Östersund - en fotbollsstad

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Norge är ingen skidnation - det är ett fotbollsland. Sa, förbundskapten Egil ”Drillo” Olsen när han vänt upp och ner på alla fotbollsbegrepp i Norge och med sin ”Mao-fotboll” tagit landet till VM-slutspel för första gången (1994). Nu skulle Harry…förl… Graham Potter kunna säga detsamma om Republiken Jämtlands huvudstad Östersund. Ingen skidmetropol - en fotbollsstad, skriver Åke Stolt.
Östersunds tränare Graham Potter hissas efter segern i torsdagens kval till Europa League, playoff, andra matchen, mellan Östersunds FK och grekiska Paok Thessaloniki på Jämtkraft Arena. Foto: Robert Henriksson / TT

Sveriges främsta just nu.

Den enda med en representant kvar när det europeiska cupspelet börjar sitt gruppspel. Mot Athletic Bilbao, Hertha Berlin och Zorya Luhansk från Ukraina. Och jämtarna har inga andra planer än att gå vidare.

Vi har imponerats av Östersund sedan entrén i Allsvenskan och jag kommer att vidhålla fram till min död att Östersunds första halvlek på bortaplan i den allsvenska premiären mot Hammarby är den fotbollstekniskt, estetiskt vackraste jag sett efter att ha följt den allsvenska fotbollen sedan mitten av 60-talet.

Värda framgången

Men jag trodde väl - som många andra - att det skulle vara bra så. Bra nog. Med lite internationell touch i varje fall spelmässigt, men att det var för naivt för att räcka till toppen. Nu vet vi ännu inte hur långt det bär men den där Graham Potter - hur han nu bär sig åt - har med sina magiska fingrar (jo, det är Harry Potter!) lyckats utveckla gladfotbollen och med mera taktisk finslipning och försvarstänkande kombinerat underhållning och effektivitet på ett sätt som knappast borde vara möjligt.

Det är så roligt att just Östersund får den här framgången, att en klubb som arbetar så medvetet med en visionär ordförande, Daniel Kindberg, i spetsen, som har så många spännande projekt på gång runt fotbollen och som har visat att det går att nå ut i Europa utan att ha en halv miljard på banken.

Det finns andra värden. Tusenlappar går att bränna upp. Karaktär brinner inte.

Östersund kom inte till Allsvenskan som en blyg norrlänning med tumvantar och yllemössan nerdragen, Östersund kom med kunskap, självförtroende, visioner och mål. Jag tror kanske att vi aldrig sett något liknande någonsin i svensk fotboll. Det är lika osannolikt som en skidvärldsmästare som talar skånska.

Spräckta OS-drömmar

Drömmar har funnits länge i Östersund. Mest har de handlat om att få arrangera olympiska vinterspel. Det har stupat på än det ena, än det andra. Någon gång har det varit bara några röster ifrån.

Nu flyttar Östersund ut i Europa och Europa får känna på ”snöboll” och efter att ha slagit ut både turkiska Galatasaray och grekiska PAOK kan ingen påstå att man halkat in på en isig trottoar. Det var rejält och tufft kval in i det sista - det vara bara tjugo minuter kvar när Saman Ghoddos antecknade sig för två mål och fick den årliga Storsjöyran att framstå som en liten privat snoa i vardagsrummet.

Det var en fotbollsbragd - men ingen tillfällighet.

Det är så här de har tänkt, skissat och drömt, Kindberg och Potter där uppe i snön, och det är just det som gör det så häftigt och imponerande.

Östersund har en årsomsättning på 46 miljoner och höjer den med minst femtio procent nu när gruppspelet i Europa League är ett faktum. Nu talar man om att gå vidare ur gruppspelet och varför skulle vi inte tro dem om den möjligheten.

Karaktärer saknas

Och - utan att de avser det naturligtvis - så pekar ju hela Östersund finger åt både Stockholm, Göteborg, Malmö och Norrköping och varhelst vi nu förväntar oss att de stora svenska fotbollsbragderna skall förverkligas. Jag tror det väldigt bra och uppfriskande för svensk fotboll.

Jag ser ett Malmö FF som leder Allsvenskan med tio poäng - utan att egentligen ha gjort mer än riktigt bra match (mot Kalmar hemma) - och blir lite fundersam till hur klubben tänker sig lagbygget. Det plockas individuella ”pärlor” men jag ser inte riktigt tankarna bakom hur det bygge skall se ut som vill regera i Norden och kravla sig uppåt i den europeiska rankingen. Östersund blir inte bättre med 25 miljoner till. MFF blev det inte med en halv miljard.

Det finns lite för många lallande alibi-spelare i Allsvenskan idag som gör det lätt för sig för att rädda sitt eget skinn och hoppas att till intet förpliktande grannlåt på mittplan skall hamna i någon säljbar videosekvens och ge lite mera kosing i någon annan dräkt. Karaktärsspelarna är för få, främlingslegionärerna för många. Allsvenskan består idag av för många stora egon som sprattlar runt i manegen men helst vill vara någon annanstans.

Östersund har förenat stil, grannlåt och karaktär och nu köper folket i stan fotbollsbiljetter till Europa League istället för nya skidor.

Undrar hur Thomas Wassberg funderar kring det?

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.