Zlatan måste bli pådrivare

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Tänk att så många kan förledas samtidigt! Propagandamaskineriet - och där ingår i allra högsta grad alla okritiska s k experter som befolkar TV-kanalernas sändningar - hade ännu en gång lyckats intuta i oss något annat.
Zlatan måste bli en pådrivare, han ska ta ansvar som lagkapten, skriver Åke Stolt. Foto: TT

 

Det hette att Sverige har ett EM-lag av klass. Ett lag som kan gå vidare ur den grupp där Belgien och Italien, med en fenomenal kvällsmatch, turneringens hittills bästa, borde ha skrämt skiten ur Hamréns avgångsklass.

Irland-Sverige 1-1.

Ett otillräckligt men väntat resultat.

Kalla siffror ger oss aldrig hela sanningar.

Sämsta på många år

Men matchens statistikblad bekräftade, att det svenska laget med en kung i spetsen för sitt land inte hade ett enda skott mot mål i öppningsmatchen.

Men siffersummeringar säger ingenting om att Marcus Berg bara rörde bollen en gång, att svenskarna var sena, omständliga, slarviga (på grund av stress), till synes oroliga och rädda.

Den första halvleken mot Irland, som det har tränats inför, som det har hållits andäktiga presskonferenser inför, som det har hållits hemliga träningar inför (man kan stilla undra vad man funderade ut där?) var så erbarmligt dålig, att det kan ha varit en av de tre sämsta jag sett ett svenskt landslag göra. Under mer än fyra decennier.

En stor premiär handlar ofta om en lagom balans mellan anpänning och sprittande lust. Det är som vilket skådespel som helst. Jag har prövat på. Man är skitskraj innan ridån går upp och man står öga mot öga med publiken, men som ett trollslag tar lusten över och det blir bara njutbart.

Vad menade han, egentligen?

Men svenskarna skulle inte njuta.

Han sade det själv, Erik Hamrén i intervjun före matchen. "Njuta skall man nog inte göra sådana här matcher, det får man göra efteråt i så fall."

Ingen annan än Tomas Brolin vågade reagera i TV4:s studio. "Där säger jag emot. Det är klart att man skall njuta och ha roligt."

Tomas Brolin, medlem av världslaget i VM 1994, kunde inte stava till anspänning, han var aldrig nervös,

Han gick ut och spelade bara med en oändlig lust till detta fantastiska, komplexa, underhållande spel.

Vad hade han gett dem som ett sista direktiv, Hamrén, när de gick ut till premiärmatchen? Gör vad ni vill men för faen ha inte roligt."

Räcker inte med hans trontal

Jag vet inte. Men man blir ju minst sagt konfunderad när kaptenen, Zlatan, i de presskonferenser som mer och mer blivit en sorts trontal, också säger, att alla skall njuta av äventyret och låta honom ta ansvaret och alla prestationskrav så att de andra kan spela avspänt.

Blev inte riktigt så, va?

Fotboll är lite mera komplicerat än så.

Det blev ännu en av de där matcherna där alla tror att magi finns på riktigt bara Han är med.

Zlatan är fortfarande briljant i en exklusiv omgivning, han kan fortfarande avgöra matcher också för Sverige men han överskattar nog sig själv om han tror, att han kan tygla nerverna också hos tio andra och att han ensam kan kompensera den otillräcklighet som omger honom. 

Dessvärre, och det är väl hans brist som kapten; i omklädningsrummet är han tydligen fantastisk: men man ser honom aldrig driva laget, få igång spelet, väcka de tröga, klappa i händerna, mana på, bli förbannad, ruska om, elda sina undersåtar. Han gör vad han kan av de smulor han får och det är inte lätt att göra en lyxmacka av det.

Måste bli ändringar i laget

Det blev en mycket bättre andra halvlek. Alla strider för sina liv med kniven mot strupen. Martin Olsson fick till en rad fina inlägg, det kunde blivit ett mål men det blev inte ens ett skott på mål. Med tanke på det är 1-1 ingen dålig utdelning. Snyggt mål. Forsberg, Guidetti, Zlatan inblandade innan en irländsk panna styrde in kvitteringen.

Irländarna var länge det klart bästa laget. Det stora problemet var att irländarna fick husera ganska fritt framför den svenska backlinjen. 

Det är ett dåligt betyg till Oscar Lewicki och Kim Källström. Tror att båda måste ersättas till nästa match. Källström börjar känns f d. Jag riktigt ryser vid tanken på hur tröga svenskar - som inte alls är så listigt, taktiskt skolade som under Lagerbäcks tid - skall stå emot den fantastiska teknik, snabbhet och passningsskicklighet som både Belgien och Italien gav uttryck för i den andra gruppmatchen som Italien vann med 2-0. Trodde ett sargat Italien skulle utnyttja sedvanlig list, snålspel och försvarsskicklighet mot Belgiens individuella stjärnor av vilka Eden Hazard var rent strålande, men italienarna bjöd på enkel, vacker anfallsfotboll, mera ABC än Fantasy, men oerhört attraktiv. 

Just idag har Sverige en poäng, Belgien noll. 

Vilket också visar att siffror aldrig berättar några fullständiga sanningar.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.