Med glorian på sned

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Pia Sundhage var en briljant fotbollspelare. Förmodligen den bästa av kvinnligt kön Sverige haft. Eller också var hon bara extremt tidigt ute när damfotbollen ännu var på larvstadiet.
Pia Sundhage tackar för sig på en pressträff efter Sveriges förlust i EM i Holland. Hon drömde om att få vinna ett mästerskap med det svenska landslaget men avslutet kom redan i kvartsfinalen. Foto: Maja Suslin /TT SPORT

 

Nu är också hennes tid som svensk förbundskapten över. Hon lämnade arenan efter 0-2-förlusten mot Nederländerna i den pågående EM-turneringen och glorian satt lite på sned.

Hon överskattade sina befogenheter när hon kom, hon fick aldrig klubbarna med sig. Fick hon spelarna, fullt ut? Jag vet inte. Jag tycker det finns åtskilligt att ifrågasätta i hennes ledarskap men det är inte hennes fel i grunden, att det kvinnliga svenska fotbollslandslaget halkat efter. Det ser stelt och torftigt och lite klumpigt och fantasilöst ut och det finns en grym läxa för de svenska klubbarna att göra.

Man kan, med fysisk kraft, taktiskt snille, gränslös offervilja och outtröttliga löpningar komma långt också i fotboll. Och på så vis kompensera det som är svensk fotbolls stora problem; bristen på kreativa spelare, teknisk briljans, bollsinne, kvickhet, passningsprecision. På den hyllan är det glest i butiken och jag vet, att ingen förbundskapten har varken tid eller möjligheter att ansvara för fotbollspelares utbildning.

Snudd på fiasko

Men för att kompensera för bristerna ovan krävs de snabbaste fötterna, de längsta löpningarna, tempoväxlingarna, tuffheten och närkampsspelet - alltså allt det där som kan leda långt (och har gjort det) när förhållandet till bollen inte varit det  allra bästa.

Det är snudd på fiasko det Sverige presterat i Nederländerna.

Det var ett obegripligt och dumt beslut av Pia Sundhage att röra om i hela laget och skapa en ny backlinje i sista gruppspelsmatchen som italienskorna kunde vinna och därmed tvinga Sverige till kvartsfinal mot Nederländerna. Motiveringen att spara spelare - jag hörde t o m någon forcerad bisittare med regnbågsfrisyr hylla beslutet att vila Nilla Fischer för att hon hade en så tung kropp; herrejisses - för att ha dem fräscha längre fram i turneringen är en mycken korkad idé eftersom man kanske inte alls är kvar längre fram i turneringen.

Det är man nu inte.

Elementära brister

Det är fyra mycket bättre lag som spelar vidare. Ja, Sverige kanske rent av var det sämsta av de åtta kvartsfinallagen.

Italien - som alltså kom sist i svenskgruppen - var helt överlägsna i teknik, kvickhet och bollbehandling.

De flesta lag jag sett har flera funktionella spelare än Sverige som jag tycker har stora elementära brister. Jag tror orsakerna står att finna i ett otillräckligt ledarskap på alla åldersnivåer som bottnar mera i de glada amatörernas entusiasm än den professionella, välutbildad instruktörseliten. Man borde ta hjälp av f d manliga fotbollspelare som förebilder för att ge tjejer ett naturligt handlag med bollen. Ledarskapet är för dåligt, de bästa och mest äregiriga väljer herrfotbollen. För en förbättring - och det är mycket som behöver göras - krävs att de största och starkaste fotbollsklubbarna i Sverige, alltså de som i huvudsak lägger krutet på herrfotbollen, också satsar på utvecklingen av kvinnliga fotbollspelare - gärna med hjälp av de manliga förebilder de har till förfogande. Varför blev Pia Sundhage så bra? Hon spelade på lika villkor med grabbar!

Takt med omvärlden

Det behövs modeller för kvinnlig fotbollsfunktionalitet om de skall hålla takt med omvärlden. Och de finns bland manliga f d elitfotbollsspelare. Därmed inte sagt att det blir succé med Peter Gerhardsson som Sundhages efterträdare - förbundskaptenen får hålla tillgodo med vad klubbarna presterar - men jag är ändå nyfiken på vad den smarte gossen kan göra.

Sverige har idag ingen given, central nyckelspelare. Det jag sett av Carolina Seger förklarar varför hon inte hållit platsen i Lyon. Det är destruktivt ok men konstruktivt alldeles för trögt och finessfritt på det svenska mittfältet.

Passningsspel, bollmottagningar, instick till forwards - bristerna är stora.

Jag har inte sett Sverige i någon match med ett etablerat, kontrollerat, uthålligt anfallsspel.

Inga snabba kantattacker med forwardskompetenta backar (även om jag gillar Jessika Samuelsson som den kanske bästa svenskan) som är en så viktigt ingrediens i dagens fotboll.

Trögt, stelt, omständigt och rätt fantasilöst.

Spännande samarbete

Det finns ett embryo till något spännande i samarbetet mellan Fridolina Rolfö och Stina Blackstenius; de skulle kunna avgöra åtskilliga matcher och rejält öka på sin blågula målskörd men jag saknar det etablerade spel och den konstruktivitet och kvickhet som måste understödja och omge dem.

Svenskorna ger mig intrycket att de alltid är i tidsnöd. Och i den här kvartsfinalen hade ”vi” inte ens en målvakt i  toppklass.

Det krävs en rejäl handlingsplan för svensk damfotbolls utveckling. Hur intresserat är Svenska Fotbollförbundet av det?

 

———

PS. Jag vet att jag skrivit detta förut; om man strävar efter jämställdhet i förutsättningarna mellan kvinnor och män i t ex fotboll; varför dömer då inte de bästa domarna när de bästa spelarna spelar? Det är en snedvriden jämställdhetsambition att kvinnliga fotbollsdomare nödvändigtvis måste döma när kvinnor spelar. De är genomgående alldeles för usla. Att låta de bästa herrdomarna döma vore att visa tjejerna respekt.

Åke Stolt

Debatt

Det här inlägget har lett till en debatt/replikskifte mellan Åke Stolt och Emma Stenberg. Alla inlägg i debatten:

Du är här → Med glorian på sned Åke Stolt
  Ett jämställdhetstänk på sned Emma Stenberg
  Kvalitet - inte kön - är det som räknas Åke Stolt
  Ett strukturellt problem Emma Stenberg
Inte i ett feminint reservat... Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.