Sarah jublade med sin familj

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
En oförglömlig olympisk dag när kvinnorna gav Sverige en olympisk drömstart.
"Det första jag såg när jag tittade upp efter målgången var min familj, då kunde jag inte hålla tillbaka tårarna". Sarah Sjöströms familj med pappa Göran och mamma Jenny och syskon på läktaren då Sjöström tog OS-guld och samtidigt satte världsrekord i finalen på 100 meter fjäril i Rio. Foto: Jessica Gow / TT

 

Det har varit en fantastisk fjärilssommar. I min paradisiska skogsglänta i Östergötland har den ena fjärilen vackrare än den andra fladdrat runt i torkan: aspfjäril, sorgmantel, påfågelöga. När vi packade ihop sommarmöblerna satt en blåvinge och en skarpt gul citronfjäril så nära varandra på en sten att det såg ut som svenska flaggan.

Det skulle jag inte missa

Och så den finaste och ädlaste av dem alla; Sarah Sjöström i den olympiska simbassängen i Rio när den brasilianska söndagen hade blivit måndag morgon hos oss. Jag hade bestämt mig sedan länge. Jag nöjer mig med morgonsammandragen från nattens övningar; med ett undantag. Sarah på 100 fjäril skall jag inte inte missa.

Så fick vi se det vi aldrig tidigare sett; en svensk tjej som tog OS-guld, satte världsrekord och fullkomligt dränkte all konkurrens. Ingen svensk kvinnlig simmare har lyckats med det tidigare.

Det var så urstarkt, så kontrollerat, så vackert. Det var som att se en delfin i vattnet, en kropp som alltid vistats där och det var, som jag läste någonstans, som om hon fick vattnet att flytta sig bakåt. Nästan biblisk.

Sarah Sjöström har alltid varit ett unikum. Europamästarinna redan som 14-åring, en medaljskörd från EM och VM så tung, att om hon burit den skulle hon sjunkit som en sten.

Ja, hon skulle kunna knäckts också av förväntningarnas tyngd, men istället har hon gång på gång lyckats gömma undan kraven, prestationsångesten, allt som skulle kunna tynga och försvåra prestationen. Hon har förmågan att orientera sig med all den integritet hon alltid visat, runt alla hinder och dumma tankar för att koncentrera sig på det hon vet måste göras. Det hon kan bäst av alla.

Sarah en furstinna

När allt var över, guldet hennes tömde hon genom tårkanalerna ut allt uppdämt och kravfyllt i sin handduk, tårarna skvalade och lyckan strålade genom hela hennes kropp. Det var så vackert att se, så sagolikt perfekt i alla sina detaljer.

Det är alltid roligt med sensationer, oväntade bragder, men själv älskar jag mest favoriterna som håller, mästarna som bemästrar de allra svåraste lägen, när allting sätt på sin spets. När så mycket kan gå fel och spoliera allt.

Att träna i åratal, på okristliga tider, i obegripliga mängder även när det gör ont och inte är det minsta roligt - och så så göra allting perfekt under mindre än en minut.

Sarah är ett biblisk namn (Abrahams hustru), namnet betyder furstinna och prinsessa. Och Sarah, som ni vet, födde barn när hon var 90 så vi har ju länge anat att hon skulle kunna göra också det omöjliga.

Och det är ju lite roligt i sammanhanget att OS i Rio startar med ett medaljregn, åstadkommit av två kvinnor, Sarah (19 juli) och Emma (23 juli) med namn som alltid förknippats med fruntimmersveckan.

Taktiskt rävspel

Sarah klarade av sin bragd på 55 sekunder och 48 hundradelar, hon vann med nästan en sekund - en fullkomlig utklassning i simsprint. Emma Johansson fick pina sig i över fyra timmar för ett silver med guldsmak i ett linjelopp på cykel som var något av det mest spännande jag sett.

Cykeltävlingar kan vara lika upphetsande som en söndagsutflykt i Cykelfrämjandets regi, här i Rio-regionens djävulska backar och hisnande branter blev det ett drama av sällan skådat slag.

Emma Johansson har länge tillhört den yppersta världseliten i cykel, Silver-Emma har stått tillfälligt stämplat i henne panna sedan den rafflande spurten i Peking för åtta år sedan. 

Nu sitter det som en livsvarig tatuering och den kan hon verkligen bära med stolthet. I ett lopp med utbrytningar och taktiskt rävspel höll hon sig kall när hon skulle och när vi, som inte begriper bättre, trodde att loppet var kört, att utbrytarna var alldeles för långt före, hade hon mitt i tröttheten förståndet att inte gå med i en lång uppförsbacke som skulle kunnat knäckt en häst, gick över i sitt eget tempo och kunde komma igen, kravla sig upp till full speed igen efter att ha hängt som en desperat bergsklättrare som hängde ytterst i sin tåt, i gränslandet mellan liv och död.

Det var en otrolig prestation. Så raffinerat vackert i allt det synbart plågsamma.

I utförsbackarnas hiskliga fart hanterade hon sin cykel och sin kropp med samma följsamhet och harmoni som en roadracingförare, parerade riskerna men behöll farten och i sitt sista olympiska lopp gav  hon sig själv chansen att på de sista meterna slåss om guldet.

Susanne - en sådan rekrytering!

Emma är ett namn med tyskt ursprung. Det betyder stor, väldig, universell men också Den värdiga, Den vackra. Du bär det namnet med alla dess betydelser, Emma, det du gjort under två makalöst dramatiska cykellopp kommer för alltid att vara en oförglömlig del av den svenska olympiahistorien.

Jag måste hylla en kvinna till och då tänker jag inte på en en annan drottning, Silvia, som råkar ha namnsdag den här måndagen den 8 augusti.

Cykellopp innehåller så mycket av taktik, rävspel, till synes märkliga manövrar och djävulsk psykologi, att man som åskådare behöver en klok guide. 

Susanne Ljungskog är en av de svenska idrottare jag beundrat allra mest sedan jag av en slump slagit på min teve och fått se henne spurta i mål som världsmästare 2002. Hon gjorde om bravaden 2003. Hon var, precis som Emma och Sarah, en outtröttlig mästarinna också i konsten att tänka på detaljer, inte lämna något åt slumpen, och med förmågan att plåga sig timma ut och timma in i jakten på det fulländade loppet. 

Nu, från Rio, är hon den kanske bästa expertkommentator jag någon hört. Så klok, lugn, saklig, informativ, känslosam. Hon hade rätt i allt hon förutspådde, hon såg det vi aldrig skulle upptäckt, hon kompletterade allt det där vi inte visste att vi behövde veta och hon gjorde en dramatisk idrottsupplevelse fulländad med sin kunskap. Dessutom tänkvärt och välformulerat. Är säker på att hon kan göra succé som expert också långt utanför de snirkliga cykelvägarna.

Susanne är för övrigt den franska formen av det hebreiska Susanna och det betyder lilja.

En blomma till en blomma en oförglömlig olympiska dag när kvinnorna gav Sverige en olympisk drömstart.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.