Från ingenstans till hjälte

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Två guld, sex silver, tre brons. Över förväntan i min värld. SOK:s mål på tio medaljer är överträffat.
Jenny Rissveds på väg mot guld vid olympic mountainbike center i Rio de Janeiro. Foto: Pontus Lundahl, TT

 

Kanske inte succé - besvikelserna är ju också många - men väldigt bra och oöverträffat att ha i bagaget när Sveriges Olympiska kommitté skall gå in i nya avtalsförhandlingar med sina finansiärer.

Det kostar att vara på topp.

Represenerar det bästa av OS

Avslutningen kunde inte varit mera raffinerad. Jag var på väg att packa ihop mina OS-pinalerna på mitt arbetsbord när jag av en händelse såg att tjejerna skulle köra mountainbike.

Det blev ett av mitt livs stora olympiska upplevelser. Man blir ju lite luttrad med åren. Jag har sett många stora svenska bragder utföras när jag på plats som journalist bevakat femton (15) olympiska spel.

Jenny Rissveds representerar precis allt av det bästa med OS. Friidrottare, tennisspelare, basketstjärnor, toppryttare, fotbollspelare återvänder till ett regelbundet liv i rampljuset, väl betalda och rikligen uppskattade för vad de gör vecka efter vecka.

Men det stora med de olympiska spelen är att se alla dem som kryper fram ur vrårna för att vart fjärde år bli betittade och uppskattade av fler än dem som i vanliga fall följer dem som sitt specialintresse.

Det är OS-gulden som gör att idrottsstjärnor växer utanför sina egna sporter och blir till ikoner.

Det är TV-mässigt

Jenny Rissveds, yngst i startfältet, den blonda tjejen från Falun, kom med sargade knän och armbågar, tappade kedjan dessutom i loppets början, men hon, som kommit för att se och lära inför kommande spel och mästerskap, utförde en bragd vi sent skall glömma.

I en sport så djävulskt svår och riskabel att den med råge gav begreppet ”över stock och sten” sin helt begripliga innebörd.

Cyklisternas cross-country är en sport i tiden, en av de idrotter som kommit med i de olympiska spelen därför att IOK under Juan Antonio Samaranchs ledning tog till sig begreppet ”TV-mässighet”. Naturligtvis efter önskemål från TV-bolag och sponsorer.

Det blev ett lopp som skrev sin egen oförglömliga historia i stunden, precis som när Bernt Johansson cyklade hem landsvägsguldet i Montreal 1976.

Om ordet bragd skall tydas in i minsta bokstav så var detta en idrottsbragd i ordets egentligen mening, utförd under en och halvtimmas oavbrutet ”svårt och vanskligt läge.” 

Hon kom för att se och lära...

Det här är cykelsport när den är som bäst i alla sina ingredienser. Så oändligt mycket mera sevärt och fascinerande än landsvägsloppen som ibland kan bli trist uttagna sällskapsresor utan nämnvärd dramatik.

Hör gömde sig faran bakom vartenda krön, här forcerades backar och hinder som normalt borde befaras av stridsvagnar, här hotade stupen, här reste sig motluten som väggar till himlen, här stod stenblock och träd i vägen och man undrar inte bara över cyklisternas briljans utan också cyklarnas motståndskraft.

Jag var aldrig rädd för att Jenny inte skulle orka. Hon såg oförskämt fräsch ut hela tiden men jag kramade tummarna tills de vitnade i skräcken för att kedjan skulle hoppa. 

Dramatik är bara förnamnet.

Hon kom för se och lära, hon är bara 22, men nu blir det hennes OS-lopp alla vill studera som vill få en uppfattning om hur det perfekta guldloppet skall se ut.

Silvermedaljer med guldsmak

Bragdguldet?

Ja, det tycker jag absolut.

Det är klart att vi aldrig glömmer Sarah Sjöström - dock redan bragdbelönad - och naturligtvis kommer Henrik Stensson med sin British Open-titel och OS-silvret att vara på tapeten när Svenska Dagbladets jury sammanträder i november, men Jenny Rissveds otäckt sköna balansakt i en terräng där cyklar borde vara förbjudna täcker in allt.

Styrka, uthållighet, snabbhet, mod, balans, koncentration på varenda meter under denna långa tid. Taktisk kyla tillika. Det sägs att Jenny Rissveds har syreupptagningsförmåga i klass med Charlotte Kalla.

Sarah gick jag upp mitt i natten för att se. Det var över på en minut och sedan var det bara att återgå till sängen. Skönt att Jenny fick göra sin uppvisning medan vi ännu var vakna. Om jag sett hennes thriller mitt i natten hade jag nog inte kunnat sova mera.

Sarah och Jenny - galornas drottningar den närmaste tiden.

Och det bör tilläggas för att ge ytterligare lite guldkant på den svenska OS-prestationen; silvermedaljerna vanns med guldsmak i munnen. Sarah Sjöström en långfingernagel från ännu ett guld, Henrik Stensson bara ett slag bort, Peter Fredriksson en halv sekund från seger, Emma Johansson ett cykelhjul ifrån, Marcus Svensson en skott från fullträff, damlandslaget ett självmål från förlängning, straffat och ja, vem vet? 

Det blev tjejernas OS.

Kom igen grabbar!

Drottning Silvia, Jenny Rissveds och kung Carl Gustaf efter prisutdelningen. Jenny jämför medalj med kungen
som tidigare under dagen hade fått en medalj av en svensk supporter. Foto: SOK

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.