Ingen maktkamp i fotbollförbundet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Ryktet löd; maktkampen intensifieras i svensk fotboll. Här kommer dementin, de har funnit var sin roll.
Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson satsar nu på att ta en plats i UEFA:s exekutivkommitté. Foto: Marcus Ericsson, TT

 

Uppgiften sa att Elitklubbarnas (SEF) ordförande Lars Christer Olsson utmanar förbundsordföranden Karl Erik Nilsson om både ordförandeposten i förbundet och och en viktig plats i UEFA:s nya exekutivkommitté (val i Helsingfors i april).

Satsar på internationell karriär

Men Olsson satsar istället på sin internationella uppgift, att som ordförande för Europeiska ligornas intresseorganisation (EPFL) bli den maktfaktor i fotbolls-Europa som håller tillbaka de storklubbar och finansiärer med kortsiktiga vinstintressen som vill bryta sig loss från fotbollsorganisationer och starta eget.

En livsviktig uppgift för en sammanhållen fotboll. Ett uppdrag lika betydelsefullt som när UEFA-basen Lennart Johansson (under en tid med just Lars Christer Olsson som sin generalsekreterare) fick G14 (de starkaste klubbarna i Europa) att slå bort tankarna på att starta en egen, sluten liga.

Det ligger ett stadigt tryck från den europeiska fotbollens tyngsta finansiärer - ryska oligarker, kinesiska statsintressen, miljardärer från mellanösterns oljeländer och amerikanska bjässar knutna till sportbranschen.

Alla vill åt ägandet i attraktiva klubbar, de globala TV-inkomsterna och den internationella marknadsföringen.

Det blir bl a Olssons uppgift att dirigera Den Girige på en scen där FIFA, UEFA, storklubbarna, spelarnas intresseorganisation och de 32 europeiska ligorna slåss om huvudrollerna.

Det blir alltså ingen konkurrens om ordförandeposten i Svenska Fotbollförbundet vid nästa årsmöte, Karl Erik Nilsson ersatte 2012 Lars Åke Lagrell på posten.

Nilsson mot exekutivkommittén

Nilsson är också Svenska Fotbollsförbundets kandidat till en av de åtta platserna i UEFA:s exekutivkommitté som skall tillsättas på kongressen i Helsingfors i april.

Det är ett viktigt val. Tron är stark ute i Europa på att den i september nyvalde UEFA-presidenten, 48-årige Aleksander Ceferin från Slovanien, skall kunna bli den man som styr upp den europeiska fotbollsskutan, som Michael Platini höll på att kapsejsa med, på rätt köl igen. Får han bara en ny exekutiv med starka, ”rättänkande” personer omkring sig som kan hålla emot kraven och utbrytningsförsöken från de starka finansiärer som numera styr storklubbarna, har han en god chans att lyckas.

Lars Christer Olsson har av vissa tidigare betraktats som en reformvänlig ledare som inte varit främmande för att sälja ut också Allsvenskan till högstbjudande. 

Han har uppenbarligen kommit på andra tankar och vill nu stärka de nationella ligornas position i fotbollens maktsfär. På sikt vill han se att UEFA genom en stadgeändring öppnar för representation i sin styrelse för representanter från både spelarnas och ligornas organisationer. 

Han har varit med förr...

Därför jobbar han numera halva sin tid för svensk elitfotboll, den andra halvan för att stärka de nationella ligornas status i egenskap av ordförande för deras intresseorganisation EPFL. Det han strävar mot är nationella ligor som är så starka, att de står emot de storklubbar som med jämna mellanrum för fram tankar på att bryta sig loss för en egen stängd liga endast för gräddan av den europeiska fotbollsadeln.

Olsson har varit med förr. När han satt som högste tjänsteman för UEFA hade han och presidenten Lennart Johansson att hantera dylika utbrytningsförsök. 

En allt mera inkomstbringande Champions League blev ett av motargumenten jämte en skicklig retorik för en demokratisk och mera solidarisk ordning. Storklubbarna blev varse att en sammanhållen europeisk fotboll, där de fattigare länderna och de mindre klubbarna också fick en del av den stora kakan, tjänade alla i det långa loppet. Viktigt är att också hålla grytorna kokande i de länder som förser storklubbarna med spelare till anständiga priser.

Målet för Olsson och hans organisation är nu att hålla emot de finansiella intressen som vill slå sönder ett fungerade system för egna, kortsiktiga, ekonomiska syften. Han sitter stark på ett hundraprocentigt mandat de närmaste tre åren. Ordförandeposten i Svenska Fotbollförbundet intresserar honom inte längre (”Karl Erik Nilsson gör ett bra jobb, det är ett svårt fögderi att sköta, och vi har ett bra samarbete”) men han stänger nog inte dörren ännu till att en gång komma in i UEFA:s styrelse.

Ingen mellanmjölksliga

I höstas cirkulerade idéer om en europeisk mellanmjölksliga med Norden, Belgien, Österrike, Schweiz m fl, Atlantic Alp-League, där det fanns olika tankar om utformningen; en liga med lag helt separerade från de inhemska, eller en konstruktion i formen av ett Champions League-kval.

Olsson gillar inte alls idén och den verkar uppriktigt sagt urvattnad redan på tankestadiet. Jag tror att inget land - allra minst Sverige - skall underskatta den dynamik som gömmer sig i det nationella dramat, i den starka institution som t ex Allsvenskan blivit, rivaliteten mellan storstäder och regioner och inte minst respekten för fansen.

Det kommer alltid att ligga en konflikt inbyggd i det faktum att nationsförbunden ansvarar för landslagen, hänvisade till att det är klubbarna som avlönar och levererar spelarna. Olsson och hans ligaorganisation kan bli en stabilisator som får alla att inse värdet av en nationell ligaidentitet och en nationell stolthet som byggs med ett landslag i internationell konkurrens.

Denna balans kan förstöras av kortsiktiga, giriga magnater i stormakter som Kina, Ryssland, oljeländerna och USA när de vill operera i den världsdel där de starkaste klubbarna finns - Europa. 

Där har Lars Christer Olsson sin stora uppgift. Att det är för folket, inte för bankerna, fotbollen finns som världens största sport. Och att demokratin är värd att försvara. Även här.

- - -

PS. Den Girige, komedipjäs av Moliére. Premiär i Paris 1668.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.