Skam över VM-fotbollen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Sitter och smågäspar över en föga engagerande Confederation cup och är naturligtvis inte ett dugg förvånad över SvT-kommentatorernas entusiasm. Äntligen har de fått tillstånd att sända en fotbollsturnering (som ingen annan ville ha?) på internationell nivå, men vad är det vi ser?
Spartacus-statyn framför Spartak Stadion i Moskva, en av anläggningar där Rysslands Confederation Cup spelas. — Foto: AP Photo/Denis Tyrin

 

Nya Zeeland, Australien, ett tyskt B-lag och en massa trötta spelare efter en lång säsong när egentligen bara semestern hägrar. Det känns urvattnat och oengagerat och någonstans borde det kanske framgå i rapporteringen. Och så är det något annat som skaver hela tiden; den skam och skandal som vilar över de två kommande världsmästerskapen i fotboll. 

Pengar viktigast

Men istället för att ta itu med de verkliga problemen - arbetare med dålig säkerhet, usla eller uteblivna löner, vidriga boendeförhållanden med mera - bryr sig Fifa mest om hur man skall göra fotbollen attraktivare för att tjäna ännu mera pengar. 

Nu har vi fått se videodomarna i aktion - offside eller offside? - och jag vet inte om det är framtidens modell. Mål eller inte, OK, där bör tekniken skipa rättvisa. Men nu blir väl resultatet mest dessavouerade linjedomare som vinkar eller inte vinkar och blir dömda direkt och föremål för spott och spe.

Om nu offside alls skall vara kvar? I ett mer än desperat och märkligt förslag talas om att ta bort offside. Det prövades i USA en gång. Det blev fiasko. Spelare stod bredvid målvakten och väntade på bollar. Ingen förbättring av spelet, inte flera mål.

Speltiden skall ändras. 60 minuter och domaren skall stänga på och av sin klocka vid spelavbrott.

Plus en massa annat larv. Varför?

Över alla breddar

Fotbollen har aldrig var så bra som nu, aldrig så internationellt utbredd över hela världen. Det finns inga vita fläckar längre. Ekonomiskt vältrar den sig över alla rimliga breddar. Spelarköp för nästan miljarden. De rika klubbarna höstar in ohemula summor pengar. Mångmiljardärer investerar. Fifa har aldrig varit rikare än nu och man kan ju i alla fall hoppas att det är någorlunda ärliga pengar och boet städat efter Sepp Blatters ohederliga affärer.

Fotbollens storhet beror bland annat på sportens obenägenhet att förändras. Korrigeringar har gjorts till det bättre men drastiska förändringar behövs inte. Fotbollen är bra och rik som den är och det är inte i huvudsak i regelverket spelets utveckling ligger.

Sjutton dödsfall

I landet där Confederation cup nu spelas - och där vinter-OS (Sotji) hölls 2014 - har Human Rights Watch avslöjat missförhållanden på samma nivå som under de ryska vinterspelen för tre år sedan.

Uteblivna och fördröjda löner bland andra till nordkoreanska gästarbetare som hyrts ut och tvingas dela med sig större delen av lönen till den skrupulösa regimen i hemlandet. Det är oacceptabelt och ofattbart att Fifa inte haft någon kontroll på vidriga arbetsförhållanden, ohälsosam arbetsmiljö, påvert boende och löner som förhalas eller inte alls betalas ut. När skall de lära sig. När skall de göra det de lovar?

Det är knappast någon tröst att Fifa-presidenten Gianni Infantino och hans svenske megafon, Herr Nilsson, låtit meddela att problemen nu observerats och att arrangörerna ombetts att vidta åtgärder.

Herregud, Ryssland tilldelades arrangörskapet 2010, det har funnits gott om tid att kontrollera att allt går rätt till.

Ohederliga typer

Ingenting har gjorts. Fifa har stått lika handfallna som Internationella Olympiska Kommittén vid tidigare olympiska spel. Fifa och IOK är världens två mäktigaste idrottsorganisationer. Det är skrämmande. Självklart måste de ha kontroll över de åtråvärda arrangörskap de delar ut. Nu öppnar man bara - naivt så det förslår - dörrarna till de största kassavalven och låter ohederliga typer roffa åt sig så mycket de kan.

Det måste få ett slut.

Jag har verkligen ingenting emot att fotbollen genererar stora pengar, men det är oanständigt att allt skall hamna hos mutkolvar, redan ofattbart rika oligarker och diktatoriska oljestater. Och att så lite görs för att garantera att alla de tiotusentals arbetarna som engageras blir ersatta och bra behandlade.

Hittills rapporteras om sjutton döda arbetare i samband med byggandet av arenor i Ryssland. Bristfällig säkerhet. Arbetare hotade till tystnad, rädda för repressalier.

Helt galna siffror

I Qatar, arrangör 2022, är det ännu värre. 1 400 arbetare rapporteras ha fått sätta livet till under vidriga arbetsförhållanden under uppbyggnaden av det arrangemang som, enligt landets egna uppgifter, kostar 1 777 miljarder kronor.  Ettusensjuhundrasjuttiosju MILJARDER. Det är inte ens vansinnigt. Det är bortom alla tillgängliga värderingsord. Och det räcker ändå inte till riktigt bra arbetsförhållanden och väldigt god ersättning till jobbarna?

Det börjar bli lite jobbigt att tugga i sig de här siffrorna och de alarmerade rapporterna och samtidigt sätta sig med entusiasm och glädje och se det man tycker allra bäst om; världens bästa lag som spelar fotboll.

Och varför Ryssland? Varför Qatar? 

Pengar förstås. Mutor i stor skala. Nu kan vi kanske inte ge Gianni Infantilo skulden för Sepp Blatters försummelser men fotbollens gräsrötter måste kräva att det blir stopp för galenskapen och att fotbollens rikedomar spiller ner till de arbetare för vilka fotbollen en gång skapades.

Nu tänker Fifa utöka VM från 32 lag till 48 från och med VM 2026.

- För att göra fotbollen bättre, säger Infantilo.

Han ljuger i alla fall lika bra som Blatter.

Fifa tjänar sex miljarder på förändringen. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.