Men absolut bästa galan någonsin!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Sveriges förste radioidol,och sportreferent Sven Jerring, avled 1979. Den 16 januari 2017 dog Jerringpriset.
"Jio" fick stående ovationer och hyllningarna höll aldrig på att ta slut. Jan-Ove Waldner tilldelades Idrottsakademins Hederspris under Idrottsgalan i Globen. Foto Jonas Ekströmer / TT

 

Hästhopparen Peder Fredriksson är en förträfflig idrottsman i en tuff sport, han vann OS-silver utan att riva ett enda hinder på fyra dagar. Och hästsporten är stor i Sverige.

Bara en lösning

Men ingen tror väl på fullt allvar att han vunnit idrottens popularitetspris om det handlat om ”en medlem, en röst.”

Lägg ner Jerringpriset!

Peder Fredriksson sa det ju själv, i bara lätt förtäckta ordalag när han tackade för priset; att hästfolket är vana att jobba hårt för sina framgångar och för en plats i solen och nu hade de visat att de gjort det igen. D v s kampanjröstat fram en silvermedaljör framför flera olympiska guldmedaljörer och före bragdmannen Henrik Stenson.

Klart att han är en så klok person, att han förstår, att detta inte är Svenska Folkets Pris, som Radiosporten påstår.

Det här blev Hästfolkets pris.

Makalös ryttare, men...

Och det var väl inte riktigt så det var tänkt.

Ingen skugga över Peder F. Han är en makalös ryttare och han rår inte för att hästtokiga tjejer Sverige runt ringde så mobilerna glödde. Men…

Radiosporten har två alternativ. Lägga ner Jerringpriset eller finna röstmetoder som omöjliggör kampanjröstning.

Som det nu är går det väl, vad jag förstår, för var och en att rösta hur många gånger som helst och då har ju priset helt förlorat sitt värde.

Simmare, löpare, cyklister representerar inga särintressen så som hästsporten och delvis golfen gör, utan vanliga ”bruksidrotter”.

Ingen tokröstar på Sarah

Inga människor tokröstar på Sarah Sjöström bara för att de kan simma. Att gå, jogga eller cykla känns som allmänt självklart, inte som en tillhörighet till en lite exklusiv sport.

Jag vet av egen erfarenhet, en utmärkelse som jag instiftade på Sydsvenska Dagbladet - Skånebragden - att vi först hade tanken att läsarna skulle rösta. Det gick inte. Hästfolket , bl a, öste in röster i stora emballage - det var på den tiden det fanns papper och frankerade kuvert - och de var inte ensamma; ju mera tillbakahållna medialt sporter har upplevt sig, desto aktivare röstkampanjer när tillfället bjudits att ta för sig. Det är så som det fungerar i världen i idag och inte så märkligt att förstå. Nu är det vår tur..

Men det är ju inte så vi vill ha det om vi önskar ett utslag som motsvarar folkviljan.

Tänk er ett riksdagsval..!

Jerringpriset får för mycket utrymme

Ställ upp ett statistiskt urval svenskar och be dem avlämna en enda röst vardera och jag är säker på att Sarah Sjöström vunnit Jerringpriset med rätt klar marginal före, troligen, Henrik Stenson. Eller Jenny Rissveds.

Talar vi prestationer blir det ju extra komiskt om det plötsligt är finare att vinna silver än guld. Men nu är det ju en popularitetsomröstning det handlar om. Och ridtjejer och hästkärlek skall man inte underskatta.

Jag tror ju fortfarande att Sarah Sjöström vunnit Bragdguldet också 2016 om hon inte fått det året innan.

Och vad Jerringpriset beträffar så har det fått ta alldeles för stor plats och tillmätts alldeles för stor betydelse under en hel direktsändning i SvT.

Det gör också att ett valresultat som känns riggat framstår som extra komiskt när t o m den som vinner blir både chockad och närmast förlägen. 

Absolut bästa galan

Synd med en sådan allvarlig skönhetsfläck på den kanske bästa Idrottsgalan hittills. Ingen Per Andersson eller Settman som for runt som skållade råttor för att försöka vara ansträngt roliga (utan att lyckas) utan en flott, värdig, lugn och skicklig programledare, Kristin Kaspersen, som dessutom roade oss (och inte minst mamma Lill-Babs) med att för kvällen bli en tuff brud i lyxförpackning på den skrevande Daniel Nannskogs bekostnad. Det var ändå inom gränsen.

- - -

En gala utan Zlatan - det gick det också.

Ett Z dock; Zara Larsson. Vilken stjärna hon har blivit!

Nej, hur skall Zlatan hinna med att åka på galor nu när han har ett helt imperium att ta hand om. Först avsatte han Carl XVl Gustav och förkunnade att Sverige nu var hans land och inte kungens. Sedan tog han över Frankrike. Och nyligen förklarade han för världen att han nu också erövrat Storbritannien. Han blev Drottning, bara så där, utan könsbyte eller andra korrigeringar. Är Elisabeth underrättad? Philip?

