skulle flyta innan det ofrånkomliga inträffade mot Italien och Belgien.

Spelarna tog sig i alla fall samman och gav Hamrén en skaplig avskedspresent. En riktigt bra match mot ett lag, Belgien, som spelade precis så som lag gör som vet att ett oavgjort resultat räcker och att krafter måste sparas.

Försvarsspelet har varit det bästa under hela Hamréns epok. Andreas Granqvist gjordes sitt livs match. Albin Ekdahl har kanske aldrig varit bättre. Victor Nilsson Lindelöf har kommit för att stanna. Emil Forsberg har många år framför sig i landslaget. 

Spänd på Janne Andersson

Det finns en framtid för svensk fotboll. Många talangfulla spelare på väg in. Janne Andersson, med klar blick, fast handlag, bestämd och tydlig, med glimten i ögat; jag är mycket spänd på vad han skall åstadkomma.

Epoken Zlatan Ibrahimovic är över i det svenska landslaget.

Vi har aldrig sett någonting liknande. Får inte se inom överskådlig tid. Han är alldeles unik.

Jag har följt honom från den allra första allsvenska matchen (Halmstad) och den första landskampen mot Färöarna i Växjö. Storleken, kraften, tekniken, attityden, hållbarheten, elakheten, kreativiteten, målsinnet, egot. Aldrig har så tydligt så många egenskaper förenats i en enda kropp.

Det är därför det skrivs så mycket om att han nu är färdig med sitt uppdrag för nationen. Så lite om den ypperlige målvakten Andreas Isaksson och den kloke, sympatiske och ambitiöse mittfältaren Kim Källström. Två enastående landslagsveteraner som dock har haft sina övermän under åren och som alla andra skuggats av Den store.

Han blir oförglömlig

116 landskamper och 62 mål i landslaget. Viktiga mål, avgörande mål. Märkliga och alldeles fantastiska solonummer. Men ingen riktigt stor framgång. Och EM i hans hemland sedan fyra år, Frankrike, blev inte alls någon krona på verket.

Sanningen var att alla, Hamrén, spelarna och inte minst oräkneliga bisittare i det frustande TV-produktionerna har backat upp, haussat och spekulerat som om det var ett konkurrenskraftigt lag Sverige kom med till Frankrike. 

Det är en rätt usel landslagsgeneration som nu byter ledning. 

Det finns ett stort jobb att göra. Jag har heller inte sett att någon reflekterat över att Zlatans senaste succéår  med PSG i Frankrike kom i en liga med närmaste lag trettio poäng sämre. I Champions League räckte det inte alls.

Zlatans betydelse för svensk fotboll går inte att mäta. Hans blotta närvaro, hans medverkan, hans varumärke har lyst som en (delvis falsk) kvalitetsstämpel för svensk fotboll. Hans resultat är enastående, hans påverkan på alla obegripligt stor, hans lyskraft och PR-värde ofantligt.

Han är utan jämförelse, han blir oförglömlig.

Men fotbollen tar inte slut här. 

De stora träden kräver mycket syre. Zlatan har styrt och dikterat villkoren och kanske kan det gynna vissa att det blir en annan luft nu. Och vem vet om han inte slutat nu; Janne Andersson hade kanske inte tagit ut honom. Han är trots allt snart 35. Och det nya måste byggas nu.

President Lagerbäck

Det är inte skönhetsandarna han väcker, Lasse Lagerbäck, med sin fotboll. Det är inte sublim konst när Island spelar. Det är kargt, det är vikingablod, det är valkiga fiskarhänder, det är ett litet folk som håller ihop i blåsten och lågtrycken och ger sig faen på, att det går att överleva på en ensam ö långt ifrån den europeiska kontinenten.

Det är presidentval på Island i veckan och alla tycks vara övertygade om att om Lagerbäck, eller Lassur Lagarbacksson, som han väl skulle heta, ställde upp så skulle han vinna. Men han hinner inte. Han har inte tid med valkampanjer. 

Han måste fortsätta sköta om sitt landslag därnere i Frankrike och göra allt för att övertyga sina spelare om att också det omöjliga är möjligt; match mot England i åttondelen, Lagerbäck mot en sina förebilder som tränare, Roy Hodgson. Han som gjorde gjorde svensk succé med en ny fotbollsmodell som han och Bob Hougton introducerade på 70-talet. 

Det är resterna av den som Lagerbäck återanvänder. I Sverige och nu med Island.

Hans facit är imponerande. Hans förmåga att få spelare att tro på det omöjliga, hans organisation, hans knep att utnyttja vars och ens relativt begränsade kunskaper blir till slut en kompott som smakar bra mycket bättre än valspäckssnacks och fårskalle. Österrike noterades för 63 procents bollinnehav och vann avsluten med 23 mot 9. Men, som jag skrivit förut; statistik är en sak, verkligheten en annan.

Sverige har slocknat men på Island ångar det ur källorna och vem vet om inte Eyjafjallajökull börjar koka när som helst.

- - -

PS.Visste ni förresten att fotboll heter knattspurnaleik på isländska. DS

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.