- - -

Bowling, en fantastiskt rolig sport som inte ofta tar sig in i medialjuset, fick en fin uppskattning med priset till Jesper Svensson som Årets nykomling.

- - -

Årets lag är en svår kategori. Dubbelpar i pingis mot ett fotbollslandslag. Omöjlig jämförelse men det var väl oundvikligt att damlandslaget skulle vinna priset. OS-silver verkade ju vara metallen för kvällen.

- - -

Årets ledare: Lars Lagerbäck! Men herregud, hur tänkte juryn här? Är det inte svenska idrottsgalans uppgift att belöna prestationer i svensk idrott. Det Lagerbäck har gjort är fantastiskt, för det svenska landslaget (som han tidigare belönats för) och naturligtvis med Island och visst finns han nu i organisationen runt fotbollens nye förbundskapten Janne Andersson, men ..?

- - -

Henrik Stenson är verkligen en man för de fina salongerna. Inte nog med ett fantastiskt idrottsår med OS-silver och triumfen i British Open; han är alltid balanserad, belevad och flott i sina publika framträdanden, ödmjuk och respektfull mot alla. Årets manlige idrottare. Så blev gracerna för kvällen lite lagom spridda.

- - -

Jan Ove Waldner, världens äldste gosse; plötsligt höll han tal, lät vuxen och såg ut som den lille affärsman han är men dessutom barnsligt lycklig över att ha fått Idrottsgalans hederspris. I sanning välförtjänt. Vilket bollfenomen. Jio, ett nästan kinesiskt namn. Mannen som rev kinesiska muren. Det Eviga Trädet. Det finns sekvenser ur hans karriär som fullkomligt tar andan ur en. Den störste idrottsartist Sverige haft.

Anonym (inte verifierad)

tis, 2017-01-17 15:46

1. Den 17 januari 2016 dog

Den 17 januari 2016 dog Jerringpriset bör vara Den 17 januari 2017 dog Jerringpriset ?

Anonym (inte verifierad)

tis, 2017-01-17 16:44

2. Jerringpris och häst-kupp

Vill bara på detta enkla sätt be att få meddela att jag som motorsportmänniska röstade på Peter.

Anonym (inte verifierad)

tis, 2017-01-17 21:35

3. Jerringpriset - du tänker helt fel, Åke Stolt

Du skriver: "Men ingen tror väl på fullt allvar att han vunnit idrottens popularitetspris om det handlat om ”en medlem, en röst.”" Med den inställningen är det helt rätt att lägga ner Jerringpriset och instifta Bästa bollsparkare. SvFF har ju flest medlemmar så då vinner de alltid. Så går det när Kommando Fotboll försöker tänka till.

Calle Rockbäck (inte verifierad)

ons, 2017-01-18 10:09

5. Lägg ner Järringpriset

Klockrent, Åke Stolt.

C-G Pernbring (inte verifierad)

tors, 2017-01-26 10:09

6. Bråket om Jerringpriset är löjligt

Knappt hade Jerringpriset delats ut till ryttaren och OS-silvermedaljören Peder Fredricson i den "flåsiga" idrottsgalan den 16 januari 2017 på STV, förrän massor av kritik riktades mot utnämningen. Fel idrottsman och idrott vann 2016 års pris, ansåg många. Uttalanden som "Lika bra lägga ner Jerringpriset" eller "Hästfolket stöder ridsporten" kunde vi läsa dagen efter i medierna. Jag blir emellertid väldigt förvånad att ett idrottspris kan få så stora proportioner och få ta så stor plats i medierna i Sverige idag. Priset debatterades intensivt de följande dagarna. Det var nästan som om hela vårt land hade gått under. "Hästfolket" anklagas för valfusk av kritikerna. Många hästintresserade hade enligt kritikerna upprepade gånger "tokröstat" på OS-medaljören. Kritikerna anser att "hästfolket" genom en typ av valkupp har lyckats rösta fram ryttaren Peder Fredricson till 2016 års Jerringpris. Hur kan detta bara vara möjligt? Har kritikerna verkligen belägg för sina påståenden? Finns det bevis för detta valfusk? Varför dyker just denna kritik upp i år när en ryttare vinner priset? Har det då inte funnits valfusk eller valmanipulationer under tidigare år? Jerringpriset har delats ut sedan 1979. När exempelvis golfspelaren Henrik Stenson tilldelades Jerringpriset 2013, var det då också bara "golfnördar" som lyfte fram honom och golfsporten till priset? Nej, sluta upp med detta tjafs och dessa löjliga anklagelser och misstankar! Låt oss istället blicka framåt mot nästa års (2017) Jerringpris! C-G Pernbring

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.